Haşlanmış mısır tüketimi, kan şekerini yükseltmektedir. Bu sebeple haşlanmış mısırın fazla tüketimi diyabet hastalarına oldukça rahatsızlık verebilmektedir.
Mısırın sağlık yararlarından bazıları şunlardır: Kan şekeri ve kolesterol seviyesini düşürür.
Mısır diyabet ve hipertansiyonu önler: Mısır, diyabet (şeker hastalığı) sorunları olan kişilere yardımcı olur. Düzenli olarak mısır tüketilmesi insülin bağımlılığı olmayan diyabet hastaları için faydalıdır.
Mısırın Zararları Var mı? Mısır kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının tüketmemesi genelde önerilir.
Ayrıca Süt mısırda şeker var mı diye merak edenler için şunu diyebiliriz ki şeker bulunmaktadır. Bu yüzden diyabet hastalarının tüketmemesi gerekmektedir. Sebze olarak bilinilen mısırda bol miktarda lif, mineral ve antioksidan bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Patatesi Sıcak Değil Soğuk Yiyin
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Koçak (1991), tarafından, şeker mısır tanelerinin şeker içerikleri % 2.91 - 4.21 arasında değiştiği belirtilirken, şeker içeriklerinin % 5.9 - 8.5 arasında olduğunu belirten çalışma da bulunmaktadır (Uçkesen, 2000).
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Tüketilen karbonhidratlar sınırlandırılmazsa kandaki şeker seviyesi oldukça yükselebilir ve bunun da sağlık açısından önemli sonuçları vardır. Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez. Ancak salatalıkta karbonhidrat bulunsa bile miktar olarak azdır ve nişastasızdır.
Mısır Faydaları: Glutensiz, Besleyici, Diyabet Dostu!
Haşlanıp közlenerek de tüketilebilir.
Kan şekeri seviyesini korur
Oysa karbonhidrat içermeyen ve protein açısından zengin olan yumurta kan basıncını kontrol etmek için ideal bir kahvaltı gıdasıdır.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Araştırmalar, pırasanın içerdiği kükürt ve flavonoidlerle yüksek kan şekerini düşürmede iyi bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yapısında bulunan yüksek lif içeriği sayesinde de kan şekerinin yükselmesine öğünlerde engel olur.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Vücudun ihtiyacı kadar su tüketmek kan şekeri seviyesinin belirli bir aralıkta seyretmesini sağlar. Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür.
Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
İnsanlar yemek yemeye başladıktan iki veya üç saat sonra kan şekerinin belirli bir oranda olması gerekiyor. Bu değerler 80 ile 140 arasında bulunuyorsa normal karşılanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri