İnkisar-ı Hayal Ne Demek? Eski dönemlerde daha fazla kullanılmış olan inkisar-ı hayal kelimesi, günümüz Türkçesine çevrildiği vakit, 'Hayal Kırıklığı' şeklinde ön plana çıkıyor.
Inkıraza uğramak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: batmak, dağılmak, çökmek, yok olmak.
Inkisar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Kırılma. Gücenme, gönlü kırılma. mecaz İlenme, ilenç
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
inkisar - Nişanyan Sözlük. Arapça ksr kökünden gelen inkisār اِنكسار “kırılma, ruhen kırılma, kırgınlık” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 34 soru bulundu
inkisar / inkisâr / انكسار / اِنْكِسَارْ
Kırılma. Gücenme. Beddua ve lânet okuma. Şikeste olma.
Türk dil kurumuna göre inhisar kelimesi hem tekel manasına gelirken hem de birisinin sahip olduğu şeylerin tümü manasına gelmektedir. İnhisar etmek kelimesi ile bir şeyle sınırlandırmak manasına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir.
İnkılap, toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik ve iyileştirmelerdir.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Arapça kşf kökünden gelen inkişāf اِنكشاف “(çiçek) açma, açığa çıkma, kuvveden fiile geçme” sözcüğünden alıntıdır.
İktiza kelimesinin Türkçe karşılığı gerek ve lüzumdur. İktiza-yı bünyad temel gereksinimler demektir. Örneğin insanlar için nefes almak, beslenmek, su içmek ve barınmak, temel iktizalar arasında yer alır. Kelimenin yan anlamı ise ihtiyaçtır.
Ahuzar kelimesinin anlamı; inlemek, ah etmek, ahlayıp vahlamak, ah çekmek, sızlanmak veya dert yanmak olarak tanımlanır.
Özellikle sevindirici ve mutlu edici ya da müjdeli haber şeklinde genelde kullanılır.
- nedir bu? - eskiler söyledilerdi: 'inkırâz-ı bahârân'... bilen anlar.
Inkıta TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Kesilme, kesinti.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
İnkılap üç aşamada gerçekleşir. Bu aşamalar; hazırlık, hareket ve yeniden düzenleme aşamalarıdır.
İnkılapçılık veya reformizm toplumda gerekli değişikliklerin aniden, devrim şeklinde değil, reformlar yoluyla, yumuşak bir geçiş şeklinde olması gerektiğini savunan bir dünya görüşüdür. İnkılapçılık ilkesi temel ilkeler doğrultusunda yenilikçi bir ilkedir. Eski kurumları yıkarak yerine yenisini yapmaktır.
İnkılap kelimesi toplum düzen ve sistemlerini daha elverişli ve kullanışlı hale getirmek için yapılan köklü değişimler anlamında kullanılmaktadır. İnkılap kelimesi değişim ve dönüşüm anlamına gelmektedir.
İnhisari hak ise belirli bir ekonomik aktivitenin belirli bir süreyle belirli bir coğrafi alanda yürütülmesi için (kamu ya da özel) tek bir teşebbüs lehine, herhangi bir hukuki araç vasıtasıyla, devlet tarafından bir inhisarın tesis edilmesiyle doğan haktır.
Bunun için ilk hedefi İnhisar Kalesi'dir. Osman Bey'in sinsi düşmanı Usta, onun planlarını çözmeye çalışırken Turgut Alp, Kosses ve Alplarıyla İnhisar'a sızan Osman Bey kaleyi fethetti.
[1] bir şeye tek başına sahip olmak, °inhisarına almak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri