Uzmanlar iki çocuk arası yaş farkının en az 2 olması gerektiğini söylüyorlar ancak ilk çocuk 3 yaşının içindeyken yeni bir bebek için daha ideal bir zaman olabilir.
Zira hamilelik anne adayının vücudunu yormakta, yıpratmakta ve hormonsal dengeleri değiştirmektedir. Bu bağlamda anne adayının hem psikolojik hem de fizyolojik olarak gebeliğe ve doğuma hazır olması önem taşımaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar iki doğum arasındaki sürenin en az 2 yıl olması gerektiği yönündedir.
Bu durumda büyük kardeşin arkadaşları farklı olacak, kardeşini onlarla paylaşmak istemeyecek , birlikte oynamak için de küçük bulacaktır. İki kardeş arasındaki en iyi yaş aralığı 3-4 yaştır. Tabii ki bu yaşları geçtikten sonra da anne-baba çocuk isteyebilir. Önemli olan onların da yeni çocuğa hazır olmasıdır.
Hem annenin sağlığını korumak hem de sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için iki doğum arasında mutlaka 3 yıl ara verilmesi gerektiğini vurgulayan Şatıroğlu, çok sık doğum yapan kadınların yaşıtlarına oranla çok daha hızlı yaşlandıklarını ifade etti.
İdeal yaş farkı göreceli bir kavram olsa da kardeşler arası yaş farkı bilimsel olarak 10 yaş ve üstü farklar kardeşler arası ilişki açısından çok doğru kabul edilmez. Ortalama 5 yaş farkı kardeşlerin özellikle ergenlik ve daha sonraki dönemlerde karşılıklı ve sağlıklı bir ilişki kurması için idealdir.
İlgili 40 soru bulundu
Uzmanlar iki çocuk arası yaş farkının en az 2 olması gerektiğini söylüyorlar ancak ilk çocuk 3 yaşının içindeyken yeni bir bebek için daha ideal bir zaman olabilir.
Araştırmaya göre 3 ya da daha fazla çocuk isteyen bir kadın, ilk doğumunu 23 yaşında yaparsa, istediği çocuk sayısına ulaşabilme şansı %90. İki çocuk isteyen kadınların ise ilk doğum için 27'yi geçirmemeleri öneriliyor. Tek çocuk isteyenler için önerilen yaş ise 32.
En fazla iki çocuk isteniyor
Araştırmaya göre bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısı yüzde 32 ile iki çocuk oldu.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile.
Kardeş Kıskançlığı Kaç Yaşında Başlar? 2-6 yaş arası dönem kardeş kıskançlığının yoğun bir şekilde yaşandığı dönemdir. Bu yaş aralığında daha çok sezgileriyle ve duygularıyla hareket eden çocuğun, eve gelen bir “kardeşi” algılaması ve hissettiği duyguları yorumlaması zordur.
Kardeşlik, çoğu insan için yaşamlarındaki en uzun süreli ilişki, güven ve sevgi bağıdır. Bu ilişki, bireylerdeki içtenlik ve yaşam boyu sosyal destek sağlama gibi olumlu niteliklerin gelişimi üzerinde önemli etkiye sahiptir.
18 aydan itibaren ise riskli aylarınız geçtikten sonra karnınızın büyümesini onunla paylaşabilir, birlikte karnınızdaki bebeği sevip, ona dair oyunlar oynayabilir ve şarkılar söyleyebilirsiniz. 2-5 yaş arası çocuklara kardeş geleceğini anlatırken bu yaşın benmerkezci bakış açısını unutmamak gerekir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir. İleri yaşlarda anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınların, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranının düştüğü uzmanlarca açıklanmıştır.
Bu araştırmalar; tek çocukların akademik başarı motivasyonun yüksek, özgüvenlerinin güçlü olduğunu ve anne-babaları ile ilişkilerinin daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Tek çocukların; paylaşma, popülerlik, liderlik, bağımsızlık ve kaygı düzeyleri açısından da geniş aile çocukları ile benzerlik gösterdiği görülmüştür.
Yaş Doğurganlığı Nasıl Etkiler? Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir. Erkeklerde doğurganlık, 41 ile 45 yaş aralığında, her yıl ortalama %7 oranında azalmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ailelerin çocuk sayısını ikinin altına düşürmemeleri gerektiğini belirterek, "Mutlaka ikinin üzerinde, üç, dört gibi. Nüfus yapımızı hem sağlam hem nicelik olarak hem de nitelik olarak geliştirmemiz ve sağlam hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
Toplam doğurganlık hızı, 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2021 yılında 1,70 çocuk olarak gerçekleşti. Yani, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2021 yılında 1,70 oldu. Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığını gösterdi.
Toplam doğurganlık hızı 2021 yılında binde 1,71 olan Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında 6. sırada yer aldı. Türkiye verisinin kaynağı TÜİK'tir. Kaba doğum hızı, bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade etmektedir. Kaba doğum hızı, 2001 yılında binde 20,3 iken 2022 yılında binde 12,2 oldu.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler çok sık cinsel ilişkiye girmek yerine, yumurtlama gününü takip etmeli, özellikle de yumurtlama gününü ortaya almak koşuluyla 2-3 öncesi ve 2-3 gün sonrası şeklinde o hafta daha sık, 2-3 günde bir cinsel ilişkiye girerek hamile kalma şansını artırmalıdır.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Eşim boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmelidir? Cinsel birliktelik sonrası 20-30 dakika kadar sır üstü yatar pozisyonda istirahat edilmesi sperm hücrelerinin rahim kanalına ve tüplere ilerlemesi için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri