Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan
Birleşik Krallık'ın resmi dini Hristiyanlıktır ve Birleşik Krallık'ta Katolik, Protestan, Baptist ve Metodist gibi tüm mezheplerin kiliseleri bulunmaktadır.
2022 nüfus sayımına göre Hristiyanlık en büyük dindir ve bunu İslam, Hinduizm, Sihizm, Yahudilik ve Budizm izlemektedir.
İngiltere ve Galler'de kendisini dindar olarak tanımlayanlar arasında Anglikanlar yüzde 19, Katolikler yüzde 8,3, diğer Hristiyan mezhepleri yüzde 15,7 iken, Hristiyanlık dışındaki dinlere mensup olanlar yüzde 7,7 oranında. Raporda, İngiltere'de Anglikanların oranının 1983'te yüzde 44,5 olduğu bilgisine yer verildi.
Dindar oranının 1981'de yüzde 57 olduğu ülkede İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan kuşağın yüzde 45'i kendilerini hala dindar görürken bu oran Z kuşağında yüzde 27 olarak açıklandı. Ankete göre Z kuşağının yüzde 31'i ise ateist.
İlgili 16 soru bulundu
Ateizm, Kanada'da ABD'den daha yaygındır.
2015'te KONDA araştırmasına göre Türkiye'nin %2,9'u ateistlerden oluşmaktadır. Türkiye'de ateist olmakla alakalı büyük bir damgalama vardır ve bu yüzden birçok Türk ateist internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurmaktadır.
Çoğu Anglikan Kilisesine bağlıdır. Her Anglikan kilisesi kendi içerisinde özerktir ve Anglikan Mezhebi, Katolik Roma Kilisesi ve Doğu Ortodoks Kilisesinden sonra dünyadaki en büyük üçüncü Hıristiyan mezhebidir. Kilise kraliyet ailesine bağlıdır ve Kraliçe Elizabeth başkandır.
Alman nüfusunun yarıya yakın kısmı Protestan mezhebine bağlıdır. Kalan nüfusun % 44.2 si ise Katolik mezhebine mensuptur. Ülkedeki siyasî yelpaze, mezheplerin ülkedeki dağılımına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre, genel olarak ülkenin güney kısmı Katolik, kuzey kıs mı İse Protestan'dır.
Başkenti Londra, nüfusu 57.411.000 olan İngiltere'nin resmi dili ingilizce olmakla beraber bölgesel olarak İrlandaca, Galce ve İskoçya'nın çeşitli lehçeleri ile beraber “Kernevek” dili de konuşulmaktadır.
Tarihsel süreç içerisinde Britanya'yı yurt edinen ilk halk Kelt kökenli Britonlar kabul edilmektedir. Daha sonra Kuzey Almanya'dan gelen Cermen kökenli Saksonlar, Angluslar ve Jütler adaya ayak bastı. Bu üç toplum birbirleri ile karışarak Anglo-Saksonları oluşturdu ve Büyük Britanya'daki baskın toplum oldular.
İngiltere Kralı VIII. Henry tarafından kurulan Anglikanizm bir Hristiyan mezhebidir. Bunun yanı sıra İngiltere'nin resmi kilisesi olan İngiltere Kilisesi'nin doktrinleri ve kurumlar Anglikanizm'in temelini oluşturur.
İngiltere'de 500.000'in üzerinde Müslüman çocuk ya farklı dinlerin yanı sıra temelde Hristiyanlığın öğretildiği devlet okullarına, ya farklı Hristiyan mezheplerinin kurduğu ve Hristiyanlığın öğretildiği kilise okullarına yahut da İslam'ın öğretildiği ve sayısı 120'yi aşan Müslüman okullarına devam etmektedir.
Anglosakson hanedanından Edward (1042-1066) İngiltere'nin bağımsızlığını sağladı. Onun ölümü üzerine tahta geçen Harold'u tanımayan Normandiya Dükü I. William (Fatih William diye de bilinir), taht üzerinde hak iddia etti ve ülkeye beş yıl süren savaşlar sonucunda egemen oldu.
Ancak kraliçe olarak taç giymesi 16 ay sonra 2 Haziran 1953 tarihinde gerçekleşti. Uzun süreden beri beklenen gün Buckingham Sarayından Westminster Kilisesine doğru bir geçit töreniyle başladı. Westminster Kilisesi II. Harold'un taç giydiği 1066 yılından beri İngiltere ve Britanya krallarının taç giydiği yerdi.
Dini gruplar: 2018 itibarıyla halkın %52'si herhangi bir dine mensup olmadığını beyan etmekle birlikte, en yaygın dini inançlar Katoliklik (%23) ve Protestanlıktır (%15, Hollanda Reform Kilisesi %6, Hollanda'daki Protestan Kilisesi %6, Hollanda'daki Reform Kiliseleri %3).
Nüfusun %98'i Yunan Ortodoks inancına mensuptur (Yunan Ortodoks %98, Müslüman %1.3, diğer %0.7). Din özgürlüğü Anayasa tarafından garanti altına alınmıştır ve Müslüman, Katolik, Protestan ve Museviler gibi diğer dini gruplar kendi ibadethanelerine sahiptir.
İslamiyet ile ilk tanışmaları Emeviler dönemine rastlayan ancak Abbasi devleti zamanında İslam dünyasıyla etkili bir iletişim içerisine giren ve kitleler halinde Müslümanlığı kabul eden Türklerin tamamına yakını Hanefi mezhebini benimsemiştir.
O zamandan bu yana, İngiliz kraliyet ailesinin resmi sarayı olmuştur ve hala günümüzde Kraliçe II. Elizabeth'in ikametgâhıdır.
İngiliz Killisesi Başpiskoposu tarafından düzenlenecek törenin ardından kraliçenin naaşı kraliyet mezarına indirilecek. Akşam saatlerinde kraliyet ailesinin son defa naaşı ziyaret edeceği özel bir ayin düzenlenecek. Ardından kraliçe annesiyle babasının mezarları ve kız kardeşinin küllerinin yanına gömülecek.
Katolik mezhebinin mensupları yoğun olarak Avrupa'da; İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Almanya'nın yarısında bulunur. Latin Amerika ülkeleri Katoliklerin en yoğunlukta bulundukları ülkelerdir. Çin'de ve Arap Hıristiyanlar arasında da Katolik mezhebine bağlı topluluklar vardır.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Araştırmada, dünyadaki Müslüman sayısının 1,6 milyar olduğu, buna karşılık 2,17 milyar Hristiyanın yaşadığı ifade ediliyor. Yapılan nüfus tahmin modellemelerine göre bu sayılar 2050'ye gelindiğinde sırasıyla 2,92 milyar ve 2,76 milyar olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri