İngiltere / İrlanda İngiltere'de restoranlarda faturanın yüzde 15'i, İrlanda'da ise yüzde 10'una tekabül eden miktar bahşiş olarak veriliyor. Şayet faturada servis için bir miktar belirlenmiş ve alınmışsa o zaman bahşiş miktarı daha az olabiliyor.
İngiltere. İngiltere'de bahşiş geleneği bölgelere ve şehirlere göre değişebiliyor. Ülke genelinde bu konuda geçerli bir kural varsa o da genellikle hesabın %15'i kadar bahşi bırakmanın gerekliliği.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Avrupa ülkelerinde de bahşiş zorunlu olmasa da yaygın bir uygulamadır ve çoğu ülkede vermemek kabalıktır. Masanıza gelen hesapta bahşiş konusunda bir detay olmasa bile bırakmanız gerekir. Ve bizim ülkemizin aksine bu bir memnuniyet ölçütü değildir.
PORTEKİZ / İSPANYA: Gastronomi sektöründe faturanın yüzde 15'i oranında bahşiş bırakılıyor. Taksilerde ise tutar yuvarlanıyor. İSKANDİNAV ÜLKELERİ: Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da restoran ya da otellerde servis ücreti faturanın içine dâhil ediliyor ancak yine de tutar yuvarlanabiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Restoranlarda bahşiş veren İsviçrelilerin yüzde 38'i, hesabın yaklaşık yüzde beşini bahşiş verdiklerini söylüyor. Almanların ise yüzde 26'sı hesabın yüzde beşi civarında bahşiş veriyor.
O pizzalar buna değer: İtalya
Tıpkı Fransa gibi İtalya'da da bahşiş ücreti eklenmiş bir biçimde çıkıyor karşınıza. Ekstra bahşiş bırakmak isterseniz de dolar olarak değil, euro olarak bırakın. Bu ayrıntıya dikkat edin.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
DHA'nın haberine göre komşu Yunanistan'da da restoranlarda gerekli görülmüyor ancak ödeme yapılırken isteğe bağlı bahşiş bırakılabiliyor. Taksilerde ise sürücüler turistlerden bahşiş bekliyor.
ABD'de garsona, barmene, berbere, taksi şoförüne bahşiş vermek bir lütuf değil, mecburiyet! Yüzde 20'den aşağısı kulaklarınızın çınlamasına sebep olabilir. ALMANYA: Hesaba 'yüzde 10' ilave ederek bahşişi otomatikman almış oluyorlar.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor. Restoranlarda bu işlem günlük yapılabildiği gibi işletmenin büyüklüğüne göre haftalık ya da aylık dağıtım da olabiliyor.
Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
İngiltere'de yasal olarak sadece uzun dönem öğrenci vizesi sahiplerine part-time çalışma izni verilmektedir. Bunun dışında hiç bir şekilde çalışma izni verilmemektedir. İngiltere'deki sıkı denetimler göz önüne alındığında kaçak çalışmak oldukça risklidir.
Türkiye'de ikamet eden ve çalışan herhangi bir TC Vatandaşı da İngiltere'de BUY TO LET yani “Kiralamak koşuluyla Ev satın alma” kredisi alabilir. Bunun için İngiltere'de ikamet etmeniz gerekmez. Bankalar satın aldığınız evin %75'i kadar size kredi verecektir. Sizin sadece ev bedelinin %25'ini ödemeniz yeterlidir.
Taksilerde bahşiş bırakılmaz ama hesap yuvarlanabilir. Otellerde bellboy'a çanta başına 2 sterlin bırakılır.
Avusturya'da servis ve hizmetlerden memnun kalmanız halinde yüzde 10 tutarında bahşiş vermek gelenektir. Diğer ülkelerden farklı olarak burada bahşişi göze çarpmayacak şekilde masaya bırakmak yerine, hesap tutarına yaklaşık yüzde10 ekleyerek yuvarlak para miktarı garsona ödenir. Garson genelde hesabı masanızda alır.
Otel: Bahşiş gerekmez. Restoran: Tutarın yüzde 10'u kadar. Ayrıca garsona bahşiş bırakmamak kaba bir davranış sayılır.
Yunanistan'daki Türk varlığı Batı Trakya'yla sınırlı olmayıp, Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalar'da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfus da bulunmaktadır.
Hizmet sektöründe dünyanın en iyisi olduklarını savunan Japonlar, bu nedenle de bahşiş kabul etmiyorlar. Hatta olur da bahşiş bırakıp mekandan ayrılırsanız, peşinizden koşarak sana paranı iade etmek isteyeceklerdir.
"Kuzey Amerika'nın aksine, burada restoran çalışanları geçinmek için bahşişlere bel bağlamaz. Japonya'da servis işi, genelde örnek gösterilebilecek niteliktedir; bahşiş, kafa karışıklığı yaratır, bu yüzden muhtemelen servis görevlisi bahşişi kibarca reddedecektir."
Hakaret teşkil eden fiilde mağdurun ismi açık bir şekilde belirtilmemiş olabilir. Mağdurun kim olduğunun belli olmaması, yani hakaretin kime yöneltildiğinin açık olmaması halinde hakaret suçu cezasız kalabilir.
Bir öneri olarak, temel kiralama ücretinin% 5-10'u oranında bahşiş verilmesi adil kabul edilirken, istisnai hizmet ve durumlarda ,% 15 veya daha fazla bir bahşiş olabilir. Ancak her zaman sizin takdirinize bağlıdır.
Yapılan hizmetin karşılığının üçüncü şahıslar tarafından ödenmesi, akdin mahiyetini de değiştirmez. Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar.
TRT Haber'de yer alan habere göre, yasaya göre, iş yeri sahiplerinin bu paradan kendilerine pay almaması gerekiyor. Yönetmeliğe göre, biriken bahşişlerin çalışanlara eksizsiz olarak dağıtılması gerekiyor. Avukat Emel Özbek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri