Negatif sonuç: Herhangi bir influenza viral antijeni ya da viral RNA varlığı gösterilemeyen durumlarda test sonucu negatif olarak belirlenir. Geçerli olmayan sonuç: Test sonucu geçersiz olarak gelmesi testte, numunede ya da değerlendirme aşamalarında bir hata olduğu anlamına gelir.
İnfluenza, 3 farklı tipte influenza virüsünün neden olduğu bir solunum yolu enfeksiyonudur. Halk arasında grip olarak da bilinen bu hastalık tablosu, çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda ani gelişen yüksek ateşle birlikte ortaya çıkar.
Doktor muayenesinde, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, yorgunluk gibi belirtilerin değerlendirilmesiyle birlikte, influenza tanısı için PCR testi uygulanabilir. Ancak antijen testleri kısa sürede %80-90 civarında doğru sonuç verir.
Domuz gribi, domuzlarda görülen influenza A adlı virüsün H1N1 alt tipinin mutasyona uğraması sonucu insanlara bulaşmasıyla meydana gelen, kişide ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve yorgunluk belirtileriyle ortaya çıkan, bulaşıcılığı yüksek, ölüm oranı düşük viral bir solunum yolu hastalığıdır.
Gribe neden olan influenza virüslerinin, A, B ve C olmak üzere 3 farklı tipi bulunur. İnfluenza A virüsünün neden olduğu grip türü, genellikle daha ağır seyreder ve kitleleri etkileyebilir. İnfluenza B, çoğunlukla çocuklarda etkili olur ve bu virüsün yol açtığı grip hafif semptomatik bulgulara yol açar.
İlgili 37 soru bulundu
Domuz Gribine Neden Olan İnfluenza A (H1N1) Virüsü Nedir? İnfluenza gribinin ortaya çıkmasına, influenza A ve influenza B virüsleri neden olur. Bu iki virüs de insanlar için bulaşıcıdır ancak domuz gribi dediğimiz oldukça bulaşıcı seyreden grip türüne neden olan influenza A (H1N1) virüsüdür.
İnfluenza B nedir? Yalnızca insandan insana yayılan influenza B, influenza'nın 3 ana türünden biri olan, 37.8 derece ve üzeri ateşe neden olan, bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. İnfluenza B virüsü ile enfekte olan kişilerde ateş yanı sıra, titreme, boğaz ağrısı, öksürme, yorgunluk ve öksürme görülür.
Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer. Çocuklar veya savunma sistemi zayıf olan kişiler daha uzun süre patojen yayabilirler.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir.
İnfluenza virüsü temel olarak üst solunum yollarını oluşturan burun, geniz, sinüsler, yutak ve gırtlak bölgelerini etkiler. Ancak şiddetli hastalık tablosu gelişen vakalarda enfeksiyon daha da ilerleyerek alt solunum yollarını bronşlar ve akciğer dokusunu etkileyebilir.
İnfluenza B virüsü de, influenza virüsü ailesine ait bir başka alt türdür. İnfluenza B, genellikle insanlarda grip salgınlarına neden olan bir virüstür. İnfluenza A virüsü gibi, influenza B virüsü de solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.
Vatandaşlar cep telefonlarına indirebildikleri e-Nabız uygulamasına giriş yaparak, profillerinde bulunan kırmızı 'İnfluenza Risk Durumu' butonuna tıklayarak, grip aşısı alıp alamayacaklarını öğrenebilecek.
Karantina uygulamasına gerek yoktur.
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Eğer virüs üzerinde herhangi bir değişiklik olmadıysa hastalık ikinci kez geçirilmez. Ama virüs değişikliğe uğradıysa tekrar geçirmek mümkün.
38 derece ve üzeri ateş olarak kabul edilmeli.
Influenza kaç günde geçer? Sağlıklı kişiler için grip kısa süren bir hastalıktır ve bağışıklık sisteminin savaşmasıyla kendiliğinden geçer. Belirtiler de 1-4 gün içinde başlar ve 5-7 gün kadar sürer.
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
Riskli grupta olan kişilerde görüldüğünde, etkileri hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Bulgu ve belirtileri erken dönemde fark etmek hastalığın kısa sürede kontrol altına alınmasını sağlar. Solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilen influenza virüsü damlacık, hava ve temas yolu ile bulaşabilir.
Virüs; hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmayla, öksürme, öpüşme, hapşırma, tokalaşma, sarılma, yakın mesafede konuşma gibi hava yoluyla ve temasla bulaşmaktadır.
İnfluenza B pozitif tedavisi nasıldır? İnfluenza B tedavisi genellikle İnfluenza A ile benzerdir. Antiviral ilaçların yanı sıra bol miktarda istirahat ve sıvı tüketimine de önem verilmelidir. Ateş, öksürük ve baş ağrısını kontrol altında tutmak için reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılabilir.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
İnfluenza aşısı 6 aydan büyük herkese, özellikle öncelikli gruplara önerilmektedir. Komplikasyon riski yüksek olanlar, bunların yakın temaslıları, sağlık çalışanları grip aşısı öncelikli gruplardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri