İshal varsa… Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık 50-60 ml su verilmesi gerekir. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli. Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı.
Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur. Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
Yenidoğan Bebek Su İhtiyacını Anne Sütünden Karşılıyor
Dünyaya gözlerini yeni açan bebeğin tüm ihtiyacını, değerli bir besin kaynağı olan anne sütü karşılamaktadır. Bu bağlamda, annenin sadece anne sütüyle beslenen bebeğine su vermesi gerekmiyor. Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Eğer bebeğe 6 aydan önce su verilirse bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyebilir. Su anne sütünün yerini alarak bebeğin karın tokluğu hissetmesine ve dolayısıyla daha az anne sütü içmesine neden olabilir. Bunun sonucu olarak da bebek az besin almış olur.
İlgili 22 soru bulundu
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeklere su verilmesine gerek yoktur. Sosyal Pediatri Derneği: Yaşamın ilk altı ayında tek başına anne sütü ile beslenen bebekler yaz aylarında da sadece anne sütü ile beslenmeye devam edilmelidir!
Çocuğa susama durumunda su değil de mama verildiği takdirde ise su ihtiyacı giderek artar. Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık 50-60 ml su verilmesi gerekir. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Peki, mama ile beslenen bebeğe su verilir mi? Zannedilenin aksine, formül mama ile beslenen bebeklerin de ayrıca su içmeye ihtiyacı yoktur. Doğru ölçüde su eklenerek hazırlanan mama zaten su içerir ve bebeğin sıvı ihtiyacını karşılar.
Hem emzirip hem mama vermek, öncelikle anneleri, bebekleri daha fazla gıda aldığı için psikolojik olarak rahatlatan bir durum. Bu rahatlık hissinin yanı sıra, 6 aydan sonra bebeklerin farklı gıdalara olan ihtiyacı başladığı için kademeli olarak tercih ediliyor.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin.
5-6 Aylık Bebekte Önerdiğimiz Ek Gıdalar
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Bu dönemde bebekler 24 saat içinde ortalama 8 kez emerler. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralığı 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 180-210 ml mama alabilirler.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Anne sütünün sindirimi kolaydır ancak bebeklerin mide kapasiteleri küçük olduğu için az ve sık beslenir. Bu nedenle de gece acıkmaktadır. Eğer bebek gece kendiliğinden uyanmıyorsa 2-3 saatte bir bebeği uyandırıp emzirmek gerekebilir. Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir.
Anne sütüne eklenmiş, meyve, sebze, katı gıda gibi ek gıda alanlara da mutlaka su vermek lazım. Eğer ilk 6 ay içinde bir bebekse ve hem anne sütü hem mamayı alıyorsa çok fazla vermeye gerek yok, mamalardan sonra birkaç kaşık su vermek, günlük yaklaşık 40-50 cc su tüketmeleri yeterli olabilir.
Bebeklere su verme zamanı, bebeklere 6 aylıktan itibaren günde 227 ml su verilmesi önerilmektedir. Ancak anne sütü ve formül mamaların alımını önleyeceği düşüncesi ile günde 118 ml ile sınırlandırılması gereklidir1. Bebeğinize su verdiğinizde sadece pipetli kapta vermelisiniz.
5 Toz mamaya su eklerken ( musluk suyu kullanmaktan kaçının ) dikkatli olun: Toz mama kullandığınızda, biberona su koymanız gerekecek. Uygun su ya da mutlaka kaynatılmış su kullanın. Suyu bir kaba alın ve birkaç dakika iyice kaynatın. Daha sonra suyun ılınmasını bekleyin.
Kabız olduysa su tüketimini arttırmak gerekebilir. 1 yaşındaki bir bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 10 kilodur ve günlük su ihtiyacı 800 - 1000 ml'dir. Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Bebekler 4 aylık olduklarında başlarını destek almadan sabit tutabilir. 6. aya geldiklerinde destek ile kendi başına oturabilir. Bebeğin oturmak için kullanması gereken kaslar, doğumdan itibaren gelişir. Ancak ilk aşamada dengesini sağlayamayacağı için bir eşyaya ulaşmak için eğildiğinde düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri