Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
İnek sütünün bazı özelliklerinden dolayı özellikle 1 yaşın altındaki bebeklere verilmesi uygun değildir. Enerji içeriği açısından inek sütünün enerjisi anne sütüne benzer. Ancak protein miktarı anne sütünün üç katıdır. Yani hızlı büyüyen inek yavrusunun ihtiyaçlarını karşılar durumdadır.
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar.
Bu nedenle sütün, memeye zarar vermeden en uygun şekilde sağılması gerekir. Eğer sağım uygun bir şekilde yapılmazsa hem alınan süt miktarı azalır, hem de meme hastalıkları oluşur. Kaliteli süt elde edebilmek için öncelikle ineğin sağlıklı olması gerekmektedir.
Düve hayvanı ilk on iki aydan sonra süt verimi başlamaktadır. Bu san iki ay sürecinde bu hayvanların beslenmesi oldukça önemli olmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir! Süt dediğimiz salgı, memelilerin kendi yavruları için ürettikleri bir salgı.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
İnek Gibi Süt Vermeyen, Öküz Gibi Kutan Sürer Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yorucu olmayan işlerde kendisinden yararlanılamayan kişi, ağır işlere koşulur.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Su ürünleri konusunda Müslüman ülkelerin uzman görüşlerinin birlikte değerlendirilmesi faydalı olabilir. Süt ve yumurta: Bu ürünler helâl hayvanlardan elde edildiği sürece helâldir. Süt, inek sütünü, yumurta ise tavuk yumurtasını ifade eder.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
kaba yem denilince akla saman, yonca kuru otu, fiğ kuru otu, korunga kuru, mısır silajı gibi kaba yem kaynakları gelmektedir. olup bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır.
4- İnek sütündeki fazla doymuş yağ asitleri Ca emilimini azaltır, yüksek oranda P da içerdiği için Ca/P oranı 1' e yakın olup Raşitizm riski yaratır. 5- İnek sütü esansiyel yağ asitleri yönünden fakirdir, çocuğun beyin ve sinir gelişimi bundan olumsuz etkilenir.
Meme bezlerinde. Aynı diğer memelilerde olduğu gibi, hormonal mekanizmaların etkisiyle, meme bezlerini çevreleyen damar ağıyla ulaşan besinler ve sıvı, meme bezlerinin uyarılmasıyla salgılanır ve beyaz renkte (süt) bir salgı olarak sığırlardaki iki çift memeden dışarıya atılır.
Hastalığın teşhisi kolaydır ama tedavisi uzun sürer. Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Veteriner Hekimi Murat Turhan da, "İnekler insanlar gibi çikolatayı, tatlı ve şekerli olduğu için seviyor. Az miktarlarda verildiği zaman et ve süte de etkisi oluyor. İnsanları mutlu ettiği gibi hayvanlar da bundan mutlu oluyor" diye konuştu.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
süt üretimi için yapıldığından, ne et üretiminde nede süt. üretiminde ülkemiz istenilen düzeyin çok uzağındadır. Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan. süt vermektedir.
Yavru zarlarının atılamaması ve uterus iltihaplanması sonucu tekrar gebe kalma süresi uzar veya kalıcı kısırlık oluşabilir. Yavru atma ve tekrar gebe kalma aralığının uzaması nedeniyle laktasyon süresindeki değişiklikler sonucu süt verimi azalabilir. Tamamen duyarlı sürülerde atık oranı % 30-80 arasında olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri