Sağlıklı inekler günlük yaşamlarında en az 12 saat yatarak, yatma süresinin yarısını da geviş getirerek geçirirler.
Günde 12-14 saat yatıp dinlenemeyen ineğin ilk önce süt üretimi baskılanır. Genellikle ineklerin yem yeme ve dinlenme davranışları bağlantılıdır.
Düşük besleme düzeyi uygulanan sürülerde ve düşük verimli ineklerde sağım sayısının artması ile süt veriminde çok az artış olmaktadır. Buda işçilik giderlerini karşılamayabilir. Sağımın 6-7 dakika sürmesi idealdir. Sağım süresinin 4 dakikadan az olması verimin azalmasına yol açar.
İnek rutin hayatı sever. İneğin gününün yüzde 82'si yatmakla geçmelidir. Başka bir deyimle inek günde 1440 dakikanın 1180 dakikasını yatarak, bunun da yarısını geviş getirerek geçirmelidir. Geriye kalan 260 dakikalık süre içerisinde inek ya sağılmakta, ya yem yemekte, ya da su içmektedir.
Süt sığırları için optimum çevre sıcaklığı -5oC ile 18oC arasında değişmektektir. 20oC sıcaklık ve %80 nem bulunan ortamda inekler çoktan sıcaklık stresine girmiş olurlar.
İlgili 43 soru bulundu
Yazlık bir tüy yapısı ile tipik bir sığır sıcaklık düştüğünde üşüyebilir ancak kalın bir tüy katmanı ile çok düşük sıcaklıklarda bile kendini sıcak tutabilecektir. Aslında sıcak hava soğuk havaya oranla hayvanı daha çok strese sokar ve süt veriminde ciddi azalmalara neden olur.
Sıcaklık, sağmal sığırların performansını olumsuz etkileyen bir iklim faktörü olmakla beraber, sıcak stresi; güneş etkisi ile meydana gelen radyasyon, yüksek hava sıcaklığı ve nispi nem gibi çevresel kaynaklardan meydana gelir. Bu durum ineğin kendi vücut ısısıyla daha da artar.
İnek ömrü ortalama 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösterebilir. İneklerin ne kadar yaşadığı, ineğin türüne göre de değişebilir. Örnek olarak; Simental ineklerin ömür süresi, Holstein inekler ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ancak inekler iyi bakıldığında 30 yaşına kadar yaşayabilir.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Kızgın inekler diğer ineklerin üzerine atlamak ister veya üzerine atlar. Sık sık bağırır, huysuz ve sinirlidir. Binme hareketine izin vermesi de ineklerin kızgınlık belirtileri arasındadır. Kızgınlık başlangıcından önce inekler bir araya toplanma eğilimine sahiptir.
Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
süt üretimi için yapıldığından, ne et üretiminde nede süt. üretiminde ülkemiz istenilen düzeyin çok uzağındadır. Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan. süt vermektedir.
Koalalar günde yaklaşık 22 saat uyuyabilir.
Sağlıklı inekler günlük yaşamlarında en az 12 saat yatarak, yatma süresinin yarısını da geviş getirerek geçirirler.
Yarasa ve galago gibi bazı hayvanlar tamamen gececil iken, kedi gibi hem gündüz hem gece faal olan ya da sadece alaca karanlıkta faal olan canlılar da mevcuttur.
İneklere verilecek kaba yem miktarı 100 kg canlı ağırlık için 2 kg kuru ot olarak hesap edilir. Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır.
1 LİTRE SÜT 1 KİLO YEM ALMIYOR – Tüsedad.
İyi bakım ve besleme koşullarında dişiler 400-450 kg, erkekler 500-550 kg canlı ağırlığa ulaşırlar.
İlk laktasyonda düşük olan süt verimi her geçen yıl çoğalır. Bu durum erginlik yaşına kadar yani 6-8 yaşına kadar sürer. İnek 8-9 yaşına geldiğinde süt verimi azalmaya başlar. Aynı ırktaki ineklerden iri yapılı olanları daha fazla süt verirler.
İneklerde doğum aralığı yıl içerisinde 12 aylık bir süre olarak öne çıkar. Bu 12 aylık süre bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilir. Bu doğrultuda bir yavru için yaklaşık 2 tohumlama gerçekleşmelidir. Yapılan tohumlama işlemi ile birlikte 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum yapar.
Sığırlar soğuk havada ve soğuktan etkilenmez ancak, ıslak deri, tüy, soğuğun şiddetini ve metabolizmayı olumsuz yönde etkiler.
İnekler otlakları yeşil değilde turuncu ve kırmızı olarak ve birazda yakınlaştırarak görürler. Köpeklerin görme yetileri çok iyi değildir.
Değişik düzeylerde süt veren inekler verilecek yemlerdeki protein, enerji ve mineral madde miktarları da değişik oranlarda olur ve verilen yem miktarları da farklıdır. Süt ineklerinin günlük yemleri sabah akşam olmak üzere günde iki defa verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri