İnme ve felç arasındaki fark nedir? Aslında inme, tüm beyin damar hastalıklarını ifade etmekteyken felç; inme sonucunda gelişen güçsüzlük için kullanılmaktadır. Ancak bunlar tıbbi olarak daha farklı şekilde ifade edilir.
Beyninizin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelir ve beyin hücreleri dakikalar içerisinde ölmeye başlar. İnmenin oluştuğu bölgedeki fonksiyonlarda geçici ya da kalıcı kayıplar oluşur.
Esasında inme, tanımı gereği beyinde meydana gelen kalıcı hasar demektir. Ancak inmenin yol açtığı sakatlık ve engellilik durumu zaman içinde düzelebilir. Böylece inme geçiren kişi normal hayatına dönebilir. Bu iyileşmenin olması için fizik tedavi ve rehabilitasyon çok önemlidir.
Sık görülen inme belirtileri şunlardır: Kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu ya da konuşmayı anlama zorluğu. Yüz felci veya uyuşması, kol veya bacak uyuşması, his kaybı Bir veya iki gözün bulanık görmesi veya görme kaybı
Fazla kilolu ya da obez olmak, fiziksel hareketsizlik, sigara veya uyuşturucu kullanımı inme geçirme riskini artırabilir. Tıbbi olarak inme için yüksek riskli hastalıklar arasında hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, kalp yetmezliği, atrial fibrilasyon gibi kalp ritim bozuklukları, obsrüktif uyku apnesi sayılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
İnme (Felç) Geçiren Hastaya Müdahale
Hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayın. Acil yardım beklerken mümkün olduğunca sakin olun. Hastanın güvenli ve rahat bir pozisyonda olduğundan emin olun. Başın hafifçe kaldırılmış olması ve kişinin kusma durumuna karşın desteklenmiş olarak yan yatışta yatırılması önerilir.
İnme, beynin bir bölümünün, damarda tıkanma ya da kanama sonucunda beslenememesi sonucu ortaya çıkan ve hayati tehlike yaratabilen oldukça önemli bir durumdur.
İnme geçiren hastada bir yılda hızlı bir düzelme olup felçte kısmen veya tamamen iyileşme görülebilir. Bir yıldan daha uzun süren bulgularda düzelme çok daha yavaş olur. İlk kez inme geçiren bir insanın sonraki yıllarda yeniden inme atakları geçirme riski diğer insanlara göre yüksektir.
Yüz, kol veya bacakta, vücudun bir yarısında uyuşma, duyu kaybı veya güçsüzlük. Diğer insanları anlamada zorlanma veya kafa karışıklığı Konuşma ve/veya yutma güçlüğü Tek ya da her iki gözde görme bozukluğu, ani görme kaybı
İnme Sonrası Görülen Komplikasyonlar (sorunlar) Nelerdir? İnme sonucu vücudun bir yarısında motor kayıp (kuvvetsizlik), his bozukluğu, denge koordinasyon bozukluğu, konuşma ve yutma bozuklukları, idrar ve gaita kaçırma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen bir klinik tablo oluşabilmektedir.
İnme veya geçici iskemik atak (GİA) sonrası ikinci kez inme geçirme riski, ilk 6 saatte yaklaşık %1, 12 saatte %2, 2. günde %3, 7. günde %5 ve 10. saatte %10 artmaktadır. Bu nedenle, inme veya GİA, acil tanı ve tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.
İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında
İnme geçtiğimiz yıllarda yaşlı hastalığı olarak bilinirken, risk faktörlerinin yaygınlaşması ile birlikte daha erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlamış bir rahatsızlıktır. Genç yaşta ortaya çıkan inmelerin yaş aralığı 15-50'dir.
Felç yani inme çeşitleri iskemik (damar tıkanması), hemorajik (damarda kanama) ve travmatik felç olarak 3 farklı şekilde sıralayabiliriz.
Bazı çalışmalara göre rehabilitasyon servislerinde sol taraf felç hastalar, sağ taraf felç hastalara kıyasla daha kötü performans sergilemektedir. Başka çalışmalarda ise böyle bir fark görülmemiştir.
İnme veya geçici inme geçiren kişiler, inme tekrarlaması açısından risk altındadır. Bu nedenle koruyucu tedavi yaklaşımları ile önlem almak gerekir. Her yıl meydana gelen inmelerin %25'i tekrarlayan inmedir. İnmeden sonraki 5 yıl içinde ikinci kez inme oluşması riski %40'a kadar yükselebilir.
Son araştırmalar “sessiz inme” olarak bilinen bu felç türünün çok daha fazla kişiyi etkilediğine dikkati çekiyor. Felç insanları bazen tekerlekli sandalyeye mahkum eden ağır sonuçlar doğurabiliyor. Ani uyuşma, fiziksel yorgunluk; konuşma, anlama ve denge sağlamada zorluklar felcin belirtileri arasında.
Normalde, uykuda beyin, vücudun kaslarını hareket ettiren sinirlerin aktivitesini baskılar. Ancak, uyku felci sırasında beyin bu baskıyı aşamaz ve kişi uyanıkken olduğu gibi acı hisseder.
Felç Geçirmeden Önce Vücudunuz Uyarı Verir
Vücudunuzun verdiği sinyalleri dikkate alarak felç geçirmeden önce önlem alabilirsiniz. Belirtiler birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolsa dahi, acilen bir doktara görünerek muayene olmalısınız.
Hipertansiyon: Hipertansiyon inme için en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Uzun süre yüksek seyreden kan basıncı damarlarda tıkanıklığa veya damarların aşınmasına neden olabilir. Diyabet: Diyabet beyin ve boyun damarlarında yağlanmaya ve daralmaya neden olabilir. Bu durum inme riskini artırabilir.
Konuya genel bir yanıt vermek gerekirse evet pıhtı atması sonucu gelişen felç düzelebilir. Kaybolan vücut fonksiyonları zamanla geri gelebilir. Ancak oluşan felcin ne oranda geri gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir.
Genellikle beyin kan damarlarından birinde oluşan bir kan pıhtısı geçici inmeye neden olur. Düzenli kan dolaşımı sağlanamadığında beyin dokusu oksijenlenemez ve normalde olduğu gibi çalışamaz. Bu yüzden kol ve bacak hareketlerinde güçsüzlük ve konuşmada bozulma gibi belirtiler görülebilir.
Hipertansiyon inmeyi tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Tansiyonu düzenli kontrol ettirmek ve takip etmek oldukça önemlidir. Kanda şeker ve yağ değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmek inmeden korunmada etkilidir. Sigara kullanımı, sigara içilen ortamda bulunmak inmeye sebep olabilir.
Beyin, beyincik, beyin sapı ve omuriliği beslemekle görevli kan damarları çeşitli etkenlerle daraldığında veya tamamen tıkandığında, bu organlara ulaşan oksijen ve besin miktarı hızla azalır. Buna bağlı olarak sinir hücreleri kısa süreli olarak fonksiyonlarını geçici kaybeder.
İnme, çaresiz bir hastalık değildir.
İnmenin oluştuğu andan itibaren yapılması gereken pek çok tedavi vardır. İnme hastasının tedavisinde ilk süreçte medikal tedavi ve/veya girişimsel tedaviler, daha sonra ise bilimsel kanıtlarla desteklenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri