En iyi incir nasıl seçilir? Dolgun, yumuşak ve mor, morarma veya yarık olmayan örnekleri seçin. Olgunlaşmamış incirler sert ve yeşil renkte olurken, olgunlaşmış meyveler lapa gibi hissedebilir ve ekşi kokabilir. Taze meyve ağustos ayından ekim başına kadar mevsimindeyken, kurutulmuş çeşitler tüm yıl boyunca mevcuttur.
Uzmanlar incir alırken doğal, beyaz görünümlü olanların tercih edilmesini öneriyor. Çok beyaz olan incirler yerine daha doğal görünümlü incirler tercih edilmelidir. Aynı zamanda özenle paketlenmiş incirler alınması önem taşır. İncir genellikle kurak ve dağlık alanlarda yetiştiği için çok fazla suya ihtiyaç duymaz.
Beyazlatılmış olarak satılan incirlerin üzerinde kimyasal ilaçlar bulunuyor. Uzmanlar hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Haziran ayında, incir meyveleri iri fındık büyüklüğünde (1,0-1,5 cm) ve parlak bir görünüm kazandığında ileklemeye başlanır (Şekil 2). İlekleme olgunluğuna gelmiş olan erkek meyveler çeşitlere bağlı olmakla birlikte iri ceviz büyüklüğüne gelmeli, olgunlaşmalı ve ağız bölümünden sıkıldığında çiçek tozları görülmelidir.
Taze ve nemli olmalı: Kuru incirlerin taze ve nemli olması önemlidir. Kurumuş veya sertleşmiş incirler yerine esneklik ve yumuşaklık gösterenler tercih edilmelidir. Renk ve görünüm: Kuru incirlerin rengi açık veya koyu kahverengi tonlarında olabilir. Fakat üzerinde küf, leke veya bozulma belirtileri olmamalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
İnce kabuk dağ incir: En kaliteli kuru incir çeşitlerinden olan ince kabul dağ incir de, süzme kuru incir gibi Aydın'da yetişiyor.
Ziraat Mühendisi Dinçer Demirayak, kuru incir alırken bembeyaz incirlerin değil doğal rengini korumuş incirlerin tercih edilmesini tavsiye ederek “Kuru incir, beyaz ve tertemiz görünümü peroksit adı verilen kimyasal madde sayesinde almaktadır. Bu nedenle ürünün doğal görünümlü olmasına özen gösterin” dedi.
·Kuru inciri mutlaka güneş görmeyen, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Eğer kuru incirlerinizi 1 hafta veya 15 gün içinde tüketmeyi planlıyorsanız bu süre içinde bozulup kurtlanmazlar. Daha rahat şekilde saklayabilirsiniz.
Optimum şartlar olan %85-90 bağıl nem ve 0 °C sıcaklıkta bile incirin muhafaza süresi 1 haftayı geçmez. 0 °C'de %15 karbondioksit olan ortamda 3 hafta muhafaza edilebilir.
Özellikle incirin içini açtığınızda küf renginde maddeler varsa incir bozulmuştur. Bu tarz incirleri kesinlikle yemeyin ve çöpe atın.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
Taze incir, kuru incire göre daha fazla C vitamini, A vitamini ve beta-karoten barındırır. Kuru incir de taze incir de faydaları ile öne çıkan besinlerdendir.
Günde ne kadar kuru incir yenmeli? Meyve tüketiminde çeşitlilik sağlamak önemlidir. Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin.
İncirleri soğuk su altında yıkayın. Yalnızca dolgun, yumuşak bir his veren ve dokunmaya elverişli olan olgun incirleri kullanın. Olgunlaşmamış olanlar iyi donmaz, bu yüzden bunları hemen yenmek için çıkarın. Parmaklarınızla hafifçe ovalayarak kiri çıkarın.
Siyah küf bulunan incirlerin yüzde 99 oranında gözle tespit edilebildiğini anlatan Gabay, Bu durum ihracatta sıkıntı yaratmaz. Çünkü aflatoksin ve benzerleri gibi kimyasal bir şey değil, tamamen bitkinin doğasından kaynaklanan bir durum dedi.
İncirin toz ve fiziksel kirliliklerinden temizlenmesi için ise yıkama işlemine tabii tutulması gerekmektedir. Yöredeki genel anlayış “inciri tuzlu suyla yıkarsak hem temizlenmiş olur hem de kurtlanmasını engelleyerek bozulmadan uzun süreli muhafazasını sağlamış oluruz”dur.
İncirlerin uzun süre dayanması ve kurtlanmayı engellemek için bandırma işlemi yapıyoruz. Eğer incir bandırılmazsa fazla dayanmaz. 5-6 ay içerisinde bozulmaya başlar. Bandırma sayesinde 1 yılı aşkın süre sorunsuz olarak dayanması sağlanıyor. İncir daldan yere düştüğünde üzerinde kum, toz olmaktadır.
1 kilo Toptan Kuru İncir ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Kuru İncir fiyatları 799,00 TL ile 1.075,00 TL aralığındadır.
Hafif kahverengileşmeden öteye giden siyahlaşma, küflenme, böceklenme, ekşime olan incirler de mikrobiyolojik kontaminasyon, mikotoksin özellikle de aflatoksin riski taşıdığından tüketilmemeli.
Küflenen kuru incir, kesinlikle tüketilmemelidir.
Ufresh'den aldığınız kuru inciri 10-15 gün içerisinde tüketeceğinizi düşünüyorsanız buzdolabında veya derin dondurucuda saklamanıza gerek yok. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz. Ama uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucuda saklamak en doğru yöntemlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri