Birleşik Krallık'ın resmi dini Hristiyanlıktır ve Birleşik Krallık'ta Katolik, Protestan, Baptist ve Metodist gibi tüm mezheplerin kiliseleri bulunmaktadır. İslam, Hinduizm, Sihizm, Yahudilik ve Budizm, İngiltere'nin resmi dini olan Hristiyanlıktan sonra inanan sayısı fazla olan diğer başlıca dinlerdir.
Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.
İngiltere ve Galler'de kendisini dindar olarak tanımlayanlar arasında Anglikanlar yüzde 19, Katolikler yüzde 8,3, diğer Hristiyan mezhepleri yüzde 15,7 iken, Hristiyanlık dışındaki dinlere mensup olanlar yüzde 7,7 oranında. Raporda, İngiltere'de Anglikanların oranının 1983'te yüzde 44,5 olduğu bilgisine yer verildi.
2011 nüfus sayımına göre Londra'da en büyük dini grup Hristiyanlardır (%48.4) onları dini olmayanlar (%20.7) İslam (%12.4) cevap vermeyenler (%8.5) Hinduizm (%5.0) Yahudiler (%1.8) Sihizm (%1.5) Budizm (%1.0) ve diğerleri (%0.6) takip etmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Dindar oranının 1981'de yüzde 57 olduğu ülkede İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan kuşağın yüzde 45'i kendilerini hala dindar görürken bu oran Z kuşağında yüzde 27 olarak açıklandı. Ankete göre Z kuşağının yüzde 31'i ise ateist.
Aynı zamanda 1.2 milyon artışla, yaklaşık 4 milyon nüfusu ile İslam, Hristiyan olmayan en büyük inanç grubu olmaya devam ediyor. Nüfusun yüzde 6,5'i kendisini Müslüman olarak tanımlamakta.
İngiltere Kilisesi, diğer tüm Anglikan kiliselerinin anasıdır. Kilise, kral veya kraliçeye bağlı olmakla beraber en üst düzey din adamı Canterbury Katedrali'nin başpiskoposudur. Şu anki Canterbury Başpiskoposu Justin Welby'dir. Canterbury Başpiskoposu aynı zamanda tüm dünyadaki Anglikan toplumunun sembolik lideridir.
İkinci bir önemli fark ise Kıta Avrupası'nda Katolik mezhebin kar- şısına Protestan mezhebi çıkarken, İngiltere'de; Anglikanizm mez- hebi ortaya çıkmıştır.
Çoğu Anglikan Kilisesine bağlıdır. Her Anglikan kilisesi kendi içerisinde özerktir ve Anglikan Mezhebi, Katolik Roma Kilisesi ve Doğu Ortodoks Kilisesinden sonra dünyadaki en büyük üçüncü Hıristiyan mezhebidir. Kilise kraliyet ailesine bağlıdır ve Kraliçe Elizabeth başkandır.
2022 nüfus sayımına göre Hristiyanlık en büyük dindir ve bunu İslam, Hinduizm, Sihizm, Yahudilik ve Budizm izlemektedir.
engizisyon mahkemeleri gibi hristiyanlığın iyice yoldan çıktığı devirlerde,martin luther gibi ingiltere kralı 8. henry de katolik kilisesini protesto edip, protestanlık esasına uygun anglikan kilisesini kurdu. böylece anglikanlık mezhebi kuruldu ve ingiltere'nin resmi mezhebi oldu.
Protestanlık Kuzey Amerika ile Okyanusya'da en büyük din durumundadır. Dünyanın en büyük, protestan cemaatleri sırası ile ABD, Çin, Hindistan, İngiltere, Almanya, Nijerya, Güney Kore, Kanada, Avustralya, Brezilya, Hollanda, İsveç, Danimarka, Finlandiya ve Endonezya'dır.
İngilizler yüzde 49 oranında öldükten sonra yeniden dirilecekleri bir gün olduğuna inanmadığını düşünürken yüzde 33'ü kendisini dindar, yüzde 46'sı inanan ancak dindar olmayan, yüzde 21'i ise ateist olarak sınıflandırdı.
1 Dolayısıyla Anglikan Kilisesi tabiri Ġngiltere Kilisesi ile aynı anlamda kullanılmaktadır.2 Anglikan Kilisesi, milli bir kiliseyken yaptığı misyonerlik faaliyetleriyle günümüzde 160'dan fazla ülkede 80 milyonu aĢkın üyeye ulaĢmıĢ ve kendisini Katolik (evrensel) kilise olarak tanımlamaya baĢlamıĢtır.
Kilise'nin başının Kral (ya da Kraliçe) olması, inanç ve öğreti olarak Protestan, ibadet ve kilise yapısı bakımından da Roma Katolik Kilisesi'ne yakın bir konumda olması onu diğer kiliselerden ayıran en önemli özellikleridir.
Ancak kraliçe olarak taç giymesi 16 ay sonra 2 Haziran 1953 tarihinde gerçekleşti. Uzun süreden beri beklenen gün Buckingham Sarayından Westminster Kilisesine doğru bir geçit töreniyle başladı. Westminster Kilisesi II. Harold'un taç giydiği 1066 yılından beri İngiltere ve Britanya krallarının taç giydiği yerdi.
Başkenti Londra, nüfusu 57.411.000 olan İngiltere'nin resmi dili ingilizce olmakla beraber bölgesel olarak İrlandaca, Galce ve İskoçya'nın çeşitli lehçeleri ile beraber “Kernevek” dili de konuşulmaktadır.
Elizabeth'in derin bir dini ve vatandaşlık görevi duygusu vardı ve Taç Giyme Yemini'ni ciddiye aldı. Yerleşik İngiltere Kilisesi'nin Yüksek Valisi olarak resmi dini rolünün yanı sıra, o kiliseyle ve ayrıca İskoçya'nın ulusal Kilisesi ile ibadet etti.
O zamandan bu yana, İngiliz kraliyet ailesinin resmi sarayı olmuştur ve hala günümüzde Kraliçe II. Elizabeth'in ikametgâhıdır.
Charles, aslen dini ayin olan törende "Protestan' İnancının Savunucusu" olarak hizmet edeceğine ve Anglikan Kilisesi'ni koruyacağına dair İngilizce yemin edecek.
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Birleşik Krallık'ta yaklaşık 850.000 Türk yaşamaktadır. Bu sayının Londra'da yaşayan kısmı 450.000 kişi civarındadır.
Türkiye'de İslam dinine mensup insanlar, Optimar'ın 2019'da yaptığı ankete göre Türkiye nüfusunun %89,5'unu oluşturmaktadır. Müslümanların %60'ını Sünniler oluştururken Alevi kesimin genel nüfusa oranı %37'dir. Diğer Müslüman toplulukların (Caferiler, Nusayriler ve On İkiciler) nüfusa oranı ise %3'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri