4) İnşaat faaliyetleri hafta içi 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
İşçiler, haftada 56 saate (sezonluk çalışmalar için 60 saate) kadar olmak üzere bazı günlerde 8 saati aşkın süreyle ve bazı günlerde günde 8 saatten/haftada 56 saatten az çalışabilir; ancak bu dönem sonunda ortalama çalışma süresi haftada 40 saat olmalıdır.
– Ancak 19.00'dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak. – Ancak geçen yıl yapılan bir düzenleme ile Cumartesi ve Pazar günleri inşaatta faaliyete saat 10.00 itibarıyla başlanabiliyor.
30 Kasım 2022'de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'ne” göre inşaat faaliyetlerinin saat 10.00 ile 22.00 saatleri arasında sınırlandırıldı.
İlgili 41 soru bulundu
İnşaat yapılabilecek gündüz zaman dilimi, sabah 07.00'den akşam 19.00'a kadar olmak üzere 12 saat olarak belirtiliyor. İnşaat yapılamayacak saatler ise akşam saatleri 19.00'dan 23.00'e kadar 4 saat, gece ise 23.00'ten sabah 07.00'ye kadar 8 saat olarak belirleniyor.
2 Yıl İçinde İnşaata Başlanmazsa Ne Olur? 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir.
Madde 4 —Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerin yürütüleceği çalışma dönemi, işin niteliğine göre, en çok altı ayı geçmemek üzere, işveren tarafından belirlenir.
- Çevre Kanunu, inşaat çalışmalarının hafta içi saat 07'den başlayarak saat 19.00'a kadar yapılabileceğini belirtiyor. - Ancak 19.00'dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak.
Yasak tarihi, geri adım ile 17 Haziran'dan 31 Mayıs'a çekildi. İnşaat yasakları ile ilgili bugün yaşanan gelişmede; yasağın başlangıç tarihinin daha önce duyurulduğu üzere 17 Haziran 2022 olarak belirlenmesinin ardından bugün, 31 Mayıs 2022 tarihine geri çekildiği öğrenildi.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
2872 sayılı Çevre Kanunu Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği'nin 23. Maddesine göre şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kurallar belirlenmiş. İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eğer bu işlem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
Beton ne zaman tamamen kürlenir? Beton 28 gün sonra veya birkaç gün bekledikten sonra düzgün bir şekilde sertleşmez.
Betonarme Yapıların Bina Ömrü Ne Kadardır? Yapıların arasında tercihi yüksek olan betonarme yapıların ömürleri oldukça yüksektir. Sağlam ve kaliteli malzemeler ile yapılan yapıların ömürleri en az 45 ile 50 yıl arası belirlenmiştir.
Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.
"Pazar günleri ve resmi tatil günleri, konut bölgesi ve yakın çevresinde gürültü oluşturan şantiye ve inşaat faaliyetleri 10.00 ila 22.00 saatleri dışında yasaklanmıştır.
İnşaat Yasağı uygulamalarına aykırı faaliyetler görüldüğünde, Bakanlığımıza ya da bağlı olunan İl Müdürlüklerine dilekçe veya e-mail ile başvuru yapılabilir.
Yapı ruhsatları her bina için 5 yıl süre ile geçerlidir. Ruhsatın alınmasından 2 yıl içinde inşaat başlanma şartı konulmaktadır. inşaatın bitme süresi ise 5 yıldır. Bu süre zarfında inşaatın yapılmaması halinde ruhsat geçersiz kabul edilmektedir.
Yapı (İnşaat) Ruhsatı
Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri) verilen izindir.
İnşaata başlama süresi, ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu süre zarfında yapıya başlanmadığı veya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun beş yıl içinde bitirilmediği durumda ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri