Tanrı'nın varlığının bir kanıtı olan teleolojik kanıt da bu şekilde adlandırılır. Bu tür bir adlandırılma; genelde, maddesel evrenin özü gereği amaçlı, hedef odaklı olması ve buradan hareketle, Tanrı'nın varlığının maddesel evrenin tasarımcısı, mimarı olarak görülmesinden kaynaklanır.
Teleolojik delil ise evrende var olan düzen, güzellik ve onun bir amaca hizmet ediyor oluşu fikrine dayanır ve bizim yakın çevremizi ele alır. Delil şu şekilde işler: 1) Dünyada bir dizayn, uyumluluk, düzen görülür. 2) Öyleyse bu irade sahibi bir tasarlayıcı tarafından yapılmış- tır. 14 Ki o tasarlayıcı da Tanrıdır.
Teleoloji veya erekbilim, yaşamı ve evreni ereklerle temellendiren ve açıklayan düşünce biçimidir. Nedensellikten farklı ve ona karşıt olarak teleoloji, her şeyin temelinde bir ereksellik/amaçlılık bulunduğunu, bir erekle belirlenmiş ya da bir ereğe yönelmiş olduğu fikrinden hareket eder.
TELEOLOJİK KANIT
İbn Rüşd, W. Paley, M. Behe, W. Dembski ve R. Swinburne bu kanıtı savunmuşlardır.
“Teleolojik argümanlar”, Tanrı'nın varlığı lehine birbiriyle ilişkili olan bir argümanlar demetidir. Bu argümanlar demeti arasında; “tasarıma dayalı argüman”, “düzenliliğe dayalı argüman”, “akıllı tasarım argümanı” ve “ince ayar argümanı” gibi birçok argüman bulunur.
İlgili 20 soru bulundu
Dinî tecrübe delili genel olarak, insanın yaratıcı veya kutsal kabul ettiği Varlık karşısında yaşadığı manevî tecrübeler, Tanrıyla karşılaşma, birleşme, benliğini O'nda yok etme gibi farklı hislerden hareket ederek, Tanrı'nın varlığını ispat etme gayreti olarak tanımlanabilir.
Teleolojik argüman ilk basamakta doğal dünyadaki düzen ve maksat örnekleriyle ilgilenmektedir. Argüman buradan hareketle, bu olguların insan zihnin analoji kuralları uyarınca ereksellikten uzak bir yorumunun yapılamayacağını iddia etmektedir. Buna göre argümanın kullandığı iki kavram; düzen ve maksattır.
İlahiyat, teoloji (Yunanca: θεος, theos, "Tanrı" + λογος, logos, "bilim") veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Kozmolojik kanıt, âlem hakkında bir açıklama arayışından yola çıkarakTanrı'nın varlığını delillendirmektedir. Kozmolojik kanıtın bir türü olan imkânkanıtı, âlemin imkânından hareketle zorunlu bir varlığın olması gerektiğini ve buzorunlu varlığın Tanrı olduğunu öne sürmektedir.
Teolojinin en önemli amacı belirli bir dini temellendirmek, açıklamak ve o dinin inananlarının inançlarını güçlendirmeye çalışmaktır. Bundan dolayı her dinin teolojisi olabilir.
Din tanımları
Dinin teolojik tanımları: Teolojik tanıma göre din; "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir.
Klasik İslam teolojisinin en temel konusu Tanrı ve Tanrının nitelikleridir. Bu nedenle teoloji (kelam), ilimlerin sınıflandırılmasında dini ilimler kategorisine dahil edilmiştir. Bu bağlamda teoloji, Tanrıyı anlamaya yönelik bir düşünsel faaliyetten ibaret görülmüştür.
Teolojik dil, beşeri dilin farklı bir alana taşınması olarak görülür. Bu anlayış ister istemez beşeri dilin, uygun bir şekilde Tanrı'ya nasıl uygulanabildiği sorusunu tartışmanın eksenine yerleştirmiştir. Bu nedenle, filozoflar teolojik dille meşgul olmak durumunda kalmışlardır.
TELEOLOJİK YAKLAŞIM (SONUÇSALCILIK)
Teolojik yaklaşım, davranışların ve alınan kararların ortaya koyduğu sonuçlarla ilgilenmekte, davranış ve kararların sonuçlarını önemsemektedir. Buna göre, bir bireyin kararı çok sayıda insana fayda sağlıyorsa etiktir.
Ontolojik ya da varlıkbilimsel kanıt, diğer kozmolojik, teleolojik ve ahlaki kanıtlar gibi, tanrının varlığını belirli bir mantıksallıkla öne sürmeye ve geçerli kılmaya çalışır. Buna göre, tanrı en yetkin varlıktır. Var olmamak en yetkin olmayla çelişir, dolayısıyla tanrı var olmak zorundadır.
Meditasyonda, Descartes, zihinde bulduğumuz Tanrı fikrini zihin dışın- daki bir Tanrı'nın varlığına kanıt olarak ortaya koyar. Ona göre zihnimizde aşkın, her şeyin yaratıcısı, sonsuz bir töz olarak nitelediğimiz Tanrı'nın bir fikri vardır ve böyle bir varlık fikri bizim sonlu doğamızın eseri olamaz.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Antik Yunanistan'daki felsefenin babası Thales'tir. Thales determinist ve indeterminist tartışmasını da başlatan kişidir.
Tanrı, yaratılış, cennet, cehennem, din, ibadet gibi konuları inceleyen bilime Teoloji denir. Bu bilim dalında insanın ''kul'' olarak dünyadaki konumu ve görevleri de incelenir. Teolojide diğer bilim ve felsefe dallarından farklı olarak gözlem ve araştırma kadar sezgi de önemli bir yer tutar.
Dünya'da yaşayan hiçbir insanın çözemeyeceği denli büyük bir evrende olduğumuz için başka evrenlerin de varlığı ve başka gezegenlerde yaşayan akıllı varlıkların bizi uzaktan yönlendirmesi, tanrının varlığını gizlemesi ya da bu evrenin yaratıcısını bilmesi de mümkün. Sonuç olarak bilimsel olarak tabi ki tanrı yoktur.
Bilindiği gibi din felsefesi, din felsefesi olarak bu sahanın hem isim hem de disiplin babası olan Hegel'le başlatılır. Ancak çoğu zaman bu ibare nominal bir zarf olup, içi genellikle dinî felsefeyle ya da rasyonel teolojiyle doldurulmuştur.
Eğer sonucun kendisi zorunlu olarak doğruysa öncüllere bakılmaksızın doğrudur. Bazı Örnekler: Tüm Yunanlar insandır; tüm insanlar ölümlüdür; öyleyse tüm Yunanlar ölümlüdür. Bu geçerli bir argümandır; eğer öncüller doğruysa sonuç doğru olacaktır.
Ontolojik argüman, Tanrı'nın varlığını a priori yolla ispatlaması açısından diğer teistik argümanlardan ayrılmaktadır. Belirli bir mahiyete sahip olduğu düşünülen Tanrı'nın varlığının Tanrı kavramının kavramsal çözümlemesinden hareketle çıkarılabileceği düşüncesi, bu argümanın temel tezlerinden biridir.
Canterburyli Anselmus, Thomas Aquinas, Rene Descartes, G. W. Leibniz ve John Locke gibi filozoflar bu çabayla Tanrı'nın varlığını herkesçe kabul edilebilir argümanlara dayandırmaya çalışmışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri