Bir Türk vatandaşının talebi üzerine Bakanlık kararı ile başka bir devlet vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak için izin verilebilir.
Türk Vatandaşlığından çıkmak isteyen kişinin bizzat kendisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvurmalıdır. Eğer Türk Vatandaşlığından çıkmak isteyen kişi yurt dışındaysa bulunduğu yerdeki Türkiye dış temsilciliklerine başvuruda bulunarak Türk Vatandaşlığından çıkma izni isteyebilir.
Bir kişiye bir devletin vatandaşlığının veriliyor olması idari nitelik taşıyan bir işlemdir. Dolayısıyla işlemin yetkisi, konusu, amaçları hukuka aykırı ise mahkeme verilen vatandaşlığı iptal edebilmektedir. Vatandaşlığın kazanılmasına olanak tanıyan makam aynı şekilde vatandaşlığı kişiden geri alabilmektedir.
Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişinin, yalan beyanda bulunduğunun ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlediğinin tespiti durumunda ise, kazanma kararını veren makam tarafından Türk vatandaşlığı iptal edilmektedir.
Başvurunun reddine karar verilmesi halinde 60 günlük yasal süre içinde itiraz etme ve dava açma hakkı söz konusudur. Bunun yanı sıra dava açmadan önce de vatandaşlık başvurusu yapan ve başvurusu iptal edilen kişiler idareye bu kararın kaldırılması yönünde talepte bulunabilir.
İlgili 21 soru bulundu
İkamet Şartı Aranmaksızın Yeniden Kazanım
Kanunun 13 üncü maddesi, yani Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması, yetkili makam kararı veya evlat edinilme ya da seçme hakkı kullanılması ile mümkün.
Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybına ilişkin idarî kararlar, hukukî şartlar oluşmadan verilmişse, söz konusu kararların Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca geri alınması mümkündür.
4- Türk vatandaşlığından çıkma izni işlemleri ne kadar süresi içerisinde sonuçlanır? İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Mavi Kart Sahibi Kişi Tekrar Türk Vatandaşı Olabilir Mi? Türk vatandaşlığından izin alarak çıkan mavi kartlılar sonradan tekrar Türk vatandaşlığına dönmek istemeleri durumunda gerekli şartlar değerlendirildikten sonra tekrar Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri mümkündür.
Özet: Türk vatandaşlığını kazanma kararı, hukukî şartlar oluş- madan verilmişse, bu kararın geri alınabilmesi Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 40. maddesi uyarınca mümkün kılınmıştır.
Devletlerin mevzuatlarındaki bu çeşitlilik, bir kişinin birden çok vatandaşlığa sahip olmasına yol açmıştır. Çifte vatandaşlıktan söz edebilmek için öncelikle kişinin hali hazırda vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu devlet dışında başka bir devlet ile vatandaşlık bağını kurması gerekmektedir.
Bu durumun herhangi bir mercie bildirilmesine gerek olmamakla beraber, bildirimde bulunulması her daim lehe bir durumdur. Bunun dışında evlenme ile vatandaşlık almış yabancı eş boşanma sonucunda vatandaşlığını kaybetmez. Fakat davanın mahiyetine göre yabancı eş oturma yahut çalışma iznini kaybedebilir.
Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme ya da yetkili makam kararıyla alınabilir. Ayrıca burada belirtmek gerekir ki; çifte vatandaşlık alınırken uygulanacak olan işlemler her ülkeye göre farklılık gösterir.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türk vatandaşları belirli şartları taşıdıkları takdirde yetkili merciden çıkma izni talep etmek suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetme imkanına sahiptir. Fakat her vatandaş bu hakkı her zaman kullanamayıp, kanunda belirtilen koşulların mevcut olması halinde çıkma izni başvurusu söz konusu olabilecektir.
MADDE 12 – (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Cumhurbaşkanı kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
MADDE 30 – (1) Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren hüküm ifade eder. (2) Kaybettirme kararları şahsidir, ilgilinin eş ve çocuklarına tesir etmez.
Bir Türk vatandaşının talebi üzerine Bakanlık kararı ile başka bir devlet vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak için izin verilebilir.
5901 sayılı Kanuna göre Türk vatandaşlığı kaybettirilenler ile seçme hakkını kullanmak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunmaması ve Türkiye'de üç yıl ikamet etmek şartıyla Türk vatandaşlığını yeniden kazanabilirler.
Tasarıya göre; askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşlığının kaybettirilmesi uygulaması son bulacak. Türk vatandaşlığı kaybettirilenler Bakanlar Kurulu kararıyla, vatandaşlığı yeniden kazanabilecek.
Bu yasaya göre 18 yaşın altındaki bir çocuk da, eğer ebeveynleri tabiyetlerini kaybettiyse, vatandaşlıktan çıkarılabilecektir. Bu durumlarda karar mercii, Ulusal Konseye danıştıktan sonra, İçişleri Bakanlığı'dır.
Türk Ceza Kanunu'na göre devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı ve silahlı örgüt kurma gibi suçlar gerekli makam talep ettiğinde vatandaşlıktan çıkarılmayla sonuçlanabilir.
Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl süreyle kesintisiz olarak Türkiye'de ikamet etmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. İşte bu yola, uzun süreli ikamet izni ile Türk vatandaşlığının kazanılması yahut genel yöntemle vatandaşlık kazanılması denilmektedir.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri