İşletme Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde yer almakta ve Suriye Devletine 64 km sınırı bulunmaktadır. Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde damızlık üstün vasıflı hayvan yetiştiriciliği, sertifikalı tohumluk yem ve hububat yetiştiriciliği, yapılmaktadır. İşletme 1.633.244, dekar üzerine kurulmuştur.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Ceylanpınar Tarım İşletmesi Gökçayır Müdür Yardımcısı Mustafa Önem, AA muhabirine, 1 milyon 633 bin dekar arazi varlığıyla ülkenin en büyük tarım işletmesi olduklarını hatırlatarak, bu sezonki ekim faaliyetine başladıklarını söyledi.
Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip olan ülke konumunda bulunan Rusya öyle büyük bir ülke ki dünyanın yaklaşık olarak sekizde birini kapladığı söylersek abartmış olmayız.
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
"Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip. Bu alanın geçen yıl 13 milyon 957 bin 372 dekarına tahıl ekildi, 4 milyon 980 bin 662 dekar alan nadasa bırakıldı.
İlgili 45 soru bulundu
Türkiye'nin karasal büyüklüğünün yaklaşık yüzde 31,1'ini tarım alanları oluşturuyor. 81 il içinde en büyük tarım alanına sahip kent yaklaşık 19,1 milyon dekarla Konya olurken, en küçük tarım alanına sahip il ise 132,6 bin dekarla Yalova.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
"Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 10'uncu sırada. Cumhurbaşkanımız 2023'le ilgili ne hedefler koydu. Her alanda ilk 10 girmekti ve tarımda sizler sayesinde ilk 10'a girdik.
Bol yağış alan serin bölgelerde yetişmektedir. Yetiştiği iklim bölgelerinde kış sıcaklığı 5 ile 6 derece arasındayken, yaz sıcaklığı ise 20 ile 25 derece arasında değişmektedir. 0 ile 500 metre yükseklikler arasında yetişir. Türkiye'de en çok yetiştirildiği bölge Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimleridir.
Şanlıurfa'da toplam 1 milyon 633 bin dekar alanla dünyanın en büyük tek parça tarım arazisine sahip olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğündeki 31 bin 989 dekarlık alanda yetiştirilen 292 bin ağaçta Urfa, Antep ve Siirt fıstığı hasadı başladı.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen ve alanında Türkiye'nin en büyüğü olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 1 milyon 663 bin 244 dekar arazide tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor.
Türkiye'nin En Büyük Çiftliğini Kurdu | Sencer Solakoğlu'nun Müthiş Öyküsü - YouTube.
TÜİK verilerine göre, Konya 1 milyon 863 bin 264 hektar toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada yer alırken, Konya'yı 1 milyon 171 bin 486 hektar ile Ankara, 1 milyon 105 bin 111 hektar ile Şanlıurfa izledi.
Kırşehir'deki Bu Tarla Tam 151 Bin Dönüm.
Almanya ABD ve Hollanda'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü tarım ürünleri ihracatçısıdır.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Çin, Amerika, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Meksika, Japonya, Almanya ve Türkiye'nin yanı sıra, Hollanda, Ukrayna, Kanada, Avusturya ve Arjantin de tarımda başarılı ülkeler arasında sayılıyor.
Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor. Manisa'da 76 bin 511, Samsun'da 68 bin 904 kayıtlı çiftçi bulunuyor. En az kayıtlı üretici sayısının ise 1664 ile Yalova'da olduğu görüldü.
5- Rusya: Rusya'da 215 bin 250 hektar arazide tarım yapılıyor. Son yıllarda düşüş göstermesine rağmen tarım, Rusya ekonomisine büyük ölçüde katkı sunuyor. 6- Kazakistan: Kazakistan'da 209 bin 115 hektar alanda tarım yapılıyor. 7- Hindistan: Hindistan'da tarım yapılan arazi, 179 bin 799 hektar.
Türkiye'nin ortalama 23 katı küçük olan ve yaklaşık 34 bin kilometrekarelik karasal yüzölçümüne sahip Hollanda'nın büyük bir bölümünde seralarda gelişmiş teknoloji kullanılarak tarım yapılıyor. Su kullanımıysa normalden yüzde 90 oranında daha az. Modern bir tarım ülkesi olan Hollanda organik üretime de önem veriyor.
Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı (Terra- Rossa): İsminden de anlaşılabileceği gibi Akdeniz iklimine ait bir toprak çeşidi olan Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı ülkemizde Marmara bölgesinin güneyi, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir.
Orta kuşakta yarı nemli bölgelerde dağ çayırlarının altında görülür. Türkiye'de Doğu Anadolu özellikle Erzurum-Kars platosunda sıkça rastlanır yeryüzünde ise; Romanya, Arjantin, Kanada ile ABD'de rastlanır.
Bu topraklar, Türkiye'de Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda, özellikle Erzurum-Kars Platosu'nda bulunur. Yazları yağışlı karasal iklim koşullarında yetişen yüksek boylu çayırlar altında oluşan çernozyom türünde, yıkanmanın az olması nedeniyle organik madde birikir ve toprak siyah renk alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri