Grobeton yapılarda dayanıklılığın önemli olmadığı alanlarda kullanılan ve temel altı betonu olarak adlandırılan bir beton çeşididir. Bu betonlar kaba, düşük dozlu demirsiz betonlar olmaktadır.
Almancada grob (kaba) ve betonun kaynaşmasından dilimize girmiştir. Dayanıklılığın önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı betonu olarak kullanılır. Hacminin %2 'sinden daha çok çelik donatı içeren betonlar betonarme, daha az içeren betonlar ise grobeton kabul edilir.
Grobeton üzerine yapılan yalıtım sonrasında ise temel beton uygulaması gerçekleştirilir. Temel su yalıtım malzemesindeki en yaygın tercih bitüm memranlardır. Bu malzemeler ile temelde membran uygulaması gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra PVC, TPO gibi sentetik örtüler de sıklıkla kullanılan malzemelerdir.
GROBETON DÖKÜMÜ GROBETON Grobeton; dayanımı düşük, çimento oranı az ve donatı kullanılmadan dökülen beton türüdür. Yapının temel ile alakasını kesmek için temel zemininin üzerine yani temelin altına ve taşıyıcılık aranmayan kısımlara grobeton dökülür.
Bu sebeple ülkemizde de beton sınıfları C harfi ile başlamaktadır. Taşıyıcı özelliği fazla olmayan beton sınıfları C20 'ye kadar olan beton sınıflarıdır ve bunlar genellikle grobeton olarak kullanılırlar. Yapılarda kullanılan betonların en az C20 beton sınıfında olması gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
- Grobeton dökülmeden önce zemin iyice sıkıştırılmış ve tozlu ise sulanmış olması gerekmektedir. - İlk olarak binanın aplikasyonu yapılmalı ve bu aplikasyona göre de grobeton kalıba çakılarak dökülmelidir. - Grobeton kalıcı temel radyesinden 20 cm açılarak uzaktan dökülmektedir.
Mıcırın etrafına nivo ile teraziye alınmış kalıplar yerleştirilerek grobeton dökümüne başlanır. Grobeton kalınlığı 10 cm olmalıdır.
Grobeton Nerelerde & Ne Amaçla Kullanılır? Grobeton genellikle, temel betonu öncesinde, temeli zeminden ayırarak korumak ve temel betonarme uygulaması için düzgün bir yüzey oluşturmak amacıyla uygulanır. Yine benzer amaçlarla, karayollarında, gölet, spor sahaları vb. uygulamalarda tesviye ve dolgu rolünü üstlenir.
Grobeton; dayanımı düşük, çimento oranı az ve donatı kullanılmadan dökülen beton türüdür. Yapının temel ile alakasını kesmek için temel zemininin üzerine yani temelin altına ve taşıyıcılık aranmayan kısımlara grobeton dökülür.
Atılmazsa daha hata olur.Toprak ile direkt temasta bulunan yerlerde grobeton atılmalıdır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
➢Tekil temelin plandaki en küçük boyutu 0.70m den ve alanı 1.0m2 den ve temel yüksekliği 0.25m ve konsol boyunun ¼ ünden küçük olmamalı, beton örtüsü de 50m den az olmamalıdır.
Grobeton Dökerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Temel tesviyesi düzgün olmalıdır. Grobeton dökülecek alan makine ile yeteri kadar tesviye edilememişse elle tesviye yapılmalıdır. Kotlar kontrol edilmelidir. Grobeton kotu; nivo yardımı ile grobeton dökümünden önce kazıklarla işaretlenmelidir.
Temel betonu dökümü öncesinde grobeton uygulamasına gerek var mıdır? Harfiyat sonrasında hem temel betonu dökümü için uygun zemin oluşturmak amacıyla hem de yalıtım uygulamalarına uygun bir yüzey oluşturmak için grobeton dökmek gereklidir.
Harç hazırlandıktan sonra 2,5 saat ile 3 saat içerisinde kesinlikle kullanılarak tüketilmelidir. Harçlar 2 gün ile 3 gün arasında tam kuruma süresine sahiptir.
Beton yüzeyi sürekli olarak ıslak tutulmalıdır. Kürlenme süresi için önerilen süre yaklaşık 7 gündür. Tavsiye edilen süre kış aylarında uzayabilir.
1 - Beton, toprak zemin üstüne yerleştirilecekse toprak sıkıştırılır. 2 - Betonun içindeki suyu emmemesi için toprak, 15cm derinliğe kadar çamur oluşmadan iyice nemlendirilir. * Kayalık zemin üzerine beton dökülmeden önce zeminin gevşek kısımları su birikintisi bırakmadan temizlenir.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Grobeton kalıplar en az 20 cm dışa gelerek her yöne olacak şekilde çakılır. Blokaj uygulamasında taşların yüzeyleri zemine oturtulur. Taşlar çakılarak sabitleme yapılır.
Kelime anlamı olarak; bir şeyin hareketine engel olma, durdurma anlamına gelmektedir. İnşaatta ise, grobetonun sağlam bir zemine oturması için altına serilen dolgu işlemidir. Grobeton ile homojen bir yapıda gözlenmesi önemli bir husustur.
Groutlar, genellikle su, çimento ve kumdan oluşan kompozit bir malzemedir. Genel olarak makine altındaki boşlukları veya diğer yapısal elemanları, yüzeylerdeki sızdırmazlık derz ve açıklıklarını doldurmak ve mevcut yapılara takviye sağlamak amacıyla kullanılır.
Beton uygulaması yapılması planlanan sahada alt dolgu kalınlığı en az 25 cm olması gerekir, dolgu malzemelerinin kaliteli ve uygun olmasına dikkat edilir. Ön hazırlık yapılırken en önemli unsur, dolgu sıkıştırılan zeminde % 20' den az nem oranına sahip ve % 95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gereklidir.
Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık %75 oranında agrega, %10 oranında çimento ve %15 oranında sudan oluşur.
Bu nedenle betonun ne kadar kalınlıkta döküleceğini bilmek ve kaplayacağı yeri ona göre hesaplamak gerekir. 1 metreküp beton eğer ki 5 cm kalınlığında dökülürse 20 metrekare yer kaplar. 1 metreküp beton 20 cm kalınlığında dökülürse bu sefer de 5 metrekare yer kaplar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri