İnflamatuar yani iltihabi bağırsak hastalığı da başka hastalıklarla karıştırılabilen bir hastalıktır ve kişinin yaşamını ciddi oranda olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaşabilmektedir.
İshal, karın ağrısı, mide kramplar, şişkinlik ve gaz gibi belirtilere yol açan inflamatuar bağırsak hastalığı, hafif seyreden vakalarda ilaç tedavisiyle yönetilebilirken daha şiddetli ve kronik seyreden durumlarda ise cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.
Bağırsak iltihabında; bağırsağın içinde bulunan ince zar iltihaplanır ve görevlerini yerine getiremez. Belirtileri fark edilebilirdir. Tedavi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. En yaygın olanları ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır.
Evet, inflamatuar bağırsak hastalıkları (İBH), uzun süreli ve kronik inflamasyon nedeniyle kolon kanseri gelişme riskini artırabilir. İBH'nin iki ana türü olan Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, barsaklarda sürekli inflamasyona neden olur ve bu durum, zamanla kanser gelişme olasılığını artırabilir.
Meydana gelen iltihap kalın bağırsağın iç yüzeyinde ülser yani küçük yaraların oluşmasına yol acar. Kalın bağırsakta oluşan iltihap, bağırsak içi hareketlerin hızlanmasına neden olur ve sık sık boşalmasına yol acar. Bağırsak yüzeyindeki hücreler bu boşaltım sırasında yok olması ülser oluşumu da artırır.
İlgili 39 soru bulundu
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.
Bağırsak enfeksiyonu kaç günde geçer? Bağırsak enfeksiyonu, bol sıvı tüketimi yapıldığında, dinlenme iyi birlikte ortalama 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir.
İnflamatuvar bağırsak hastalıklarını nedeni tam bilinmemekle birlikte genetik faktörler, beslenme, stres, çevresel faktörler ve kişinin immün sistemi durumu tetikleyebilir. Bu sebeple kişinin yaşam biçimi ve beslenme şeklinde yapılacak ufak değişiklikler tedavi sürecinde etkili olur.
İnflamatuar bağırsak hastalıkları: Crohn ve ülseratif kolit gibi bağırsak iltihapları şeklinde görülen hastalıklar, kolon kanserleri gelişme riskini artırmaktadır.
İnflamatuar bağırsak hastalığı, gastrointestinal sistemin belirli bölgesinde görülen kronik iltihaplanmadır. Gastrointestinal sistem ağız ve anüs arasındaki temel görevi sindirim olan, bu göreve yardım eden bütün organları içine alan sistemdir. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olarak iki tipi bulunmaktadır.
İltihabi bağırsak hastalığı (ibh), sindirim kanalında görülen, sıklıkla uzun süreli devam eden (kronik seyirli) bir hastalıktır. Bu hastalığın seyri sırasında sindirim kanalının iç yüzeyini örten tabakada hastalığın şiddetine bağlı olarak bazı değişiklikler oluşur.
Hastalık belirtilerinin yaklaşık yüzde 95'inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum kısmında tutulum gözlemlenir. Ülseratif kolit hastalığı genelikle makattan yukarıya doğru, kalın bağırsak boyunca ilerleme (yayılım) gösterir.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
İnflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı, genellikle gastroenteroloji uzmanı tarafından yapılan endoskopik olarak bağırsakların incelenmesi ve biyopsi sonucuna göre konur. Karışabilecek diğer ishal ve kanlı ishale neden olan hastalıklara yönelik dışkı incelenmesi (amip aranması gibi) yapılabilir.
Daha az şiddetli İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) ile karıştırılmaması gereken İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH), sindirim sisteminde kronik bir inflamasyonun olduğu bir hastalık grubudur.
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler ve çevresel etmenlerin hastalığın ortaya çıkışında etkili olduğu bilim dünyası tarafından öne sürülmektedir. Oldukça ciddi etkilere sebep olan Crohn hastalığı, yaşam boyu tam olarak iyileşme göstermez ve çoğu zaman cerrahi müdahaleler gerektirir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bu bağırsak enfeksiyonu türü mide ağrısı veya bulantıya neden olabilir, ancak birçok vakada herhangi bir semptom görülmez. Bu bakteri türü ile enfekte olan bireylerin yaşam boyu peptik ülser ile mide kanseri geliştirme riski mevcuttur.
Crohn Hastaları Kaç Yıl Yaşar? Crohn hastalığı kişinin yaşamının zamanını etkilemez.
Karın ağrısı, kilo kaybı, ateş, kilo kaybı ve kanlı ishal gibi belirtiler gelişir. Bu belirtilerin uzun bir süredir devam etmesi ise inflamatuar bağırsak hastalığının varlığını işaret eder.
Bağırsaklarda yara oluşumunun en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi birçok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü senaryolar getirir.
Bağırsak enfeksiyonu tedavisinde kullanılan ilaçlar genel olarak hastalığın semptomlarını gidermek için tercih edilmektedir. Özellikle ishal gibi vücudun aşırı miktarda tuz ve su kaybına uğradığı hallerde, tedavi amaçla ishal giderici ilaç kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri