Birinin dış görünüşü ve yüz hatları manasında kullanılan sözcük, ''cevahir'' ve ''suret'' kelimeleri ile yakın anlamlıdır.
Eşgal, görünüş değildir; işler, meşguliyetler demektir. Doğrusu eşkaldir. Eşkal, şeklin çoğuludur ve şekiller demektir.
Sıklıkla Birbirine Karıştırılan “Eşgal” ve “Eşkâl” Kelimeleri. “Eşkâl” sözcüğü “dış görünüş, biçim, kılık, şekiller, tarif, tasvir” anlamına sahipken, “eşgal” sözcüğü “işler, meşguliyetler” anlamına gelmektedir.
Bu kelimenin doğru kullanımı eşkal şeklinde olmalıdır.
TDK'ya Göre Sözlük Anlamı
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit eş kalp kelimesi, insan ya da hayvan üzerinden dış görünüşü şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle bir suçlunun yüzünün ortaya çıkması noktasında o kişinin görüntüsü eşkal olarak ifade edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Eşkal kelimesi şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil, bir şeyin dış görünüşü ve sureti anlamına gelirken, eşkal da suretler, biçimler demektir. Bir suçlunun tanınmasını sağlayan robot resimler de eşkal olarak nitelendirilir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, eşkal şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "eşgal" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'eşkal'dir.
"Eşkâl" (/k/ sesi ince) ise "şekil"in çoğuludur; en çok "katilin eşkâli"nde geçer.
TDK'ya göre tespit kelimesinin doğru yazılışı "tespit"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
artık bir galat-ı meşhur halini alan "eşgal" ise “işler”, “meşguliyetler” anlamına gelmektedir.
Sözlükte “göndermek” anlamındaki irsâl kelimesinden isim olan risâle (risâlet, çoğulu resâil) “sözlü veya yazılı mesaj iletme” mânasında “elçilik” demektir.
Osmanlılar zamanında çeşitli devlet hizmetlerinde kullanılmak üzere toplanan hıristiyan çocuklarının kimliklerine dair bilgilerin bulunduğu defter.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre altyapı kelimesinin doğru yazılışı "altyapıdır"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre ataş kelimesinin doğru yazılışı "ataş"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Devşirilen her çocuğun doğum tarihi, köyü, kazâsı, sancağı, baba ve ana adının yanı sıra eşkali de bir deftere yazılır, bu defterlere eşgal defterleri denirdi.
LAİK KELİMESİNİN ANLAMI
Din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini dinden ayrı tutan anlamına gelir. Bu kelime genellikle layik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı laik şeklinde olmalıdır.
Birçok insan "Hayır" kelimesini kullanırken "Haayır" şeklinde "a" harfini uzatıyor. Ancak kısa şekilde "Hayır" olarak telaffuz edilmelidir.
Kuru yemiş yazımı Türkçe yazım kuralları dâhilinde ayrı olmalıdır. Bitişik yazılması sonucunda yazım yanlışı olacaktır.
EKSANTRİK NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, eksantrik şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "ekzantrik, eksantarik, ekzanterik" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'eksantrik'tir.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Eşkal-i Zaman Kitap Açıklaması
Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makalelerden oluşan Eşkal-i Zaman'da Ahmet Rasim, İstanbul'un gündelik yaşamını, vapurları, tramvayları, sokakları, esnafı, insan tiplerini, döneminin toplumsal sorunlarını kendine özgü üslubuyla anlatıyor.
Eşkal-i Zaman, Cidd ü Mizah, Muharrir Bu Ya, Gülüp Ağladıklarım, fıkra türündeki eserleridir. Falaka, Gecelerim, Muharrir-Şair-Edip, anı türündeki eserleridir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri