Bazı reçellerde kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyveye katılır. Ardından tencerenin kapağı kapatılıp soğumaya bırakılır. Kışa saklanacak reçellerin şekerlenmemesi için içine limon ya da limon tuzu katılmalıdır. Böylece şekeri kestirebilirsiniz.
Reçelin kaynamasının sonuna doğru şekerlenmemesi için limon tuzu veya limon suyu eklemelisiniz. İdeal şeker oranı, reçel için kullanılacak meyve miktarının 1,5 katıdır. Fazla koyulaşan reçel yanık kokabilir bu da içindeki meyvenin kokusunun yok olmasına neden olur.
Olması gerektiğinden az kaynatılan veya 80 derecenin altında şişeleme işlemi reçelin kısa süre içerisinde bozulmasına sebep olabilir. Hazırlanan reçellerin uygun sıcaklığı elde edip etmediğinden emin olunmayan zamanlarda, 10 dakika kadar reçel şişeleri ağzı açık bir şekilde sıcak suyun içerisinde bekletilmelidir.
Ilk defa yaptım umarım güzel olur.2 kg incir için 7 su bardağı şeker koydum.Hem limon tozu koydum hem biraz limon sıktım.
İncirler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Benim reçelim 30 dakikada kıvama geldi. ) İncirler yumuşayıncaya yarım limon suyu ya da bir iki tane limon tuzu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
İlgili 42 soru bulundu
Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor. Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor.
Tencereyi ocağa alın. Kısık ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca içine çubuk tarçını ekleyin. Yaklaşık 40 dakika bu şekilde pişirin.
İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? İncirleri bir gece önceden şekere yatırıp buzdolabında bekletiyoruz. Ertesi gün limon tuzu hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz. şerbeti kalınlaşana kadar kaynatıyoruz.
4 su bardağı su, 1 kg toz şeker ve karanfilleri geniş bir tencereye alın, yüksek ateşte şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın.
Kullanılacak bir kilo taze incir yıkanıp her biri dörde bölünür. Bir kilo veya isteğe göre 700 gram toz şeker ve iki su bardağı su tencereye alınır. Kaynayınca altı kısılıp, şerbet biraz koyu bir kıvama gelene dek kaynatılır. Şerbete Yarım limonun suyu veya üç- dört parça limon tuzu ilave edilir.
Çünkü o şekilde içindeki hava kabarcıkların oluşmasını engellemiş ve daha uzun süre dayanmalarını da sağlamış olacağız.
Malzemeler önce bir tencereye konulur, kaynatılır ve sonrasında cam kavanozlara doldurulur. Ardından ağzı iyice kapatılır ve cam kavanoz ters çevrilir.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
Reçellerin uzun süre yapısının bozulmaması için açık ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekir. Pişirilmenin ardından cam kavanoza aktarılan reçel, uygun koşullar sağlanmadığı sürece içerisinde bulunan şekerde kristallenmeler olabilir. Bu da reçelin yapısının bozulmasına sebep olacak ve reçel lezzetini kaybedecektir.
Ya da reçele biraz daha su katılıp kaynatmaya bırakmak da şeker miktarını dengeli bir seviyeye getirecek ve tadını normalleştirecektir. Bir diğer yöntem ise limon kabuklarını reçelin içine atıp kaynamaya bırakmak olacaktır. Limon kabukları şekeri absorve edecek ve reçelin aroma kazanmasını sağlayacaktır.
Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir. Reçellin Kıvamının Tespiti Damla Usulü: a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktar alınıp tırnak üzerine veya temiz bir tabağa damlatılır.
Eğer yapım aşamasında koyulaşmadığını fark ederseniz, kaynayan reçelin içerisine elma ekleyin. Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
Reçelinizi şekerle 8-10 saat bekletmek ekstra su ilave etmeden reçelinizin pişmesine ve daha özlü olmasına yardımcı olur.
İNCİR REÇELİ MALZEMELER: 1.5 kg siyah incir 1.5 kg toz şeker 750 gram su 1 tatlı kaşığı tereyağı 1/2 tatlı kaşığı limon tuzu ya da yarım limon suyu YAPILIŞI: İncirleri incitmeden yıkayın. Şeker ve suyu tencereye koyun. Reçel tencereniz büyük olsun ki çabucak oluversin reçeliniz.
Bekleyen incir ocağa alınıp kısık ateşte bir saat kadar pişirilir. Reçelin kıvama geldiğini anlamak için tanesiz tarafından bir kaşık alınıp bir tabağa dökülüp soğuması beklenir. Soğuyan reçel su gibi akmayacak kıvamdaysa reçelimiz olmuş demektir.
Parlak Tam Kıvamında İncir Reçeli Tarifi
Soğuduktan sonra parmağınızla şerbete bandırıp parmağınızı kaldırın. Eğer şerbet akışkan değil ise ve hemen tabağa geri düşmüyor ise o zaman tam kıvamında demektir fakat daha akışkan ise ocağın altını tekrar açın ve biraz daha kaynatıp tekrar porselen tabak testi yapın.
Orta ateşte kaynatılır. Limon tuzu ilave edildikten sonra, reçel kıvamına gelene kadar kaynatılmaya devam edilir. Sıcak su ile çalkalanan şişelere konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri