Kolostrum, anne memelilerin doğum yapmadan hemen önce buzağıları için özel olarak ürettikleri bir süttür. Memeler doğumdan sonra görünüşü ve içeriği normal sütten farklı yapıda koyu kıvamlı, sarımtırak renkli ve besleyici değeri yüksek olan bir salgı salgılar. Bu sıvı kolostrum veya ağız sütü olarak tanımlanır.
Ağız sütü, patojenlere karşı koruyucu özelliğe sahiptir ve buzağıların hayatta kalması ve uygun şekilde gelişimini sağlamaktadır. Ruminantların plasenta yapısı nedeniyle buzağılar gamaglobülinsiz olarak doğarlar. Bu nedenle buzağılar doğumdan sonra uygun zamanda, yeterli ve kaliteli ağız sütü almalıdır.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Meme dokusu doğumdan hemen sonra bileşimi ve görünüşü normal sütten farklı olan koyu kıvamlı, sarımtırak renkte, acı lezzetli ve besleyici değeri yüksek olan bir salgı verir. Bu sıvıya kolostrum (ağız sütü) adı verilmektedir.
Ağız sütünün en önemli katkısı bağışıklık maddeleri (immunoglobulin) içermesidir. Ağız sütü G, A ve M tipi olmak üzere (% 80-85 G tipi) üç tip bağışıklık maddesi içerir. Her değişik tip bağışıklık maddesi buzağıyı farklı hastalıklardan korur.
İlgili 20 soru bulundu
Ağız sütü yeni doğan bir buzağıya verilecek ilk ve en önemli gıdadır. Çünkü bu süt bir başka şekilde sağlan- ması mümkün olmayan bağışıklık maddelerini içerir. Böylece buzağılar ancak ağız sütünü içerek pek çok enfeksiyöz hastalığa karşı direnç sağlarlar.
Anne sütü oda sıcaklığında üç saat, buzdolabında üç gün, derin dondurucuda ise üç ay saklanabilir. Sağılan anne sütünün saklanması için kullanılması gereken kaplar bir diğer önemli konudur.
AĞIZ SÜTÜ (KOLOSTRUM):
Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve bileşimi normal sütten oldukça farklı bir sıvıdır.
Kolostrum (ağız sütü), normal süte göre 2 katı kuru madde, 3 katı mineral ve 5 katı protein içerdiği gibi yüksek oranda; buzağının acil ihtiyacı olan vitaminler, enerji, büyüme faktörleri, hormonlar ve hastalıklardan korunmasına yardım eden bağışıklık maddelerine (IgG) sahiptir.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
İnek kolostrumu, doğumdan kısa bir süre sonra ineklerin meme bezlerinden salınan besleyici bir takviyedir. Buzağı gelişiminde önemli bir role sahip olan bu besleyici sıvı içeriğinde protein, yağ, vitamin ve mineral barındırır.
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeğinin alması gereken tek besin kolostrum sütüdür. Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır.
Doğumdan sonra annedeki bağışıklık maddeleri bebekte en küçük bir reaksiyona neden olmaksızın bebeği korur. Doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde bebeğe ağız sütü verilmelidir.
Anne sütü ne şekilde saklanmalıdır? Sağılmış olan süt özel süt saklama poşetleri veya kaplarında saklanır. Anne sütü, oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında (2-8 derece) 3 gün, derin dondurucuda ise 3 ay (-18 derece) bekleyebilir. Dondurulan süt poşetleri, oda sıcaklığında bekletilerek buzu çözülür.
Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Pişmiş sütünüzün içine herhangi bir toz veya bakteri girmemesi için tencerenin kapağını kapatın ve mümkün olduğunda serin bir ortamda muhafaza edin. Sütün taşmasını önlemek için tahta bir kaşığı da üzerine koyabilirsiniz.
Ağız Sütü Nasıl Pişirilir? 1000 ml inek sütünü tencerede kaynatın. Kaynayan sütü yavaş yavaş 1500 ml'lik ağız sütünün üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kıvama gelince soğuk suya oturun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin.
Çayırda sütleğen otu, kök boya bitkisi (Rubia Tinctorum), atkuyruğu veya kırk kilit otu adı verilen equisetum arvense gibi otlar varsa, inek veya düveler bu otlardan yemişlerse sütleri pembemsi renk alır. Böyle durumlarda kesin teşhis için sütü santrifüje etmek ve dipte toplanan alyuvarları görmek gerekir.
Kolostrum (“ağız sütü” olarak da bilinir) anne memelilerin yeni doğan için doğum yapmadan hemen önce ürettikleri özel bir süttür. Anneler doğumun hemen ardından yenidoğanı bu sütle beslerler ve bu süt yalnızca kısıtlı bir süre (genellikle 3-4 gün) mevcuttur.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin. Güzelce kesilmesini sağlayın.
Çiğ sütün güvenilir ve hijyenik kaynaktan geldiğinden emin olmak gerekir. Çiğ süt mutlaka kaynatıldıktan sonra tüketilmelidir.
Süt ve süt ürünleri buzdolabı koşullarında 0-4 C de muhafaza edilmelidir. Buzdolabında muhafaza ederken kapalı bir kapta veya orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri