Böyle bir yol haritasına sahip olan insan, bile bile kötülük yapmaz. İnsanın bile bile kötülük yapmayacağına inanan Sokrates'e göre insan doğası iyidir. Her insan, doğuştan iyi bir insanî öz yapıya ve mutlu olma iradesine sahiptir.
Mensiyus'un öğretisinin temeli, insan yapısının doğuştan iyiliğidir.
Adler'e göre insan, doğuştan, olumlu güdülere sahip, bireysel ve sosyal mükemmellik içinde çabalayan bir varlıktır.
Freud'a göre insan doğuştan kötüdür.
Rousseau ise bu görüşün karşısında durarak iddia edilenin aksine insanın özünde iyi olduğunu ve bu özle mücadele etmek yerine onu ortaya çıkarmamız ve zenginleştirmemiz gerektiğini savunur.
İlgili 40 soru bulundu
1844 Elyazmaları'nda genç Marx şöyle yazmıştır: « İnsan doğrudan doğal bir varlıktır. Doğal bir varlık ve yaşayan doğal bir olgu olarak doğal güçlerle ve yaşamsal güçlerle donatılıdır, - aktif bir doğal olgudur. Bu güçler onda eğilimler ve yetenekler olarak – içgüdüler olarak var olur.
Rousseau'ya göre ise, doğa durumu Locke'da olduğu gibi özgürlük ve eşitlik durumudur ve insanların doğası gereği şefkat ve öz sevgiye sahip olmaları nedeniyle, doğa durumunda savaştan söz edilemez.
Epikür bir ahlak felsefesi geliştirmiştir ve felsefenin ana düşüncesi mutluluktur (eudaimonia). Ona göre insan, tabiatı itibarıyla acıdan, üzüntüden, kaygıdan kaçıp neşe ve haz peşinde koşar.
İnsan doğası insanların doğal olarak sahip oldukları söylenen düşünme, hissetme ve hareket etme biçimleri de dahil olmak üzere temel eğilimleri ve özellikleri ifade eden bir kavramdır. Bu terim genellikle insanlığın özünü veya insan olmanın 'ne anlama geldiğini' belirtmek için kullanılır.
İnsan doğası (tabii hali), tüm 'normal' insanlarda ortak olduğu Kabul edilen düşünme, hissetme ve hareket etme biçimleri de dahil olmak üzere bir dizi mantıksal özellikleri ifade eden bir kavramdır.
ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır.
Aristoteles insanın en iyiye ulaĢabilmesi ve yetkinleĢebilmesi için topluma, yasalara ve devlete ihtiyacı olduğunu söyler. Aristoteles‟in “Ġnsan doğası gereği politik bir hayvandır.” derken kastettiği Ģey insanın en iyiye yani mutluluğa ancak toplum ve polis içerisinde ulaĢabileceğidir.
Buradan hareketle Aristoteles için en yüksek iyi olan mutluluk; insan ruhunun akılsal etkinliğidir (Aristoteles, 1997: 1097b20- 1098a5). Aristoteles ilk olarak insan için nihai amacın yani en iyinin kriterleri üzerine düşünmüştür. Ona göre en iyi, kendi kendine yeterli olan ve en çok tercih edilen şeydir.
-Aristoteles'e göre insan, ruh ve beden olmak üzere iki ayrı öğeden oluşan bir varlıktır. Beden madde, ruh ise onu biçimlendiren, ona “insan” niteliği kazandıran formdur. Bu nedenle yaşamın ilkesi olan ruh amaç, beden ise araç konumundadır.
Hümanist Yaklaşımın Temel İlkeleri
İnsan doğası gereği iyidir. İnsan, uyarıcılara karşı kendi öznel algılamasına göre tepkide bulunur. İnsanda yaşantıları düzenleyen, bütünleştiren ve tepkileri belirleyen 'benlik' kavramı önemlidir.
Sokrates'e göre; her insan her bilgiye doğuştan sahiptir dolayısıyla da kendisine düşen, söz konusu yöntemi kullanarak karşısındakinin zihnindeki bilgiyi ortaya çıkarmaktır.
René Descartes şüphecilikten yola çıkarak doğuştan gelen bilgi ve duyulardan elde edilen bilgi tanımlarını yapmış, doğuştan gelen bilgilerin apaçık olduğunu dile getirmiştir.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Husserl fenomenolojisinin belli başlı özelliği budur ( Husserl, 1973:71). Demek ki, Husserl'e göre, fenomen, ancak bir bilinç karşısındaki fenomendir. Bilinç ise, ancak bir fenomene yönelmekte olan bir bilinçtir. Esasında, ona göre, her şey, bir şeyin bilincidir; yani, her nesne, bir bilinç nesnesidir.
İnsanın doğuştan getirdiği bazı özellikleri kabul eder fakat bu özelliklerin eğitim aracılığıyla değiştirilebileceğini de öne sürer. İnsanın doğuştan getirdiği özellikler başka bir deyişle, doğasını oluşturan özellikler, eğitimle değiştirilebilir.
Bentham'ın yaklaşımına göre, gözlemlenen her yanlış davranışının ceza getireceğini bilen, ama davranışlarının aslında ne zaman gözlemlendiğini bilmeyen mahpusun aklını başına toplayarak her zaman izleniyormuşçasına davranmaktan başka çaresi yoktu. Böylece mahpus bizzat kendi hareketlerini kollamak durumunda kalacaktı.
En çok sayıda insan için mutluluk! Bentham, 1789'da Ahlak ve Yasama ilkelerine Giriş adlı başyapıtını yayınladı. Bentham'a göre bütün eylemleri motive eden iki temel evrensel duygu vardır; haz ve acı. İnsanın bütün eylemleri hazza yöneliktir.
John Locke'a göre insan zihni doğuştan boş bir levhadır (tabula rasa).
Jean-Jacques Rousseau - İnsan Özgür Doğmuştur Ama Her Yerde Zincire Vurulmuştur.
İngiliz filozof John Locke'un eserleri yirminci yüzyıl anlayışının öncülüğünü yapmıştır: davranışçılık. Locke, çocuğu bir tabula rasa (boş levha) olarak görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri