İnfluenza virüsleri Günümüzde insanlar arasında en çok dolaşan ve insanlarda en çok hastalık oluşturan sub-tipler influenza A(H1N1) ve A(H3N2) dir. Influenza A(H1N1) bazen A(H1N1)pdm09 olarak ifade edilebilmektedir.
İnfluenza A virüsünün şimdiye kadar bilinen 16 hemaglütinin (H 1–16), dokuz nörominidaz (N 1–9) alt tipi bulunmaktadır.
İnfluenza, Orthomyxoviridae ailesinde yer alan ve tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Kendi içinde tip A, B ve C olmak üzere 3 farklı türü bulunur ve ağır klinik hastalık tablosundan sorumlu olan virüs tipi sıklıkla İnfluenza A'dır.
İnfluenza'nın A ve B tipi yaygın olan türü olup, A türü influenza salgınlara neden olabilenidir. C tipi ise daha hafif belirtilere neden olan türüdür. İnfluenza virüsünde kişilerde ateş, vücut ağrısı, boğaz ağrısı, titreme ve yorgunluk belirtileri görülür.
Domuz Gribine Neden Olan İnfluenza A (H1N1) Virüsü Nedir? İnfluenza gribinin ortaya çıkmasına, influenza A ve influenza B virüsleri neden olur. Bu iki virüs de insanlar için bulaşıcıdır ancak domuz gribi dediğimiz oldukça bulaşıcı seyreden grip türüne neden olan influenza A (H1N1) virüsüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Grip, influenza A virusu tarafından oluşan bir infeksiyon hastalığıdır. Hastalık, ateş yüksekliği (38°C üzerinde), şiddetli kas ağrısı, eklem ağrıları, baş ağrısı, titreme, kuru öksürük ve halsizlik şikayetleri ile başlamaktadır.
İnfluenza virüsü temel olarak üst solunum yollarını oluşturan burun, geniz, sinüsler, yutak ve gırtlak bölgelerini etkiler. Ancak şiddetli hastalık tablosu gelişen vakalarda enfeksiyon daha da ilerleyerek alt solunum yollarını bronşlar ve akciğer dokusunu etkileyebilir.
Grip tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalık belirtilerinin başladığı ilk 48 saat içinde alınan tedavi çok daha etkilidir. Ancak kişi kesinlikle kendi başına ilaç kullanmaya karar vermemelidir. Grip çoğunlukla 7 gün içinde kendiliğinden iyileşse de bazı durumlarda hastalık kötü seyredebilir.
Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer. Çocuklar veya savunma sistemi zayıf olan kişiler daha uzun süre patojen yayabilirler.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
İnfluenza virüsleri solunum yollarında yüzey hücrelerini harap ediyor, solunum yolu kayganlığını sağlayan mukusun aşırı salgılanmasına ve akciğer içine iltihap hücrelerinin geçmesine neden oluyor. Bu da bronkopnömoni denilen zatürre tipine yol açıyor.
Antiviral ilaçların kullanılmasının yanında; ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, burun akıntısını ve tıkanıklığını giderici ilaçlar, yatak istirahati, bol sıvı alınması, hasta odasının sık sık havalandırılması grip tedavisinin temel taşlarıdır.
İnfluenza A tedavisi genellikle semptomları hafifletmeye ve hastalığın süresini kısaltmaya odaklanır. Antiviral ilaçlar özellikle hastalığın ilk belirtileri göründükten sonraki 48 saat içinde alındığında etkili olabilir. Bu ilaçlar virüsün çoğalmasını engeller ve hastalığın şiddetini azaltabilir.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.
sorusuna, kısaca influenza virüslerinin neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonu hastalığı cevabını vermek mümkündür. İnfluenza A, İnfluenza B ve İnfluenza C olmak üzere 3 ana türü bulunur. İnsanlar arasında görüleni daha çok İnfluenza A ve tip B virüsleridir.
Domuz gribi, domuzlarda görülen influenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyona uğraması sonucu insanlara bulaşmasıyla meydana gelen, kişide ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle ortaya çıkan, bulaşıcılığı yüksek, ölüm oranı düşük viral bir solunum yolu hastalığıdır.
Karantina uygulamasına gerek yoktur.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Influenza C ise daha çok hayvanlarda hastalığa neden olur. Grip; halsizlik, yaygın kas-eklem ağrıları, yüksek ateş, üşüme titreme, terleme, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük yakınmalarına neden olur.
İnfluenza, genellikle grip olarak da adlandırılan bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkar. Ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve genel vücut ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
ENFLUVİR'in etkin maddesi oseltamivir'dir. ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller. Bu ilaçlar, grip virüsü enfeksiyonu belirtilerini dindirir veya engeller.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Negatif sonuç: Herhangi bir influenza viral antijeni ya da viral RNA varlığı gösterilemeyen durumlarda test sonucu negatif olarak belirlenir.
Gripte solunum zorluğu görülmezken, covid-19 hastalarında solunum zorluğu gözlemlenmektedir. Diğer önemli bir fark ise covid-19 hastalarında akciğer kaynaklı kuru öksürük yaşanmasıdır. Ayrıca influenza enfeksiyonunda çok sık burun tıkanıklığı ve akıntısı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri