İNŞAAT PROJE TÜRLERİ VE AŞAMALARI Her proje hizmetinin çeşitli aşamaları vardır. Bunlar mimarı projelerde, Fikir projesi, Avan projesi, Kesin proje, Uygulama projesi, Detay projeleri ve ihale dosyasının hazırlanması şeklindedir.
Ruhsat için gerekli projeler; mimari proje ve yapı aplikasyon projesi, statik proje, mekanik tesisat projesi ve elektrik tesisat projesidir. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 57. maddesine göre elektrik, telefon ve doğalgaz tesisat projelerinin yapı ruhsatı verilmesi aşamasında idareye sunulması zorunlu değildir.
Mimari projede hedef yapının kullanıcı istek ve ihtiyaçlarına göre planlanmasıdır. Statik projede hedef mimari projenin hayata geçirilmesidir. Mimar, inşa edilecek yapının ihtiyaç talebini karşılayacak mekânları, birbirleri ile olan ilişkilerini, oranlarını ve dış görünüşlerini ayrıntılı bir şekilde projelendirir.
Yapı Projeleri;
Tasarlanan bir yapının uygulanabilmesi için hazırlanan vaziyet planı, kat planları, kesit, görünüş ve detaylarla birlikte gerekli hesaplamalardan meydana gelir.
Statik projelerde; temel planları, kalıp planı, demir donatı planı, kolon aplikasyonu, temel ve katkı giriş açınımları yer alır. Statik projenin hiçbir aşamasında kapı, pencere, kapı vb. mimari elemanlara yer verilmez. Ancak statik proje mimari projeye göre çizilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bir binanın inşası için mimari, statik, elektrik, mekanik gibi temel projeler gereklidir. Öncelikli olarak binayı yaptıran hak sahibinin taleplerine göre mimari proje hazırlanır, bu projeye göre bina taşıyıcı sistemini gösteren gerekli tüm detayları içeren statik proje hazırlanır.
Yapının kesit, plan, bağlantı detayları; malzemesi, yerleşim planları, içyapısı hakkında mimari ve teknik olarak bilgi veren binanın dış cephesi ve yapının diğer binalarla uyumu hakkında estetik kaygı güden projelere Mimari Proje denir.
Proje türleri
Bilimsel Projeler • Araştırma Projeleri • Mesleki Eğitim Projeleri • Mimarlık/Mühendislik Projeleri • Koruma ve Restorasyon Projeleri • Sosyal Projeler • Ulusal/Uluslararası projeler • Destekleme/Geliştirme Projeleri • Kültür/Sanat/Spor Projeleri • Öğrenci Projeleri…
Projeler, uygulanacak faaliyetler bütünündeki karmaşıklık seviyesi, kullanılabilir teknoloji düzeyi, risk düzeyi ve proje süresi dikkate alınarak sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmaya göre sırasıyla; A tipi, B tipi, C tipi ve D tipi olmak üzere 4 farklı proje tipi ele alınır.
Mimari proje, inşa edilecek yapının dış görüntüsü, iç dizaynı, kitlelerin birbiriyle oranı, planları gibi tüm ayrıntıların yer aldığı projedir.
MiMAR, mesleğini uygularken, çalışmalarında tasarımını çizili belgeler ile bu belgeleri destekleyen yazılı dokümanla ifade eder. Tasarladığı binanın eksiksiz ve kusursuz uygulanmasını sağlamak için çizili ve yazılı olarak oluşturduğu belgeleri uygulama sürecinde de geliştirebilir.
Proje mimarı; projeleri başarıya ulaştırmak için ekip ile beraber, projenin teknik mimari altyapısının oluşturulması ve yürütülmesi gibi faaliyetleri üstlenen kişidir.
Avan proje, uygulama projesinin ön hazırlık çalışmasıdır. Çoğunlukla 1/100 ya da 1/200 ölçeğinde çalışılır. Proje hakkında kabataslak öngörüde bulunulmasını sağlar. Detaylar içermez, çünkü henüz projeye dair kesin kararlar verilmemiştir.
Mimar, ev sahibinin / müteahhitin / yetkili idarenin isteklerine ve kullanım amacına göre, kanun ve yönetmeliklere uygun olacak şekilde etüt projesi hazırlar.
Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri) verilen izindir.
Belediye tarafından; hazırlanan projeler ve evrakların ilgili yönetmeliklere uygunluğu tespit edildikten sonra inşaat ruhsatı için Yapı denetim ve Belediye harçlarının yatırılması talep edilir ve sonrasında ruhsat yazılır. Tüm bu işlemler 30 ile 60 gün arasında sürebilir.
Proje, bir soruna çözüm bulma, elde bulunan bir imkanı değerlendirme ya da bir eksiği gidermeye yönelik ve sınırlı bir süre ve sınırlı kaynaklar dahilinde gerçekleştirilen işlerin ya da çalışmaların tamamıdır. Proje Nedir? Proje, daha önce benzeri yapılmamış bir ürün, hizmet, sonuç ya da servis ortaya çıkarabilirsiniz.
Proje Sürelerine göre; projeler 3 aydan daha kısa sürüyorsa kısa, 3 ile 9 ay arasında ise kısa-orta, 9 ile 18 ay arasında ise orta-uzun ve 18 aydan fazla projeler ise uzun projeler olarak adlandırılmaktadır.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
Proje uzmanı; bütçeye göre projeyi hazırlayan, projenin zaman ayarlamalarını yapan ve projenin tamamlanmasını amaçlayarak bu konularda çalışmalar yürüten kişiye denir.
Proje, önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği bir çalışmadır.
Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri), yüksek öğretim kurumlarındaki bilimsel araştırmaların desteklenmesi amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır.
2022 yılında inşaatı tamamlanan 39 projenin seçildiği Türkiye Mimarlık Yıllığı 2022'de bu yıl 21 mimari, 10 iç mekan, 4 kentsel tasarım/peyzaj ve 1 yeniden işlevlendirme ve 5 koruma / onarım projesi yer alıyor.
Mimarlar kendi içlerinde 7'ye ayrılır. Politik mimar, aydınlatma mimarı, araştırma mimarı, restorasyon mimarı, şehir plancısı ve peyzaj mimarı olmak üzere farklı mimari türleri üzerinde yoğunlaşan mimarlar, iletişim yetenekleri ve takım oluşturma becerileri ile yaşam alanlarınızın kritik dengesini korurlar.
Proje, bir inşaatın başlangıç aşamasında bulunduğu bölgenin imar planı ve yönetmeliklerine göre plan, kesit ve görünüşlerinin çizilmesi, dış görünüşü, iç düzeni, çevresindeki yapılarla olan ilişkisi gibi konularda yapılan işlemler bütünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri