Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Bildiğimiz anlamdaki Adana Kebabı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihî çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıktı. Günümüzde de faaliyette olan Tarihî İstanbul Lokantası ise Adana Kebabının halkın beğenisine ilk kez sunulduğu yerdir.
ADANA MI ACI URFA MI? Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba , Kebap, doğrudan doğruya ateşin üzerinde tutularak ya da bir kap içerisinde pişirilmiş et yemeğine verilen isimdir. Kebap Adana yöresine ait bir yemeğimizdir.
İlgili 20 soru bulundu
Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, 'zırh' adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşididir.
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Adana kebap zırhta çekilen etten yapılmakta ve acısız olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır. Urfa kebabı ise acısı oldukça fazla olmasıyla tanınmaktadır. Acı sevenlerin vazgeçemediği Adana kebabı da benzer şekilde hazırlanarak servise sunulmaktadır.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Kuzu eti, domates sosu, pide ekmeği, tereyağı ve yoğurdun bir araya getirilmesiyle elde edilen ve lezzetiyle yedikçe yediren bir yemek olan İskender kebap Türk mutfağına ait kebap yemeklerinden biridir. Kebap deyince genelde akıllara doğu illeri gelse de İskender kebap Bursa iline ait meşhur bir yemektir.
İskender kebap , iskender döner veya Bursa Kebabı; Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi döner olsa da iskenderi iskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır.
Osmanlı mutfağında şişe geçirilerek pişirilen tüm kebap tariflerinde ortak bir yöntem uygulanırdı: Kuzu ya da koyun etleri, önce küçük küçük doğranıyor -tavuklar genellikle parçalanıyor ya da parçalanmadan kemikleri çıkarılıyordu- malzeme, tuz ve baharatla iyice tatlandırılıyor ve uzunca bir süre soğan suyunda ...
Adana kebap ile Urfa kebap arasındaki fark; Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir. Adana kebaba göre Urfa kebabının acısı içinde değil, yanında verilir.
Adana - Adana Kebabı
Acılı olmasıyla bilinen bu kebap Adana'ya özgü bir yemek olduğu için diğer illerde de genellikle sadece Adana diyerek sipariş edilir.
Adana kebap ile Urfa kebap arasında fark dendiğinde akla gelen en önemli husus, Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir.
Ve zamanla onlar bu ustalardan kebap yapmayı öğrenmişlerdi.16. yüzyılda Birecik iskelesi önemli bir ticaret merkeziydi. Zamanla yetişen Birecikli çıraklar bu iskelede kendi kebap dükkanlarını açmaya başladılar. Urfa halkı genelde acılı yemediği için, tatlı kıymadan yaptıkları kebaba Urfa kebabı ismini verdiler.
- Adana ve Urfa kebabının eti mutlaka yağlı olmalıdır. Ancak bu yağ kesinlikle sıvı yağ olmamalıdır. Et sipariş ederken kasabınıza kıymaya 100 gram kadar kuyruk yağı karıştırmasını söyleyebilirsiniz. Öte yandan doğrudan yağlı bir bölgenin etini kıyma yaptırabilirsiniz.
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir. İskender Efendi çocukken babasının restoranında pişirilen kuzuları yatay değil de dikey şişe geçirmeyi akıl etmiştir.
Döner kebabın Bursa'da yaşayan İskender Bey tarafından, yaklaşık 150 yıl önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemik- siz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirilmesi ile ortaya çıktığı bildirilmektedir.
Urfa kebap, Şanlıurfa ve çevre illere özgü Türk mutfağında kebap türüdür. "Kebap" ve "Urfa" kelimesi buluşarak Urfa kebap adını doğurmuştur. Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Kuyruk yağıyla hazırlanan, masaya 10 çeşit salata ile servis edilen Adana kebabın diyet yaparken yenilmesinin herhangi bir zararı olmadığı öğrenildi. Diyetisyenler ve kebapçılar, diyet sürecinde 1 veya 2 dilim ekmekle Adana kebap yemenin vücuda zarar vermediğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri