Dil yuvarlama olarak da anılan bu hareket, anormal davranışlar arasında sayılıyor. Kendini emme, ineklerde idrar içme, demir yalama gibi diğer tuhaf davranışlarla beraber veya tek başına sorun olan ineklerde dil çevirme, hayvanın dilini tamamen dışarı çıkarıp oynatmasıyla görülüyor.
İneklerin, danaların, boynundan bağlı olmaları, kötü barınak koşulları, dar ve sıkışık alanlar, suya erişimin. kısıtlı olduğu ahırlar, hayvanların birbirini taklit etmesi. dil yuvarlama konusunda çokça ortaya atılan.
Kızgın inekler diğer ineklerin üzerine atlamak ister veya üzerine atlar. Sık sık bağırır, huysuz ve sinirlidir. Binme hareketine izin vermesi de ineklerin kızgınlık belirtileri arasındadır. Kızgınlık başlangıcından önce inekler bir araya toplanma eğilimine sahiptir.
zorlu doğumlardan sonra kalkamayan inekleri ayağa kaldırmada kullanılır. bir calaskal yada vinç ile kolayca sığır kaldıracının üstünde bulunan halkadan tutturularak kullanılabilir. Doğumdan sonra kalkamayan hayvanlar için metal sığır inek kaldırma aleti kullanılabilir.
Bu davranışların ortaya çıkmasındaki en büyük etken kızgınlık sırasında salgılanan hormonlardır. Kızgın inekler eğer bağlı iseler tedirgindirler, sürekli böğürürler ve ayakta dururlar. Ayrıca da yanlarındaki bağlı inekleri yalamaya, çenelerini onlara yaslamaya çalışırlar.
İlgili 29 soru bulundu
Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır. Pratikte; sabah kızgınlık gösteren inek ve düvelerin öğleden sonra, öğleden sonra kızgınlık gösterenlerin ise ertesi sabah tohumlanması önerilmektedir.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Kalsiyum eksikliğinin belirtileri şunlardır; Raşitizm: Genç hayvanlarda zayıf, yumuşak kemikler; yavaş kemik büyümesi ve büyüme performansı. Osteomalazi: Yetişkin hayvanlarda mineral kaybına uğraması nedeni ile kemiklerin zayıf ve kırılgan olması.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Sonun atılamaması sütçü sığır işletmelerinde döl tutma zorluğu, sperma ziyanı, iki buzağılama arasının uzaması gibi zararların yanı sıra, kısır kalma ve sürüden çıkarmaya kadar varabilen problemlere sebep olabilir.
* İnekler stresli bir durumun ardından tekmeleme davranışını gösterebilirler. * Memede ortaya çıkan mastitis ve diğer inflamatuar hastalıklar ineğin tekme atmasına sebep olabilir. * Meme veya meme uçlarında çeşitli yaralanmalar, çatlaklar, çizikler ve böcek ısırıkları sebebi ile tekme atabilir.
Kuyruk gevşek bir şekilde aşağı sarkıtılmışsa hayvan rahat (normal relakse) bir pozisyondadır. Sakin otlama ve yürüme durumunda da kuyruk aynı pozisyonda tutulur. Kuyruk iki bacak arasında tutuluyorsa sığır hasta, ağrılı, korkmuş veya üşümüş olabilir. Çiftleşme, tehdit veya merak anında kuyruk yukarıda tutulur.
Evet. Çünkü bazı hayvanların aile güdüleri yoktur. Sadece üremek icin çiftleşirler.
Pika, yiyecek olmayan maddelerin yenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hayvanlarda ve özellikle bağırsak paraziti bulunan, dolayısıyla demir eksikliği bulunan çocuklarda görülen bir hastalık olarak bilinir. Pika çiftlik hayvanlarında, özellikle de sığırlarda görülür.
Sütçü sığırlarda karşılaşılan ani ölüm olgularının başlıca nedenleri; santral sinir sistemi, kardiyak, solunum sistemi, metabolik/toksik bozukluklar ve enfeksiyon hastalıkları başlıkları altında incelenmektedir. Sığırlarda atipik seyirli hastalıklara bağlı ani ölümler de gözlenmektedir.
Hayvanlar otlama veya yemleme sırasında yem ile birlikte metal objeleri de (Çivi, tel v.b) yutabilmektedirler. Bu ağır metaller hayvanın midesine saplanarak veya kalp ve akciğer zarına ulaşarak ölüme varan ciddi sonuçlar doğurabilir.
İneklere verilecek kaba yem miktarı 100 kg canlı ağırlık için 2 kg kuru ot olarak hesap edilir. Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır.
Her gün yapılacak orta derecede hareket ineklerde süt veriminin artmasına yol açar. Barınaklarda devamlı bağlı tutulan inekler günde en az bir kez serbest bırakılarak gezinmeleri sağlanmalıdır. Bu gezinme vücut ısısının dengelenmesi içinde önemlidir. Çok fazla veya daha az eksersiz süt verimini azaltır.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Onun için düvelik döneminde bilinçli bir bakım ve besleme gerekir. İyi kalitede kuru yonca, kuru ot, silaj beslemede önemlidir. Mısır silajı ile beslenen düvelerin kalsiyum ve fosfor ihtiyaçları ayrıca karşılanmalıdır.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri
Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk. Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler. Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi. Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri.
Köpüklü şişme salgını oluşursa, sığırlar meradan çekilir ve yüksek lifli bir diyet (saman, kuru ot) uygulanır. Şişkinlik belirtisi gösteren inekler köpürmeyi önleyici ajanlarla tedavi edilir. Köpüklü şişmeyi önlemek için: Yüksek riskli meralarda, riskin yüksek olduğu zamanlarda otlatma yapmaktan kaçının.
Ovulen Powder plus kızgınlığa gelmeyen inek, koyun ve keçilerin kızgınlağa gelmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Sadaece östrus göstermeyen inek, koyun ve keçiler de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri