Harabat ehli kıyıda köşede kalmış, şekilcilikten uzak kimselere denir. Bu kişiler öze önem veren kişilerdir.
Harâbat, Ziya Paşa'nın 1874-1875'te yayınlanan, içerisinde Türk, Arap, İran ve Çağatay sahasında yazılmış şiirlerden seçmeler bulunan 3 ciltlik divan edebiyatı antolojisidir. Türk şiirinde Tanzimat'tan sonraki yılların en geniş kapsamlı antolojisidir.
sf. (hara:bi:) Meyhaneye giden, âlemci: “Ne harabiyim ne harabatiyim / Kökü mazide olan atiyim” -Y. K.
Kişinin kendi uzmanlık alanında yeterli, yetkili ve uzman olmak anlamlarını taşır. Bir işin en iyi şekilde yapılmasını sağlayan kimse, anlamı da mevcuttur.
Anlamı: Çakışma. Örneğin: Saatlerin birbirine denk gelmesi.
İlgili 17 soru bulundu
Lâyık, münasib, uygun. Nihâyet, son.
harab / harâb / خراب
Viran. Issız. Yıkık. Perişan.
Kerih kelimesinin iğrenç, tiksinç, tiksindirici manalarında kullanılan bir kelime odluğunu söylemek mümkündür. Kerih kelimesinin Arapça kökenli bir kelime olduğu da bilinmektedir. Pis ve çirkin olan bir şeyi ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olduğu da söylenebilir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit öne çıkan veriler doğrultusunda hasebiyle sözcüğü, 'Nedeniyle' şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle cümle içerisinde yardımcı bir yapı olarak ele alınır ve önemli bir amaç altında kullanılır.
Harabat ehli kimseler üstüne başına pek fazla önem vermeyen, iyi yaşamaktan ziyade hayatta kalmaya önen veren kişilerdir. Bu kişilere bir nevi kıyıda köşede kalmış kişiler de denir. Şekilcilikten uzak durarak öze önem veren kişilere harabat ehli denir.
Eser, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı antolojisinin birinci cildini eleştiri maksadıyla ele alınmıştır. Namık Kemal'in, Ziya Paşa'nın siyasi olaylar karşısında aldığı tavra gücenmesi eserin içeriğini de etkilemiştir. Bu nedenle eser, sadece tenkit değil aynı zamanda bir hicivdir.
Tahrib-i Harâbât, Ziya Paşa'nın Harâbât adlı divan şiiri antolojisinin ilk cildini eleştirmek üzere Namık Kemal'in 1876'da kaleme aldığı eserdir. Türk edebiyatında ilk modern eleştiri örneği kabul edilir.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hasbi kelimesi, Hasbeten Lillah sözünün kısaltmasıdır. Hasbeten Lillal, Allah'ın rızasını kazanmak için anlamına gelirken, hasbi, hiçbir karşılık ya da ücret beklemeden demektir.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
Ma'rife kelimesinin zıttı olan nekre, sözlük anlamı itibariyle 'tanınmayan, bilinmeyen' anlamında bir sıfattır. Terim olarak kelimenin ma'rife formlarından arınmış yalın halidir. Bu yalın yapı anlam itibariyle tek unsura(müfred) yönelik olabileceği gibi tür'e (cins) de yönelik olabilir.
Tarih boyunca kenti Selefkoslar “Edessa”, Romalılar “Osroene”, Ermeniler “Orhai”, Süryaniler “Urhay”, Araplar “El-Ruha” ve Türkler “Urfa” olarak adlandırmıştır. Osroene ismi Arapça kökenli bir kelime olup Ar-Ruha olarak tanınmıştır. Suriye adı Urha şeklindedir ve “sulak” veya “su zenginliği” anlamına gelir.
Muvazene kelimesi denge ya da dengeleme şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda aynı zamanda muvazene etmek kelime grubu üzerinden de ifade edildiğini söylemek mümkün. Türkçe karşılığı ise, 'Dengelemek' biçiminde öne çıkmakta ve kullanılmaktadır.
HALİ HARAP OLMAK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu deyin halk arasında bitkin, perişan olmak ve kötü duruma düşmek anlamlarında kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. -doğrusu harap etmek tir.
(Çoğulu: Habârât) İmzâ. Mühür, damga.
Ebleh Arapça kökenli bir kelimedir. Ebleh kelimesinin anlamı "alık, aptal, budala, akılsız, ahmak." anlamlarına gelmektedir.
Allah'a ortak koşan, başka ilahlar edinip onlardan medet uman ve kendi yaptıkları putlara secde eden kişilere müşrik denir.
belahet / belâhet / بلاهت
Ahmaklık. Düşüncesizlik. Ne yaptığını iyi bilmemek.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri