Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
Her gün yapılacak orta derecede hareket ineklerde süt veriminin artmasına yol açar. Barınaklarda devamlı bağlı tutulan inekler günde en az bir kez serbest bırakılarak gezinmeleri sağlanmalıdır. Bu gezinme vücut ısısının dengelenmesi içinde önemlidir. Çok fazla veya daha az eksersiz süt verimini azaltır.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmez ise, süt verimi düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri şekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
9.1.
Sütün indirilmesi sinirsel ve hormonal bir reflekstir. Memenin yıkanıp temizlenmesi, meme başlarına yapılan masaj, buzağının sağım yerinde oluşu, sağım kovasının veya sağım makinesinin sesi gibi faktörlerle meme uyarılarak sütün indirilmesi sağlanır.
İlgili 19 soru bulundu
Düveler laktasyondaki sürüye yeni katılan genç hayvanlardır. Bilmedikleri, alışkan olmadıkları bir ortamdan dolayı çabucak strese girebilirler. Stres hormonu (kortisol) veya korku hormonu (adrenalin) salgılandığında süt indirme hormonu olan oksitosin salgılanamaz. Böyle bir durumda düve sütünü indirmez.
Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
Ergin ineklerin 2 yaşlı düvelere göre % 25 oranında daha fazla süt verdiği ortaya konulmuştur. Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi ineğin en çok süt verdiği dönem süresi 60 gün dür. Hayvan laktosyon süresi olan 305 gün boyunca sabit litrede süt vermez.
Sağım dışında bazı ineklerin memesinden süt akması anormal bir durumdur. Süt kaçırma, süt damlatma dediğimiz bu duruma tıp dilinde “Incontinentia lactis” adı verilir. Süt kaçırmanın ana sebebi meme içi basıncın artması, meme başındaki büzücü kasların ise gevşemesidir.
Kış şartlarına uygun ve dengeli besleme yapılmazsa, inek sağlığı olumsuz yönde etkilenir. Uygun bir beslenme yapılırsa inekler soğuktan etkilenmezler.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Kaba yem olarak; Çayır ve meralar, baklagil yem bitkileri (Yonca, fiğ, korunga vb.), her türlü kuru otlar, kök ve yumru yemler ve diğer silo yemleridir.
Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır. Verim payı için kaba yem dışında verdiği her 2–2,5 kg süt için 1 kg süt yemi (fabrika yemi) verilmelidir.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
İştah Açıyor, Süt Verimini Arttırıyor, Silajlık Mısırın Hasadına Başlanıldı - YouTube.
Bu durum, elde edilen sütlerdeki düşük yağ oranı ile de doğrulanabilir. Eğer bir ineğin dışkısı cıvık ve sulu ise, rasyon lif oranının düşük olma ihtimali değerlendirilmelidir. Bu durum, elde edilen sütlerdeki düşük yağ oranı ile de doğrulanabilir.
Mastitis bütün meme loblarında görülebildiği gibi bir veya iki meme lobunda da görülebilir. Mastitis sütün yapısında değişikliklere ve süt veriminde azalmaya neden olur, tedavi edilmezse memelerde körelmeye yol açabilir. Mastitisli memede kızarıklık, şişlik, sıcaklık ve ağrı vardır, süt bulanık renkte ve pıhtılıdır.
Evet, yonca süt veren, sağılmakta olan inekler için en önemli kaba yemdir.
Şayet bir inek kuruya çıkartılmaz ise izleyen laktasyon döneminde süt verimi %25-30 oranında düşer. Örneğin kuru dönem uzunluğu 10-40 gün arası tutulan inekler, kuru dönem süresi 40-50 gün kadar tutulan ineklerden bir laktasyon döneminde 450-680 kg kadar daha az süt üretmektedir.
Bir ineğin bir günde tüketeceği kaba ve karma yemlerdeki toplam kuru madde miktarı hayvanın canlı ağırlığının %2–3 ü kadar olmalıdır. Örneğin; 500 kg canlı ağırlı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir. Süt sığırlarının su ihtiyacı, hayvanın vücut ağırlığına, süt verimine, verilen yemin cinsine ve çevre isısına bağlı olarak değişir.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
Sancılanan ineklere 1/3 oranında sulandırılmış sirke [elma (Malus sp.)/üzüm (Vitis sp.)] içirilir (EK1-KK19). Sancılanan at ve ineklere tereyağı ve pekmez [dut (Morus sp.) / üzüm (Vitis sp.)] (KK43), zeytin (Olea europaea) yağı (EK1-KK46), şeker ile şerbet (EK1-KK74) yapılır içirilir (EK1-KK43,46,74).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri