Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının sonuçlanması mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günlerinin belirlenmesi, adli tatil sürecine girilmesi gibi birçok nedene bağlı olup yaklaşık 1-2 yıl kadar sürmektedir.
Maddi tazminatta olduğu gibi boşanmada manevi tazminat davası zamanaşımı süresi bir yıl olarak belirlenmiştir. Trafik kazalarından kaynaklanan manevi tazminat için dava zamanaşımı süresi, fiilin ya da failin öğrenildiği andan itibaren iki yıl, daha sonra öğrenilmişse bile on yıldır.
Tazminat davaları ortalama 1,5 – 2 yıl gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.
Haksız fiillere bağlı olarak açılan tazminat davalarında haksız fiil ve fail öğrenildikten itibaren 2 yıllık sürede dava açılmalıdır. Fiil ve failin daha sonra öğrenilmesi söz konusu ise her halükârda bu süre 10 yıl olarak kabul edilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Şayet tarafınıza açılmış tazminat davasını kaybettiyseniz aleyhinize neticelenen davada öncelikle borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılması, parayı ödemek zorunda kalırsınız. Varsa taşınmazlarınıza icra yolu ile el konulabilir.
Tazminatın ödenmesi için öncelikle tazminat kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Tazminat kararı, boşanma davasında çıkan tazminat kararına her iki taraf itiraz etmez ise kesinleşmiş olacaktır.
Davayı kaybeden kişi karşı tarafa maddi, manevi tazminat ödemek zorundadır. Mahkemenin belirlediği süre içinde davayı kaybeden kişinin maddi manevi tazminatı ödemesi gerekmektedir.
Hemen belirtmek gerekir ki, manevi tazminatın irat, taksit veya ayın şeklinde ödenmesine karar verilemez, toplu halde para ile ödenmesi gerekir. Ayrıca miktar ıslah edilemez; dava başlangıcında talep edilen miktar değiştirilemez. Boşanma tazminatı ne kadar talep edilmişse en yüksek o meblağda cezaya karar verilir.
Adli para cezası da nitelik olarak adli cezalar ile aynıdır. Bu nedenle bireylerin aldığı adli para cezaları adli sicile işler.
Madde 58- Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.
Ayrıca manevi zararın somut olarak ispatı mümkün olmayıp, manevi cephede açılan yaraların elle tutulması, gözle görülmesi söz konusu değildir. O hâlde manevi zarar ancak duygu yaşamındaki kaybın dışa yansıyan görüntülerine dayanılarak ispatlanabilir[3].
Destek tazminatında da haksahiplerinin manevi tazminatı hesaplanırken “Kd.Taz. Tavanı x Destek süresi x Kusur = Manevi tazminat” formülü denenebilir.
Bu teminat sayesinde herhangi bir manevi tazminat davasına maruz kalındığında poliçede önceden belirtilen limitler dahilinde sigorta şirketi tarafından karşı tarafa manevi tazminat ödenir.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatı ücret niteliğinde olmadığından tamamının haczi veya 3. Kişilere temliki mümkündür.
İş kazasından doğan maddi ve manevi tazminata uygulanacak faiz başlangıcı olayın meydana geldiği tarihtir. Mahkemece hükmedilen manevi tazminata kararın kesinleşme tarihinden faiz yürütülmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Manevi tazminat, maddi bir zararın tazmini niteliğini taşımaz. Bu tazminatın amacı; kişilik haklarına yöneltilen saldırı sonucunda, saldırıya uğrayanın manevi zararını, çektiği üzüntüyü ve uğradığı ruhsal sarsıntıyı gidermeye yardımcı ola- cak ruhsal tatmin yoludur.
Mağdur olan kimsenin maddi ve manevi tazminat talebine ilişkin dava açma işlemi, dilekçelerin yazılması, duruşmalara girilmesi, dosya takibi gibi tüm aşamaları takip edecektir. Aynı şekilde kendisine tazminat davası açılan davalı hakkında da dava açılarak dosya takibine ilişkin işlemleri yakından takip edecektir.
Yargıtay: "Manevi tazminat davalarında mahkeme kararları kesinleşmeden icraya başvurulabilir" Yargıtay, kişilik haklarına saldırı sebebiyle açılan manevi tazminat davalarında mahkeme kararları kesinleşmeden kazanılan tutarın tahsil etmek amacıyla icraya başvurulabileceğine hükmetti.
Kazandığımız tazminat kimin hesabına yatar kazanılan davada para avukata mı yatar? Kazanılan tazminatın hesabına yatırılması konusu, davada taraflar arasındaki anlaşmaya veya mahkeme kararına bağlıdır. Genellikle tazminat miktarı, davayı kazanan tarafın hesabına yatırılır.
Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir.
İddianame ile ceza mahkemesine dava açıldıktan yaklaşık olarak 30-45 gün sonra duruşma davetiyesi elinize ulaşmış olur.
Ortalama ücretin 35 bin TL civarı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak maddi gelire dayalı bir dava türü olduğu için, avukatların alacağı ücret maddi tazminatın %15'inin altında olmaması şartı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri