İnnallâhe kâne gafûran rahîmâ(rahîmen). Ve Allah'tan mağfiret dile. Muhakkak ki Allah, Gafur'dur (mağfiret edendir), Rahîm'dir (rahim esması ile tecelli edendir).
ALLAH Teâlâ huzurunda, kulun akıttığı birkaç damla gözyaşının, ilahî Rahmeti coşturduğunu, yalvaran günahkar kulun günahının bu sayede yıkandığını bilelim. Hakk ın rahmet dergahına sığınalım.
Rahmân ve rahîm isimleri, ikisi birden Allah özel ismi dışında hiçbir isme sıfat olmamaktadırlar. Ayrıca bu iki isim Kur'ân-ı Kerîm'de Tevbe suresi hariç her surenin başında ve bir kez de Neml suresinde olmak üzere 114 defa “bismillahi'r-Rahmâni'r- Rahîm” şeklinde geçmektedir.
Türkiye'de kullanımı söz konusu durumda olan erkek isimlerinden biri konumunda olan isimlerden biri de Rahim ismidir. Uzun tarihler boyunca erkek bebeklere verilen isimler arasında yerini almaya devam etmektedir.
Bağışlayıcı, sevdiklerine ve müminlere merhamet eden,onlara nimet veren, onları koruyan, onlara acıyan demektir.
İlgili 45 soru bulundu
Gaffâr ismi ise, günahları tek- rar tekrar bağışlayan demektir.”13 Gazzâlî'nin bu ayrımından hareketle şu de- nilebilir: Gâfir, “günahları bağışlayan”; Gaffâr, “kaç defa işlenirse işlensin gü- nahları tekrar tekrar bağışlayan”; Gafûr ise “birçok günahı birçok defa affe- den”dir.
El Gafur esması Allahu Tealanın af ve mağfiretinin kulların idrak edemeyeceği kadar yüksek olduğu anlamına gelmektedir. El Gafur esması Allahın affı ve mağfiret ile kullarının günahlarını örtmesi manasına gelmektedir.
- El-Gafûr ismi, mağfirete nail olmak, bağışlanmak, korkulardan emniyet, büyüklerin kızgınlıklarını söndürmek için ''Ya Gafur Celle Celalühü'' diye toplamda 1286 kere okunmalıdır. - El-Gafûr ismi ateşli olan hastalıklarda hastaya 3 kere yazılır ise hasta iyileşir.
El Gaffar esmasının Türkçe anlamı mağfireti ve affı çok olan Allahu Teala'nın kullarının hem günahlarını bağışlayıcı hem de günahlarını örten bir yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.
Fakirlikten ve zalim şerrinden muhafaza olur. Günde Zikir Sayısı : 117 – Fakir ve zelillikten kurtulmak için okunur. Ya Muizz zikrine devam eden kişi aziz olur.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
Ya Allah Arapça bir tabirdir ve Türkçeye Yallah olarak geçmiştir. Bu nedenle Ya Allah kelimesi ile yallah kelimesi aynı kabul edilir. Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir.
el-Gaffâr (الْغَفَّارُ) : Kusur ve günahları örten, çokça bağışlayan.
El-Gafûr, El-Gaffar. gufrân kelimelerinden türemiştir. Gafûr ve Gaffâr kelimeleri Gafîr kelimesinin mübalağalı hali olup, “birinin kusurunu örten, suçunu bağışlayan” anlamına gelir. İstiğfâr da bu kökten gelir ve kişinin kusurunun bağışlanmasını Allah'tan talep etmesi anlamına gelir.
“Ya Gaffar” denilerek 1281 defa tekrarlanırsa Allah tüm günahları bağışlar ve mağfiret eder. Her gün “Ya Gaffar” zikrine devam eden kişiler insanların zulmünden ve zorbalıklarından kurtulur. Allah'tan bağışlanmak isteyen kişilerin Cuma günü 100 defa “Ya Gaffar” esmasını zikretmesi gerekmektedir.
Tevvab: Tövbe edenlerin tövbesini kabul eden Allah (C.C.) anlamındadır. Kulun tövbesi tekerrür ettikçe Tevvab olan Allah Teala'dan da kabulü tekerrür eder. Gaffar: Kullarının günâhlarını affeden ve çok bağışlayan yüce varlık anlamına gelir.
Allah(c.c)'ın 99 isminden birisi olan El-Gaffar esmasının kelime anlamı bağışlayıcı ve mağfiret anlamına gelir. Bu esma Allah'ın af dileyenleri affetmesi, ayıpları gizli tutması ve tövbe edenleri bağışlaması gibi hikmetlerini belirten bir esmadır.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
Yazıya adını verdiğim “Yallah” dilimizde negatif bir anlam taşısa da Arapçada “Haydi gidelim” veya “Acele edelim” anlamına geliyor.
“Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
El-Azim Anlamı Nedir? Allah'ın Azim sıfatı, her namazda defalarca “Sübhane Rabbiye'l-Azim” denerek tekrar edilmektedir. Bu esma ile Allah'ın kusursuz olduğu ve hiçbir eksiklik barındırmadığı vurgulanmaktadır. Yani, Allah tüm noksanlıklardan uzak ve mukaddestir.
Allah'ın isimlerinden biri olan Cemil kelimesinin sözlük anlamı güzeldir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan Cemil, ülkemizde kullanılan en popüler isimlerin başında geliyor. Cem kökünden türetilmiş olan bu kelime, tüm güzellikleri kendisinde toplayan anlamında da kullanılır.
Sözlükte “büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak” mânasındaki kiber masdarından türemiş bir sıfat olup “büyük ve gövdeli, ulu ve yüce” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri