Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. Ancak Schengen bölgesi dışında bulunan İngiltere için yeşil pasaportluların da vize alması gerekiyor.
İngiltere'ye giderken yeşil pasaport sorunsalı
Malesef ki İngiltere'ye giderken Yeşil Pasaportunu kullanamıyorsun.
Yeşil pasaport sahipleri Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat edebilir fakat İngiltere için vize başvurusu yapmak ve vize harç ücretini ödemek durumundadırlar. Başvuru için devlet memuru olarak çalışmakta olduğunuz kurumdan çalışma belgesi, izin yazısı, maaş bordroları ve görev kimlik kartı fotokopinizi temin etmelisiniz.
İstediğiniz zaman birçok ülkeye giriş çıkış yapma şansı tanıyan yeşil pasaportta yaklaşık 160 ülkeye vize almadan rahatlıkla girmeniz mümkün. 5 yıl süresi olan yeşil pasaport diğer pasaport türlerine göre seyahatlerinizde daha pratik bir yol izlemenizi sağlıyor.
İngiltere Birleşik Krallığa seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport sahibi T.C. vatandaşları, İngiltere'ye turistik amaçla yapacakları seyahatler için Genel Ziyaretçi Vizesi başvurusunda bulunmak zorundadır.
İlgili 19 soru bulundu
Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. Ancak Schengen bölgesi dışında bulunan İngiltere için yeşil pasaportluların da vize alması gerekiyor.
Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Yeşil Pasaport 6 Ay Kuralı Nedir? Yeşil pasaport 6 ay kalış kuralı kısaca yeşil pasaport sahiplerinin Avrupa ülkelerinde son 180 günde (6 Ay) maksimum 90 gün kalabiliyor olmasıdır.
İngiltere'ye seyahat edecek olan Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere Konsolosluğu'na vize müracaatında bulunmakla mükelleftirler.
İngiltere'ye seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaport hamilleri vizeye tabi iken, Diplomatik (Siyah) Pasaport hamillerinin 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyecek şekilde yapacakları İngiltere ziyaretleri için vize almalarına gerek yoktur.
Schengen vizesinden ayrı bir prosedüre tabi olan İngiltere vizesi, alınması zor vize türlerinden biridir. Her vize işleminin kendine göre zorlukları vardır. Bu zorluklar başvuru yapan kişinin maddi durumuna, ülkeyi ziyaret amacına vs. göre değişkenlik gösterir.
İngiltere'ye eğitim, turist ve iş gezileri amacıyla gitmek istediğinizde gerekli belgeleri tamamlayarak çeşitli illerde bulunan İngiltere konsolosluğu ve büyük elçiliklerine başvuruda bulunmalıdır. Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Schengen vizesi ile İngiltere'ye gitmem mümkün değil.
Umuma mahsus (bordo pasaport), diplomatik (siyah pasaport), hizmet (gri pasaport) ve hususi (yeşil pasaport) pasaport hamilleri Kanada'ya yapacakları seyahatlerinde vizeye tabidir. Kanada Vize İşlemleri İçin Bizi Arayın!
1988'den itibaren İngiltere, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü standardı 9303'e uygun olarak makinede okunabilir pasaportları kabul etti. Şu anda pasaport rengi, diğer AET pasaportlarının çoğuna uygun olarak bordo kırmızısına değiştirildi.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yeşil pasaport almak içinse kamuda çalışma ya da kamudan emekli olma şartı aranır. Yeşil pasaporta sahip olanların çocukları da belirli ülkelere vize almadan seyahat edebilir. Türk vatandaşları Schengen vizesi uygulayan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yeşil pasaportla dünya genelinde çok sayıda ülkeyi görebilir.
Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir. Kırmızı pasaport sahipleri genellikle ülkeyi uluslararası arenada temsil etme veya hükümetin resmi işlerini yürütme görevleriyle ilgilenirler.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
- Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Birleşik Krallık pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 3. sıradadır. Birleşik Krallık pasaportu sahipleri, 190 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 39 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Aksoy, "AB Schengen bölgesi üyelerinden Avusturya, Belçika, Hollanda, İspanya, Polonya ve Birleşik Krallık vatandaşlarına, 2 Mart'tan itibaren Türkiye'ye gerçekleştirecekleri turistik amaçlı seyahatlerinde her 180 günde 90 gün süreyle vize muafiyeti sağlanması kararlaştırılmıştır" ifadesini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri