Avan proje tam anlamıyla olmasa da kabaca bir proje taslağıdır. Yapılacak inşaatın hem maliyetini aşağı yukarı anlamak hemde iç ve dış olmak üzere bulunan arsa üzerine ne kadar bina yapılacak, m2 olarak hesaplanması kaba bir projede olması gereken her şey avan projede anlaşılır biçimde yapılır.
Avan proje, bir yardımcı niteliği taşıyan, ön proje olarak tanımlanabilen bir proje türüdür. İlk proje olarak da adlandırılan avan projeler, öngörülerden yola çıkarak bir taslağa oturtulan ve uygulama projesine dair ana hatlar ekseninde fikir oluşturulmasına yardımcı olan projelerdir.
Avan proje, uygulama projesinin ön hazırlık çalışmasıdır. Çoğunlukla 1/100 ya da 1/200 ölçeğinde çalışılır. Proje hakkında kabataslak öngörüde bulunulmasını sağlar. Detaylar içermez, çünkü henüz projeye dair kesin kararlar verilmemiştir.
Bu madde hükümleri uyarınca yapılacak uygulamalarda; mimari, statik, elektrik ve tesisat projeleri gibi yapının hem iç hem de dış çevre güvenliği bakımından önem taşıyan projeler ve belgeler aranmaksızın sadece avan projeye göre ruhsat verilmesine imkân sağlanamaz.
AVAN PROJE
Avan projede; vaziyet planı, kat planları, çatı planı kesitler, görünüşler bulunur. Avan projeye mimari rapor eklenir.
İlgili 43 soru bulundu
(3) Binanın kullanım amacına göre bina tasarım sorumlusu olan mimardan alınan bilgilere göre yapılan trafik hesabından ve bulunan asansör kapasitelerinden asansör avan projesini hazırlayan makina mühendisi sorumludur.
AVAN PROJEYİ HANGİ İDARE ONAYLAR? Avan proje hazırlanıp ilgili belediyeye sunulur.
Kelime kökü olarak yardımcılar, yardım edenler anlamına gelen Avan, bir ön hazırlık projesidir. Peki, avan proje ne işe yarar, ölçekleri nelerdir ve nasıl çizilir? Bir projenin tüm detaylarını görebilmenin mümkün olmadığı durumlarda avan proje sayesinde proje hakkında kabataslak bir öngörüde bulunabilmektedir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Türk Dil Kurumu'nun belirlediği anlam aslında avam kelimesinin tarihsel anlamı ile denktir. TDK'ya göre; avam, halkın aşağı tabakası yani havas tabakasının karşıtıdır. Avam Kamarası Ne Demek? Avam denilince akla gelen bir başka tabir ise avam kamarasıdır.
Belediye tarafından; hazırlanan projeler ve evrakların ilgili yönetmeliklere uygunluğu tespit edildikten sonra inşaat ruhsatı için Yapı denetim ve Belediye harçlarının yatırılması talep edilir ve sonrasında ruhsat yazılır. Tüm bu işlemler 30 ile 60 gün arasında sürebilir.
İNŞAAT PROJE TÜRLERİ VE AŞAMALARI
Her proje hizmetinin çeşitli aşamaları vardır. Bunlar mimarı projelerde, Fikir projesi, Avan projesi, Kesin proje, Uygulama projesi, Detay projeleri ve ihale dosyasının hazırlanması şeklindedir.
-Sert, titiz, sinirli.
Aşama 1: Projenin tanımlanması
Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır. Bunu mümkün kılmak için bir ön araştırma yapmak gerekmektedir.
Altyapı mühendisi; yol, köprü, baraj ve sulama projeleri, su ve kanalizasyon sistemleri gibi yapı ve altyapı inşaatını tasarlar, bakımını planlar ve denetler.
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Ön projeler: Bir binanın ön projeleri genellikle 1/100 ölçeğinde çizilir. Ancak, içerdiği bilgiler ve çizim tekniği aynı kalmak koşulu ile MİMAR 1/200 ya da 1/50 ölçeklerini ya da diğer uygun gördüğü ölçeği kullanabilir. Kesin projeler: Bir binanın kesin projeleri genellikle 1/100 ölçeğinde çizilir.
Ev projesi çizimi için Autocad programı kullanarak en basit şekilde çizim yapabilirsiniz.
Belediye veya valilik, başvuru tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde yapı ruhsatını verir.
Mimari proje belediyede tasdik edilir. Aslı belediyede tasdikli bir örneğide Tapu Müdürlüğünde saklanır. Belediye sınırları dışında bu projeler Çevre ve Şehircilik müdürlüğünde bulunmaktadır.
Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri) verilen izindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri