Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Ultrasonografinin başlıca avantajı, gebelik teşhisinde rektal palpasyona göre daha erken tanı konmasını sağlamasıdır. Gebelik ultrasonografik muayene ile rektal palpasyona göre daha erken teşhis edilmektedir. Bu nedenle erken embriyonik ölüm belirlenme oranı daha fazladır.
Çoğu test idrar yolunun çıkışına temas etmeyi gerektirir, ancak bazı testler için bir veya iki damla idrar bırakmak yeterlidir. İdrarla temas sonucu yaklaşık 5-10 saniye gibi kısa bir sürede kit üzerinde reaksiyon çizgisi belirecektir. İnek gebelik testi cihazı sonuç kiti çift çizgi gösteriyorsa sonuç pozitiftir.
Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir. Doğumu yaklaşan ana sakinleşir. Doğum yaklaştıkça dişiler ağrı belirtileri gösterirler. Dişi ağrının etkisiyle başlamış olduğu yemi bırakır.
İnek ve düvelerin gebelik durumları kan örneklerinin alımından 10 gün sonra transrektal ultrasonografi ile tespit edildi.
İlgili 21 soru bulundu
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
12 İNEKLERDE ERKEN GEBELİĞİN ENZİM İMMUNOASSAY KİTİ İLE PRATİK TANISI. Gebe ve olmayan hayvanların immunolojik, metabolik ve hormonal fonksi- yonları arasında birçok farklılıklar vardır. Bu farklılıklar uygun yöntemlerle ortaya konularak evcil hayvanlarda gebelik tanıları yapılabilmektedir.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir. Buzağılamadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağılamadan sonraki yem tüketimini etkiler.
Radyografi koyunda ve keçide gebeliği tespit etmede nadiren kullanılmakta, inekte ise kullanılmamaktadır. Bu metotla ancak gebeliğin ikinci yarısına yaklaşırken teşhiste doğruluk oranı artar, fakat fetüsün canlı olup olmadığı bilinemez.
İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.
Testi idrar akışı sırasında uygulayın. Test çubuğunu aşağı dönük emici uç idrar akışınızla temas edecek şekilde yalnızca 5 saniye tutun. 2. VEYA Temiz, kuru bir kaba bir miktar idrar örneği alın. Emici ucun tamamını idrara daldırarak yalnızca 5 saniye bekleyin.
En Çok Kullanılan Gebelik Yöntemleri
At, inek gibi büyükbaş hayvanlarda daha çok rektal muayene yapılarak gebelik tanısı yapılmaktadır. Rektumdan alınan palpasyonun incelenip araştırılması sonucunda kolay bir şekilde gebelik tanısı konulmaktadır.
Veteriner normal gebelik durumlarından yaptıklarının aksine elle muayenede ikiz gebeliği tespit etmede zorluk yaşayabilirler. Bu sebeple ineklerde ikiz gebeliği tespit etmenin en güvenilir ve doğru yolu ultrason ile incelemektir.
Gebe olmayan bir inek normal şartlar altında 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bu tamamen hormonel bir saattir, eğer rahimde kist yoksa, uterus yangısı yoksa mutlaka kızana gelir.
İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Yavru zarlarının atılamaması ve uterus iltihaplanması sonucu tekrar gebe kalma süresi uzar veya kalıcı kısırlık oluşabilir. Yavru atma ve tekrar gebe kalma aralığının uzaması nedeniyle laktasyon süresindeki değişiklikler sonucu süt verimi azalabilir. Tamamen duyarlı sürülerde atık oranı % 30-80 arasında olabilir.
Dana ergenlik evresindeki erkek veya dişi inek yavrusuna deniyor. 15. aya kadar bu isimle anılan dişi inekler, sonrasında gebe kalana dek düve adını alıyor.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir. Bu durumda verilecek süt yemi miktarı yavaş yavaş arttırılarak günlük 5 kg'a çıkarılmalıdır.
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar. Doğurmalarına 60 gün kala sağıma son verilerek kuruya çıkarılırlar. Kuruya çıkarma; hayvana verilen yem miktarı azaltılır ve süt miktarı düşürülür, günde 2 kez yapılan sağım bire indirilir, sonra iki günde bir yapılır ve birkaç gün sonra sağım tamamen kesilir.
Pelvik muayenede elle yapılan muayene: Doktor bir elinin işaret ve orta parmağını vajinaya yerleştirir, diğer elini de karın alt kısmına bastırır. Bu incelemede ilk önce iki el arasında kalan rahimin büyüklüğü, kıvamı, varolan rahime ait kitleler ve rahimin duruş şekli (öne dönük, ters) not edilir.
İneğin tohumlandığı zamandan itibaren 9 ile 11 ay arası bir sürede inek yavru doğurur. Genç ineklerde yani düvelerde doğum ineklere göre birkaç gün erken olabilir. Aynı zamanda düveler ilk doğumu yapan ineklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri