Güneş kültü Bu bağlamda 15. yüzyıldan itibaren İnkalar da güneşin (Quechua dilinde İnti ya da Tahuantinsuyu) oğulları olduklarını ifade etmişlerdir. İnka hükümdarlarının bu kökeni doğruladıkları görülmektedir. Dolayısıyla imparatorluğun resmî kültü olarak güneş kültü benimsenmişti.
1542 yılında Peru Valiliği'nin kurulmasına dek isyan eden İnkaları bastırmayı bilen İspanyollar, 1572 yılındaki Vilcabamba'daki son İnkaların direnişinin de yıkılması ile İnka medeniyetini bitirmiş oldular.
Tanım. İnka İmparatorluğu, MS. 1400 ve 1533 seneleri arasında antik Peru'da hüküm sürmüş ve kuzeyde Kito'dan güneyde Santiago'ya Güney Amerika'nın batı kısımları boyunca genişleyerek o zamanların Amerika ve hatta dünyanın en büyük imparatorluğu haline gelmiştir.
Maya, Aztek ve İnka medeniyetleri Amerika kıtasında kurulan ilk medeniyetler arasında yer alıyor. Aztek ve Maya medeniyetleri Orta Amerika'da, İnka medeniyeti ise Güney Amerika'da kök salmış uygarlıklar.
İnka Medeniyeti Amerika'nın yerli halkından oluşmaktaydı. Bu medeniyet And Dağları tarafında kurulmuştu. Günümüzde Şili ve Peru'nun bulunduğu Güney Amerika İnkalara ev sahipliği yapmıştır. İnka Medeniyeti'nin tam olarak kurulduğu yer ise günümüzde Peru'da bulunan Cusco şehridir.
İlgili 34 soru bulundu
Atahualpa ya da Atawallpa (Keçuvaca: ata-wallpa «horoz» < wallpa «tavuk», Ekvador Keçuvacası atallpa, atillpa «tavuk/horoz») (d. Cuzco – ö. 29 Ağustos 1533, Cajamarca), İnka İmparatorluğu'nun onüçüncü ve son imparatoru.
1438 yılına kadar küçük bir krallık olarak varlığını sürdüren İnka'lar, yazıyı bulmamış bir uygarlık olarak günümüze kadar gelmiş ve bu zamana kadar tarihçilerin hep ilgisini çeken bir uygarlık olmuşlardır.
Orta Amerika'da en önemlileri M.S. 500'lerde Mayalar ile 15. ve 16. yüzyıllarda Aztekler olmuştur.
Peru'da arkeologlar yeni bir tip piramidi gün yüzüne çıkardı. İnka medeniyeti öncesi döneme ait olduğu belirlenen piramidin ushnu yapısına ait olduğu sanılıyor. Ushnu, ana meydanların ortasındaki, İnkaların dini törenlerinde ve diğer kutlamalarında kullandığı küçük taştan yapı anlamına geliyor.
Aztekler, Mezoamerika'da bugünkü orta Meksika bölgesinde 14. ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış bir Orta Amerika halkıdır. Zengin bir mitoloji ve kültürel mirasa sahip Azteklerin başkenti, günümüzde Meksiko'nun bulunduğu Texcoco Gölü'nün ortasında yer alan Tenochtitlan kentiydi.
Bu uygarlık MÖ 600 dolaylarında yükselişe geçmiş, MS 3. yüzyılda altın çağına (klasik dönem, MS 250-900) adım atmış, kent-devletlerinin siyasi kargaşalar sonucunda çöktüğü MS 900'e dek, geniş bir alanda varlığını sürdürmüş ve İspanyol işgaliyle de sona erme sürecine girmiştir.
Peru'nun Cusco şehrinde bulunan Güneş ya da Altın Tapınak olarak bilinen Coricancha, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
República del Perú (yardım·bilgi), Quechua: Piruw Mama Llaqta, Aymara: Piruw Suyu) Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.
Birçok medeniyet aslında birçok ulus ve bölgeleri de içeren geniş kültürel alanlardır. Kişinin yaşadığı medeniyet o kişinin en geniş kültürel kimliğidir. Birçok tarihçi geniş kültürel alanlara odaklanmış medeniyetleri birbirinden ayrı birimler olarak düşünmüşlerdir.
Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Büyük Giza Piramidi MÖ 2550'den MÖ 2490 yılına kadar kadar üç firavun tarafından inşa edildi. 3 piramitten oluşan nekropülündeki en yüksek olanı Firavun Khufu, daha küçük olan ikisi oğlu Firavun Khafre ve ön piramitler Firavun Menkaure ...
Mısır Piramitleri
Piramitlerin çoğu Eski Krallık Dönemi'nden Orta Krallık Dönemi'ne kadar hüküm süren firavunların mezarları olarak inşa edilmiştir. Bilinen en eski piramit 3. Hanedan döneminde inşa edilen Zoser Piramididir. Bu piramit ve etrafını çevreleyen bloklar; mimar İmhotep tarafından tasarlanmıştır.
Büyük Piramit bir ana kayanın üzerine inşa edilmiştir, yapı 2,3 milyon kireçtaşı (kalker) taş bloktan oluşur. Bu taş blokların çoğu muhtemelen civardaki bir taş ocağından getirilmiş ve kaplamada kullanılan Tura kireçtaşı Nil nehrinden taşınmış olmalıdır.
Mayalar ya da Maya halkları (İspanyolca mayas), Mezoamerika'da Maya uygarlığını kuran atalarının topraklarında, günümüzdeki Guatemala, Güney Meksika ve Yukatan Yarımadası, Belize, El Salvador ve Batı Honduras'ta yaşayan ve 7 milyon nüfusa sahip olan Orta Amerika'nın en tanınmış yerli Kızılderili halkıdır.
Azteklerin baş tanrısı ve inandıkları en yüce tanrı Ometeotl idi. Her şeye kadir, her yerde var olan, evrenin yaratıcısı bu tanrı her şeyin ilk sebebiydi. Kendinde hem eril hem de dişil özellikler barındırmaktaydı ki onun bu tarafları birçok küçük tanrıyla birleşmiştir.
Mayalar, tek tanrılı bir inanış şeklini barındıran, eski '' Mu Güneş '' dini adını verdikleri bir dine inanmaktaydılar.
Araştırmacılar Maya medeniyeti döneminde bölgedeki ova, nehir sistemleri ile buharlaşma oranlarını ölçtü. Sonuç olarak medeniyetin yok oluşunun nedeni Mayalıların yaşadığı Yucatan bölgesindeki ovaların nehir sisteminden yoksun oluşuna ve buharlaşma oranının fazla oluşuna bağlandı.
Bilinen en eski Mezopotamya medeniyeti Sümer medeniyetidir. Sümer medeniyeti Sami olmayan bir halk olup, bölgeye MÖ 4500-4000 yılları arasında yerleştiler.
Maya, Hinduizm'de kullanılan bir terim olup, tezahür etmiş alem denilen, insanın yaşadığı fiziksel alemin bir hayal, bir aldanmadan (illüzyon) ibaret olduğunu dile getiren kavramdır.
Nahuatl, Meksika ve El Salvador'da Nahualar (Azteklerin ve Pipillerin dahil olduğu etnik grup) tarafından konuşulan bir sözlü dildir. Bu dilin adı muhtemelen, « iyi bir ses kılan ahenkli ve açık söz » anlamına gelen nahuatlahtolli sözcüğünden türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri