Kat irtifaklı tapu ise inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır. İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır.
Daha önce hiç tapu dairesinde işlem yapmamış olan kimseler, bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu düşünebiliyor. Ancak gerekli belgelerin eksiksiz temin ve teslim edilmesi, tapu harcının ödenmesi halinde tapu işlemi 1-2 gün içerisinde tamamlanabiliyor.
Tapu iptal ve tescil davası, bir taşınmazın tapusunun mahkeme kararı ile devrini sağlayan davalardandır. Bu açıdan tapuyu devretme yükümlülüğü olmasına rağmen bu devri gerçekleştirmeyen inşaat firmasına karşı da tapu iptal ve tescil davası açılarak taşınmazın devri bu yolla sağlanabilmektedir.
İnşaat Projelerinde Tapu Devri Ne Zaman Yapılır? Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik ile belirlenen prosedüre göre inşaat projelerinde konutun teslimi 36 ayı geçemez. Yani bir alıcı evini en geç 36 ay içerisinde alabilir.
Kat mülkiyeti alınması için inşaatın tamamlanmış olması ve yapı kullanım izninin olması gerekir. Yapı kullanım izni alınması konusunda sorumlu şahıs inşaat firmasıdır. İnşaat firması kat mülkiyet alınması için de sorumlu kişidir. İskan belgesi ile birlikte başvuru yapılması halinde kat mülkiyeti tapusu alınmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yüklenici ancak inşaatı tamamladıktan sonra dairelerin tapusunu hak eder. İnşaat yarım kalmışsa yüklenici tapuya hak kazanamaz. Daha inşaatın başında tapular devredilmiş ve inşaat yarım bırakılmış olabilir.
Kat irtifakı, ideal olarak binaya iskan alınmasının hemen ardından, kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli işlemler başlatıldığında sona erer. Bu tapuya sahip olan bir inşaatın, bu tarihten sonra en fazla 5 yıl içinde projesine uygun olarak tamamlanacağı öngörülür.
Kentsel dönüşümde dahi, yasaların belirlediği şekilde inşaat başlamadan önce izni alınır ve onaylandığında ilk temel için adım atılabilir. Yapı ruhsatları, kentsel dönüşümlerde inşaat başlamadan önce alınır.
“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.
Cevap: 6306 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir metrekare sınırlaması yoktur. Yapının riskli çıkması sonucu, kentsel dönüşümün getirdiği haklardan faydalanabilir.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli konut kredileri için azami vade 10 yıldır. Bireysel işyeri kredilerinde 7 yıldır. Kentsel dönüşüm konut kredisi kullanacak müşterilerimiz ödemelerini eşit taksitli veya 24 ay sadece faiz ödemeli olarak gerçekleştirebilir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalardan daire satın alan kişiler, ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın verdiği bilgiye göre, 25 Temmuz 2014 tarihi itibariyle gayrimenkul alan ve satan kişiler, tapu harç ücretlerini geri alabiliyor.
Toplantıda oybirliği ile anlaşmaya varılamaz ise, yapılacak kentsel dönüşüm uygulamasına arsa payları itibariyle en az 3'te 2 çoğunluk ile karar verilir, bir tutanak ile imza altına alınır.
Kentsel dönüşüm sürecinde, süreç tamamen arsa payı üzerinden işlemektedir. 6306 sayılı Kanun'a göre arsa payı, kentsel dönüşüm sürecinin konusunu teşkil eden anagayrimenkul hakkında alınacak kararlarda esas ölçüttür.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Kat irtifaklı bir yapının yıkımı söz konusu olduğunda hissedarlara tapuda belirtilen arsa payı üzerinden hak verilirken, kat mülkiyetli tapu sahipleri yeniden inşa durumunda sahip oldukları bağımsız bölümler kadar hak sahibi oluyor.
Kat irtifakı, henüz inşaatına başlanmamış ya da inşaatına başlanmışsa bile bu inşaat tamamlanmamış olan yapılar üzerinde kurulur ve her arsa maliki açısından yapının inşasına katılma borcu doğurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri