Kediler Kendi Yavrularıyla Çiftleşir mi? Evet. Sütten kesilen ve ergenliğe ulaşan yavrular aynı zamanda potansiyel bir eş olarak algılanır. Kedi dünyasında anne kedinin yavrusuyla çiftleşme ihtimali de vardır.
Ne yazık ki kediler kendi yavrularıyla çiftleşebilir. Yavru kediler sütten kesilip ergenlik çağına girdiklerinde çiftleşmeye hazır olduklarından dolayı birbirlerine eş gözüyle bakma potansiyeline sahiptirler. Ayrıca anne kedilerin, yavru kedileri ile çiftleşmeleri de çok muhtemeldir.
Bir kedinin ne zaman çiftleştiğini gösteren birkaç işaret vardır. En bariz işareti, dişi kedinin aynı zamanda tırmıklama olarak da bilinen yüksek sesle ve tekrarlayan seslendirmeleridir. Bu, erkek kedileri cezbetmek ve çiftleşmeye hazır olduklarını onlara işaret etmek için yapılan bir çağrıdır.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır.
Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Çiftleşme Esnasında Tuhaf Sesler Çıkarırlar
Erkek kedi, daha yüksek ses çıkarırken, dişi kedi daha ince ve değişik bir ses çıkarır. Her iki taraf da çiftleşmeye hazır olduklarını bu seslerle beyan ederler. Bunun yanı sıra erkek de kızgınlık alametleri görülür. Dişi ise yatar yuvarlanır ve arka kısmını havaya kaldırır.
Sıkça Sorulan Sorular. Kedinin hamile kalması için kaç kez çiftleşmesi gerekir? Dişi kedinin hamile kalması için birkaç kez çiftleşmesi gerekir. Bu çiftleşmeler aynı gün içerisinde olmalıdır.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Eğer bir kedi henüz 1 – 2 yaşlarındayken ilk kez doğum yapıyorsa genellikle 2 ya da 3 yavru dünyaya getirir. Bunların bazıları hayatta kalmayabilir veya kalabilir.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır. Yavru sayısı 1-5 arasında olabilir. Eğer kedinizin yavrulamasını istemiyorsanız, uygun zamanı geldiğinde kısırlaştırma yapmanız gerekir.
Öncelikle çoğu kedi sahibi yavru kedilerin 2 aylık olduğunda annesinden ayrılması gerektiğini söyler. Ancak veterinerlerin uygun gördüğü süre ise en az 3 aydır. Henüz annesiyle olan bağlantısını koparamamış yavrular annelerinden ayrıldıklarında sevgi ve güven eksikliği duyarlar.
Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar. Hatta anneleri de yavruları unutur.
İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür. Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.
Bu özellik, ışığın ve bakım-besleme şartlarının etkisi ile ev kedilerinde sıklıkla görülmeye başlamıştır. Gebe kalmayan yada kısırlaştırılmayan kedilerde yılda 9 – 10 kez kızgınlık belirtileri gösterebilirler.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Kediler kaç günde doğurur; Vücut yapıları bakımından oldukça narin hayvanlar olan kedilerin. hamilelik süresi kısadır. Fazla uzun sürmez. 2 ay yani yaklaşık 60-70 gün arasında doğum yaparlar. Kedilerin doğum yapabilmesi için 6 ile 9 ay boyunca beklenmesi gerekir.
Kedi Çiftleştirme – Dişi kediler doğurma ihtimalini artırmak için birden çok kediyle çiftleşebilir. Çiftleşmeler arasındaki zaman aralıkları 5 dakika kadar kısa veya yarım saat kadar uzun olabilir.
Evet, kısır bir erkek kedi yine de çiftleşebilir, ancak yavru üretemez.
Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri