Bu sorun için en çok belediyelere şikâyet edilir. Ancak belediyeler bu gibi sorunlarla ilgilenmezler. Yapabileceğiniz en uygun yol; durumu site yönetimine bildirmektir. Site yönetimleri gerekeni yapmaktadırlar.
Komşunuza Dava Açmak
Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur. Sulh hukuk mahkemesi ile uğraşmak istemiyorsanız bir avukata vekâlet vererek sorunu çözebilirsiniz.
4 Tesisat İşlemi diyorsanız öncelikle ciddi bir akıntı varsa hemen bina ana vanası kapatılmalıdır. Üst komşu daireye ait vana varsa sonrasında ana vana açılıp sadece daire vanası kapatılıp önlem alınmalıdır. Sonrasındaki öncelik komşu daire bilgilendirmeli ve müdahale edilmesi sağlanmalıdır.
Bu davanın taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açmak gerekir. Hâkim bilirkişi incelemesi yaptırarak, su tamiratının yaptırılmasına hükmeder. Bu bedeli de sorumlu olan üst kat komşu öder. Alt kat komşunun evindeki boya ve badana ya da diğer zarar ziyandan da zarar veren bu komşu sorumlu olur.
Gayrimenkul kiraları hakkındaki yasa gereği de bu gibi giderlerin mülk sahibi tarafından giderilmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Temiz su tesisat kaçağı tespiti daire için: 450 TL. Pis su tesisatı kaçağı daire için: 450 TL. Su kaçağı tespiti denildiğinde (temiz su+ pis su) tüm tesisat kontrol edilir: 450 TL.
Kanalizasyon giderleri bina ortak giderlerinden sayıldığı için ev sahibi tarafından ödenir.
Üst kattan su sızması sebebiyle zarara uğrayan daire sahibi su sızması olayının gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl, her halde 10 yıl içerisinde dava açmalıdır. Bahse konu süreler su sızıntısı devam ettiği sürece işlemeye başlamaz, zamanaşımı süresinin başlayabilmesi için su sızıntısının durması gerekmektedir.
Alt Kata Su Sızması, Üst Kattan Su Sızması
Konut sigortalı ev arıza durumlarında doğabilecek muhtemel zararlara karşı güvence altına alınmış oluyor. Sen de konut sigortası yaptırarak evini muhtemel zararlara karşı güvence altına alabilirsin!
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Sorunların çözüm noktası ALO 130 hattı vatandaşlarca aktif olarak kullanılıyor.
Alt kata su sızmasının sebebi, dairedeki herhangi bir tesisat borusundan kaynaklanabilir. Dairede üç farklı tesisat borusu bulunur. Bunlar; temiz su borusu, atık su borusu ve kalorifer borusudur. Bunun dışında, banyo veya tuvaletteki fayansların arasından da alt kata su sızması meydana gelebilir.
Komşunuz banyo zeminine veya tuvalet zeminine su dökmeyi kestikten sonra tavandan su akması durduysa kesin olarak derz dolgudan olduğu söylenebilir. Bu sorunun çözümü çok basittir. Banyo veya tuvalet fayanslarının yeniden derz dolgu yapılması gerekir. Derz dolgudan sonra su sızıntısının kesildiğini göreceksiniz.
Tuvalet S borusundan alt kata akan suyun sebeplerinden biride budur. Su kaçağı sebebi ile bas vanası kullanılmasa da aşırı derecede su dökülen tuvalet taşının iç kısımda ki yıkama deliklerinden taşan su alt kata su kaçağı yapmaktadır. Bu kaçak uzman bir tesisatçı tarafından test edilerek kolayca tespit edile bilir.
2023 – 2024 yılında gürültü yapan komşuyu şikayet edilecek yerler ve telefonlar: 155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz.
ALO 181'DE HEDEF VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Alo 153 Çözüm Merkezi, CİMER, mail, telefon yoluyla ve bürolarımıza şahsen müracaat ile yapılan tüketici şikâyetleri Tüketici Hakları Zabıta Amirliği tarafından öncelikli olarak değerlendirilmekte ve çözüme kavuşturulmak maksadıyla çalışmalar yapılmaktadır.
Hemen belirtelim ki; daire içinde meydana gelen tıkanıklıklardan oturan kişiler sorumludur. Bu konuda ev sahibinin hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Hatta bazen eşyalarını barındırmak için ev kiralanabiliyor. Evin içinde hiç oturmasa dahi bu tip harcamalardan kiracı sorumludur.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
Su sızıntısı gibi durumlar konut sigortası teminatları kapsamındayken, üst kattan su akması konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.
Üst kattan sızan su gider hattında bulunuyorsa, alt katın tavanında sarımtırak bir renk oluşturur. Bu durum pis su kaçağından kaynaklı su sızıntısı anlamına gelir. Pis su kaçağı olan bölgede koku olması nadiren karşımıza çıkar. Komşudan su akması müdahale edildiğinde çözümlenebilecek bir arızadır.
Sigorta poliçenizde şu maddeler varsa su kaçak tespiti,su baskınları,vb.. afetleri karşılar.
Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder. Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar.
Eğer tıkanıklık, binanın ana giderinde ise bina olarak orada oturan herkesin sorumluluğundadır. Eğer bir yönetici varsa binada, sorunun çözümü için ilgili yerlere ulaşacaktır. Aski ya da özel Kanalizasyon Firmaları ile irtibata geçecektir.
Belediye sadece rögar ve ana kanalizasyon tıkanıklıklarına müdahale eder. Çoğu zaman rögar tıkanıklıklarının da giderilmesi bina sakinleri tarafından yapılmaktadır.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri