ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
Özetle ASR ışığının yandıktan sonra sönmesi arıza yaşandığı anlamına gelmiyor. Ancak tekerlek hız sensörlerinde yaşanan bir arıza ASR ışığının sürekli açık kalmasına sebep oluyor.
Peki ESP arızası meydana geldiğinde neler yaşanır? Otomobilin dengeli bir şekilde yol almasını, ıslak zeminde güvenli bir sürüşü ve daha iyi bir yol tutuşunu sağlayan ESP arızalandığında, otomobilin savrulma durumu ortaya çıkar ve bu da bir kaza ihtimalini doğurur.
ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Aynı zamanda ESP'nin destekleyicisidir. ESP ise daha kapsayıcıdır. Aracın patinaj da dahil olmak üzere kontrolsüz hareketlerini düzeltmekle yükümlüdür.
Sistemin bulunduğu araçlarda, gösterge panelinde arıza işareti de yer alacaktır. Normalde ESP lambasının, aracın kontağı açıldığı zaman yanması ama araç çalıştırıldığı zaman sönmesi gerekir. Sürüş sırasında ışık yanarsa, bu sistemde bir hata olduğu anlamına gelir.
İlgili 15 soru bulundu
ESP Işığı Yandığında Ne Olur? Esp ışığı hatalı çekiş kontrolü anlamına gelmektedir. Eğer aracınızla yüksek hızda seyrediyorsanız nispeten keskin manevralar yaptığınızda esp ışığının yandığını görmeniz mümkündür. Öte yandan yokuş yukarı çıkarken veya zorlu hava koşullarında da esp ışığı yanabilir.
EPS arızası ile karşı karşıya kaldıysanız yapmanız gereken ilk şey güvenli ve dikkatli bir şekilde aracınızı servise götürmektir. Aracınızın direksiyon destek sistemi devre dışı kalacağı için direksiyon bir hayli sertleşecektir. Aracı güvenli bir şekilde kulanamayacağınızı düşünürseniz; çekici çağırmanız önerilir.
ASR ve ABS aracın dikine yönde gerçekleştireceği kontrolsüz hareketlerine müdahale eder. ESP ise kontrolsüz yanal hareketlere müdahale etmekten sorumludur. Neticede sürüş hem diklemesine hem de yanlamasına gerçekleşebilecek kontrolsüz hareketlere karşı daha güvenli bir hale getirilir.
Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, hız algılayıcılar sayesinde devreye girer ve patinaj yapması olası olan tekerleklere fren uygular. Hız algılayıcıları tekerleğin üzerinde bulunur ve dönüş hızlarını algılar.
ESP sistemleri aracın hızını etkiler mi? ESP sistemleri, aracın hızını otomatik olarak azaltmaz. Ancak, sistemin kayma veya savrulma riski algıladığı durumlarda frenlerle veya motor gücü kontrolüyle aracın hızını düşürebilir.
Karlı veya buzlu bir yolda aracın tekerlekleri patinaj yapar ve ESP de bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılayarak tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman ESP devre dışı bırakılmalıdır.
İşte bu ve buna benzer durumlarda ESP, otomobilinizin savrulma ihtimaline karşı ihtiyacınız olan dengeyi, yol tutuşunu ve güvenliği sağlıyor. Ayrıca sistem, özellikle kar ve buzlanmanın görüldüğü yollarda kapatılabilme özelliğine sahip.
Cevap: Karda esp-asr kapatmak
patinaj yapmaması için gaza basmadan arabayı kaldırmak yeterli.
ESP (Electronic Stability Program), manevra yapma sürecindeki dengesizlikleri önleme amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. Aracın manevra esnasında kayma ihtimaline karşı frenlere ve motor gücüne müdahale eder.
ASR (Anti Schlupf Regelung), kalkış esnasında tekerleklerin çekiş kaybını önlemek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Özellikle ani kalkışlarda aracın patinaj çekmesi bu sistem sayesinde önlenir.
ASR çoğu zaman açık olmalı ve sadece belirli durumlarda kapatmalısınız. Örneğin bir kar yığınında sıkışıp kalınması durumunda, ASR kapatılabilir. Böylece, dört tekerleğin hepsinin patinajı algılanır ve zor noktadan çıkmak için ihtiyaç duyulan güç azalır.
ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
ESP yani Elektronik Stabilite programı, modern otomobillerin pek çoğunda yer alan akıllı bir elektronik sistemdir. Bu sistemin temel amacı ise yoldaki zorlu koşullarda hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha fazla güvenlik sağlamaktır.
- Yakıt enjektörü ve ateşleme sistemine müdahale eder. Böylece motorun gücünü düşürür. - Aracın motorunu ve birçok farklı donanımını koruma imkanı verir.
ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
ASR Açık Mı Olmalı, Kapalı Mı? ASR kapalı olduğunda aracınızın ani kalkışlarında ya da kaygan, virajlı yollarda yapacağı ani bir manevrada patinaj oluşacaktır. Patinaj hem aracınızın savrulmasına ve kazalara hem de aracınızın lastiklerinin aşınmasına ve lastik ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir.
Elektrikli direksiyonlarda görülebilecek en yüksek maliyetli arıza elektrik motorunda oluşan elektriksel arıza durumudur. Bu eps direksiyon arızasına ek, direksiyonda sertleşme, kadranda uyarı ışığı yakma,açı sensörlerinin bozulması gibi birçok arızası da vardır.
Sürücü direksiyona kumanda ettiği anda takviye (destek) verilmekte ve böylece yakıt ve güç tasarrufu sağlanmaktadır. EPS (Elektrik Kontrollü Direksiyon) direksiyon mekanizmasına takviye gücü vermek için elektrikli bir motor kullanır, bu şekilde sürücünün direksiyonu çevirmek için harcaması gereken gücü azaltır.
Hidrolik direksiyon sıvısının azalması, hidrolik direksiyon pompası tarafından oluşturulan hidrolik basınç miktarını azaltarak direksiyonun sertleşmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri