Bakır madenine çinko madeninin eklenmesi sonucu elde edilen sarı renkteki alaşıma Pirinç denir. İstenilen kalıplara, aşalımın potalarda eritilerek kumda döküm yöntemiyle dökülmesine pirinç döküm işlemi denir.
Esas olarak musluk vanaları, kapı ve pencere kolları ve bazı aksesuarların yapımında kullanılırlar. Üçüncü grup pirinç, diğer elementlerle geliştirilmiş özelliklere sahip bir alaşımdır.
Sarı; bakır ve çinko karışımından meydana gelen bir madendir. Esas adı pirinç olmakla birlikte halk ağzında “sarı” ismi daha kullanılagelmiştir. Bu madenin en önemli özelliği, çabuk işlenebilen tel ve levha haline gelebilmesidir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Bronz döküm 'Cire Perdue' veya 'Lost-Wax' yani 'Kayıp Balmumu' yöntemi olarak bilinen seramik kabuğa erimiş bronz dökülerek yapılır.
İlgili 17 soru bulundu
Savurma döküm yöntemi ile imal edilen bronzlar; kızak, yatak, burç ve dişli imalinde kullanılır. Makinaların ömrünü uzatır, arıza ve bakımı asgariye indirir. SnBz-7, SnBz-8, SNBZ-10, SNBZ-12, SNBZ 14 BRONZ dolu, delikli, çubuk ve lamalar.
Bronz bakırdan daha serttir, daha kolay erir ve kalıba daha kolay dökülür. Bazı bronzlar demirden de serttir. Bu tür bronzlar silah namlusu ve makine yataklarının imalinde kullanılır. Alet ve silahlarda demir alaşımlarının daha çok kullanılmakta olması, demirin bakır ve kalaya oranla daha bol bulunmasındandır.
PRİNÇ ( SARI ) :
Pirinç, bakıraçinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir.
Pirinç eşyaların asıl rengi altına benzer bir sarı olması ile bilinmektedir. Çinko oranı fazla olan pirinç ise beyaz rengine dönüşmektedir. Metal gibi bir yapıya sahip olması ve kolay şekil alabilir olması da yine bu alaşımın özelliklerindendir.
Tıpkı diğer metaller gibi, pirinç ve altın da zamanla kararmaya ve matlaşmaya eğilimlidir.
Sarı Pirinç (Yellow Brass; %65 Cu, %35 Zn)Kullanım yeri: Izgara malzemelerinde, radyatörlerde, elektrik lamba duyları, cep fenerleri ve tesisat borularında kullanılmaktadır.
Günümüzde sarı hurda halk arasında pirinç veya pirinç hurda olarak bilinmektedir. Hurdacılar arasında da sarı hurda olarak geçer. Yine de sarı hurda nın ana ve hammaddesi pirinçtir. Pirinç hurda veya sarı hurda geri dönüştürülmesi bakımından çok önemlidir.
Krom ürünler ise asit, alkali ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Zararlı maddeleri içerisinde barındırmadığından çok daha sağlıklıdır. Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Mıknatısın çekmediği malzemeler: Alüminyum, altın, bakır, çinko, pirinç, 304 ve 316 kalite paslanmaz çelik, yerli madeni paralar, kurşun, titanyum, magnezyum, kalay, bronz, plastik …
Sirke, bakır cezve ya da çaydanlık gibi ürünlerin ilk günkü gibi parlak olmasına yardım eden doğal malzemedir. Sirkeyi parlatmak istediğiniz ürünün üzerine spreyle sıkın ve nemli bir bezle ürünü silmeye başlayın. Sirkenin değdi her bakır yüzey anında parlamaya başlayacaktır.
Pirinçten daha pahalı bir seçenek olsa da çelik çok dayanıklı ve esnek bir metaldir. Pirinç bir bakır alaşımı iken, paslanmaz çelik krom ve nikel ile karıştırılmış bir demir alaşımıdır.
Nemli ortamlarda ise suyla reaksiyona girer ve kararma meydana gelir. Ayrıca pirinç metali cildimizdeki yağlardan etkilenir. Yani ne kadar fazla temas edersek, üründe o kadar fazla kararma meydana gelir.
Pirinç eşyalarınızı temizlerken limon ve tuz da kullanabilirsiniz. Bir miktar tuzu (tercihen kaya tuzu veya deniz tuzu) yarım limona ekleyin. Daha sonra, limonla pirinci iyice ovun, parmaklarınız yapış yapış olsa da pirincin parladığını göreceksiniz! Ilık suyla durulayıp yumuşak bir bezle kurulayın.
Endüstride pirinç alaşımı, daha çok korozyon dayanımının iyi olması ve sarı renginden dolayı dekoratif görünümde olması nedeniyle kullanılır. Ayrıca elektrik armatürlerinde ve silah sanayiinde mermi kapsülü olarak ve ince mekanikte yararlanılır. Çubuk, profil, saç ve boru halinde ve yarı mamul olarak temin edilebilir.
Pirinçi yıkayıp tencereye boşaltılır ,iyice kavurup taneleri sertleşiyor hemen zerdeçal serpilir ve suyunu üzerine boşaltılır . Tuz tadına bakılır ,kaynamaya başlar bir kaş fokurdamadan sonra altı kısılır ,yavaş yavaş suyunu çeker arayla bakılır ,suyu çekilmişse yeterli. Dinlendikten sonra servis edilir.
Sarı, bakır ile çinkonun karışımı sonucunda oluşan bir metaldir. Sarı hurdalarındaki bakır oranı renginin kırmızıya yakınlığıyla anlaşılır. Ne kadar kırmızı ise fiyatı o kadar yükselir.
Kaplama yapılmamış bakırın renginin kararması normaldir. Dış kısmı nikel ile kaplanmış bakır ürünler kararma yapmaz. İç kısımda kalayda kararma olması sağlık açısından her hangi sakınca bulundurmamaktadır. Kararma olması, ürününün içinin kızarması yani kalayın yok olması anlamına gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri