Hayvanlar Neden Tuz Yalar? çalışabilmesi ve onların su içmeye teşvik edilebilmesi için tuz yemeleri gereklidir. ayrıca tuz vucutlarının sıvı dengelerini korur. Her hayvan direk olarak yalama taşı kullanmaz bazı hayvanlar toprağı yalamak suretiyle tuz ihtiyaçlarını giderebilirler.
Emziren inekler buzağıya süt üretmek için mevcut sodyum, kalsiyum ve klorürü kullandıklarından, beslenmelerinde tuzla tüketilebilecek bu minerallerden daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Hayvanlar neden tuz yalamaya ihtiyaç duyar? Tuz, tüm çiftlik hayvanlarının sağlıklı gelişimi ve büyümesi için gereklidir.
Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir. Süt sığırlarının su ihtiyacı, hayvanın vücut ağırlığına, süt verimine, verilen yemin cinsine ve çevre isısına bağlı olarak değişir.
Tuz Balgamı ve öksürüğe iyi gelir. düzensiz kalp ritmini ve tansiyonu düzenler. Çocuklarda kuru öksürüğe iyi gelir. Ağızdaki bakterileri öldürür.
Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır. Yabani dağ keçileri tuz ihtiyaçlarını yamaçlarda eriyen kayaçların üzerinde bulunan tuzları yalayarak gidermektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Araştırmalar rasyondaki tuz miktarının % 2 - 0.5 arasında değiştiğini göstermiş tir. Fakat emin olabilmek için rasyondaki kuru maddenin % 0.25 - 0.5 i oranında tuz vermek lâzımdır. Tuz yetersizliğinin ilk belirtisi, tuza olan anormal istektir. Sığırlar kaya, tahta, toprak ve diğer hayvanların terlerini yalarlar.
Hayvanlar Neden Tuz Yalar? çalışabilmesi ve onların su içmeye teşvik edilebilmesi için tuz yemeleri gereklidir. ayrıca tuz vucutlarının sıvı dengelerini korur. Her hayvan direk olarak yalama taşı kullanmaz bazı hayvanlar toprağı yalamak suretiyle tuz ihtiyaçlarını giderebilirler.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Aydın, “Tuz ve suyun birlikte özel düzeneklerle elektrolize edilmesi ve elde edilen çözeltinin içerisindeki yoğunlukla olan bileşen hipokloröz asittir. Bu; bakterileri, virüsleri öldüren etkin bir dezenfektan ya da antiseptik bir madde olarak yer alır” dedi.
Tuzlu besinler tavuklar için oldukça zararlıdır. Tavukların sindirim sistemi bozukluğuna ve kalp yetmezliği gibi sorunlarına yol açabilir.
Büyükbaş sığır ve küçükbaş koyun keçilerin önünde sürekli bulunması gereken doğal tuzdur. Hayvanlar için kaya tuzu, hayvanların vücutlarında bulunan sodyum, klorür, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin dengeye getirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir tuz türüdür.
Suyun bir kısmı rasyondan karşılanır ancak %80-90'nı tüketerek karşılanır. Örneğin; 27 kg süt veren bir Holstein ineği, günlük olarak yaklaşık 95-115 litre (25-30 galon) su tüketmelidir. Kuru dönemdeki süt inekleri ise, günlük 28-57 litre(10-15 galon) su tüketmelidir.
İneğe verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. Baklagil kuru otları ve çayır otu yoksa o zaman saman kullanılır.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Kedilerde aşırı miktarda tuz tüketimi sonucu tuz zehirlenmesi meydana gelmektedir. Bu zehirlemenin belirtileri arasında ise, idrara çıkma sıklığında artış, aşırı susama, titreme, kusma, ishal, nöbetler zayıflık, kas spazmları ve hatta kimi zaman koma gibi olumsuz durumlar bulunabilir.
Su Tüketimi, Üreme Döngüsünü Etkilemektedir
Sağım ineklerinin Laktasyon dönemi, İneklerin Su Tüketimi oranını arttırmaktadır. Kuru döneme girmiş inekler için yemek yemek kadar, su içmek de önemli bir durumdur. Yemek yiyip, su içerek yediklerini sindirmeleri gerekmektedir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Tuzlu su ciltte oluşan yaralar için iyi bir çözüm olmasa da ağız yaraları ve boğaz enfeksiyonlarına karşı oldukça faydalıdır. Streptokok ve diğer ağızda yaşayan türler gibi birçok bakteri tuza duyarlıdır. Tuzlu su ile gargara yapılarak boğaz ağrısı hafifletilebilir.
Fazla miktarda tuz tüketimine bağlı olarak yüksek tansiyon, bölgesel veya yaygın ödem oluşumu, böbrek yetmezliğine yol açabilen böbrek hastalıkları ve inme gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Bu nedenle sütün, memeye zarar vermeden en uygun şekilde sağılması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmazsa hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Kaliteli süt elde edebilmek için öncelikle ineğin sağlıklı olması gerekmektedir.
Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Hayvanlar, vücutlarındaki tuz miktarını dengede tutmak için çeşitli yollarla tuz tüketiyor. Bazı hayvanlar, doğrudan tuzlu su veya tuzlu toprakları yalayarak ihtiyaçlarını karşılıyor. Diğerleri ise tuzlu bitki ve ot tüketerek veya diğer hayvanların tuzlu ter veya idrarını yalayarak tuz alıyor.
-Buzağılara temiz ve taze su 4.günde itibaren verilebilir. Buzağıların ve erişkinlerin istedikleri kadar su içebilmeleri için suluklarda devamlı su bulunmalı, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için uygun kaya tuzu ve yalama taşı konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri