İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Gebe olmayan bir inek normal şartlar altında 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bu tamamen hormonel bir saattir, eğer rahimde kist yoksa, uterus yangısı yoksa mutlaka kızana gelir.
Kızgın inekler diğer ineklerin üzerine atlamak ister veya üzerine atlar. Sık sık bağırır, huysuz ve sinirlidir. Binme hareketine izin vermesi de ineklerin kızgınlık belirtileri arasındadır. Kızgınlık başlangıcından önce inekler bir araya toplanma eğilimine sahiptir.
Ovulen Powder plus kızgınlığa gelmeyen inek, koyun ve keçilerin kızgınlağa gelmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Sadaece östrus göstermeyen inek, koyun ve keçiler de kullanılır.
Havaların sıcaklığı işleri karıştırıyor olabilir. Bunun için moralinizi bozmayın. Özellikle ege kıyılarında sıcaklıkla beraber kızgınlık teşhisi daha zorlaşır. Hatta bazı inekler aşırı sıcaklarda hiç kızana gelmiyor olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İneklerde kızgınlık 18-24 saat sürmektedir. Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır.
Kızgınlık döneminin süresi ise kediden kediye farklılık gösterse de bu süreç ortalama 4 ila 7 gün içinde sonlanır.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Tohumlamadan 2 gün sonra kan gelmiş ise tohumlamanın zamanında yapıldığının bir göstergesi olup hayvanın döl tutma şansı çok yüksektir. Tohumlamadan 3 gün sonra kan gelmiş ise tohumlama erken yapılmış demektir. Döl tutma şansı düşüktür.
Kedilerin kızgınlık sürecinde hormon iğnesi, kızgınlık döneminin ertelenmesini sağlayan ilaçtır.
Örneğin, Holştayn inekler, 16-18 ay arasında, 270-390 kilogram ağırlığa ulaştıklarında tohumlanabiliyor. Jersey inek türü ise 15-17 ay arasında ve 250-270 kilogram ağırlıktayken tohumlama uygun görülüyor. Hayvanlar için tabii ve suni tohumlama olarak iki yöntemden söz ediliyor.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir. Buzağılamadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağılamadan sonraki yem tüketimini etkiler.
İneklerin döl tutmaması durumunda işletmelerin zarara uğrayacağı açık ve nettir. Döl tutmama sebepleri içerisinde barınak ve besleme koşulları, kızgınlık tespiti, üreme kanalındaki problemleri, rahim iltihapları, ineğin yaşı, vücut kondüsyonu, stres faktörleri gibi birçok faktör sayılabilir.
Hayvanım doğum yaptı ama etenini(eşini,sonunu) atamadı.ne yapmalıyız? Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
İnekler gebe kaldıktan sonra kızana gelirse ne olur? Aslında Allah'tan yavru attıkları zaman tekrar kızana geliyorlar. Böylece siz de boşu boşuna beklememiş oluyorsunuz. Ancak burada önemli bir nokta var, çiftçilerimiz gebe olan ineklerini pek de kızgınlık olur mu gözüyle bakmazlar, kontrol etmeyi bırakırlar.
İneklerin hamilelik boyunca titizlikle bakılmaları gerekir. Özellikle doğuma 60 gün kala dikkat edilmesi gereken hususlar söz konusudur. Bunların başında da doğumuna iki ay kalan ineğin kuruya çıkarılması gelir. Artık son 2 ayda sağım gerçekleştirilmez.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kızgınlık süresi ortalama 14–18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18–24 arasında değişmek üzere, ortalama 21 gün sonra tekrarlanır. İNEKLERDE KIZGINLIK NASIL ANLAŞILIR? Diğer hayvanların üzerine atlar. Başka hayvanların kendi üzerine atlamasına izin verir.
Hormon uygulamalarına 2 veya 3 kızgınlık dönemi yapıldıktan sonra mutlaka ara verilmelidir. Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yaptırabilirmiyim? Çok zorunlu olmadığı sürece kızgınlık döneminde operasyondan kaçınılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri