Değişim o kadar da kolay değildir. Hangi davranış içinizden geliyorsa onu gerçekleştirmeniz her zaman daha olasıdır ve kolaydır. Ancak bu, sizin veya başkalarının değişemeyeceği anlamına gelmez. Eğer gerçekten çaba gösterilirse herhangi bir insanın değişebilmesi mümkündür.
Duygulardaki her iniş çıkış bir sorun değildir. Duyguların dalgalanmasının normal olduğunun ve içinde bulunulan şartların sürekli değişkenlik gösterebileceğinin altını çizen Dr. Cem Hızlan “Buna bağlı olarak duygularımız da sürekli iniş çıkış halindedir.
Bir insanın olumlu yönde değişimini etkileyen iki temel faktör olduğuna inanıyorum. Bunlardan ilki, kişinin kendi karakterinden kaynaklanan iç sebepler, diğeri de dışarıdan gelen bir motivasyon sonucu gerçekleşen dış sebepler. Kişinin kendisinden kaynaklanan değişimi genellikle zamana yayılan, birikimli bir süreçtir.
Buradan yola çıkarak değişim sadece fiziksel bir dönüşüm değildir. İnsanın kendinde de değiştirmek istediği pek çok nokta olabilir. Alışkanlıklar, yaptıklarımız ya da yapamadıklarımız… Maddelerin değişimi fiziksel faktörlere bağlı iken insanların değişimi aldıkları kararlara ve zamana göre değişir.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer dışarıdan hızlı bir değişim için baskı gelirse homeostasisi korumak adına içerden karşı bir tepki gelir. Homeostasis, değişim ve gelişimin tam zıddıdır, dengeyi korumak için sürekli çalışan bir sistemdir. Değişmek ve gelişmek zorlayıcıdır çünkü insanlar iki zıt güç tarafından çekilirler: Homeostasis ve Physis.
kişinin yaş almasına bağlı farklılıklar göstermekte. Yaşam boyunca maruz kalınan kazalar, yaralanmalar ve hastalıklarda yüz şekinde değişimlere neden olmakta. Yüz kemikleri, dişler , deri ile altında yer alan yumuşak ve destek doku yüzün şeklini belirlemekte.
Değişim insanların güvenlik duygularını tehdit eder. Her değişiklik biraz belirsizlik içerir. İyi anlatılmamış, içeriği yeterince aydınlatılmamış değişiklikler insanlarda korku yaratır. Bilgisizliğin yarattığı meçhul gelecek imajı değişime olan direnci artırır.
Zamanı geldi geçiyor, hadi değişelim. Neden değişmek ister insan? Değişmekten kastımız daha iyi olmak, gelişmektir. Her birey, kendi adına daha mutlu olmak ve daha mutlu etmek için, içten içe değişmek ister.
Katarsis, duygu boşalımı ya da psikolojik arınma anlamlarına gelmektedir. Deşarj olma anlamında da sıklıkla kullanılmaktadır. Psikoterapide bir yöntem olan katarsis, içte biriken duyguların gün yüzüne çıkarılması ile gerçekleşir.
Her bireyin günlük yaşamında, ani duygu iniş ve çıkışlarının yaşanması bir seviyeye kadar olağan kabul edilir. Bunlar ruh hâlindeki normal dalgalanmalardır.
Düşünceler ise, hissettiğimiz duyguların zihnimize yansımasıdır. Duyguların aksine düşünceler dış evrenden gelir ve zihnimize yansır. Sonra da o düşünceye bir duygu yüklersek, içimize aktarılmış olur.
Doğuştan gelen mizaç/huy değişmez. Ama âdet ve alışkanlıkla edinilen huylar değişir. Bazılarına göre huyların doğuştan olup olmaması söz konusu olmaz. Her insan âdet, alışkanlık, tekrar, idman ve eğitim yoluyla kısa veya uzun sürede az çok huyunu değiştirebilir, yeni huylar kabul edebilir.
Değişmeyen insanın düşünceleri tekrar eder, eylemleri tekrar eder, duyguları ve tepkileri tekrar eder. Çevresindeki insanlar aynıdır, arkadaşları aynıdır, dinlediği müzik, sevdiği yemekler, aynıdır. Değişmeyen insan gün geçtikçe kendine, eylemlerine, duygularına, düşünce şekline yabancılaşır.
Özetle eskiden yapılan bir davranışı, bir yenisi ile değiştirmek. Yani değişmek.. Bunları ya da buna benzer bir takım davranış değişimlerini daha önce denediyseniz değişimin kalıcı olmasının büyük bir çaba, zaman ve adanmışlığı beraberinde getirdiğini ve insan için zorlayıcı bir dönem olduğunu fark etmişsinizdir.
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik, gerçek veya hayali zarar tehdidiyle ortaya çıkar. Geleneksel olarak “olumsuz” bir duygu olarak kabul edilen korku, potansiyel tehlikeyle başa çıkmak için bizi harekete geçirdiği için aslında bizi güvende tutmada önemli bir rol oynar.
Watson'ın (1924) kuramına göre, insan iki tip korkuyla doğar, bunlar düşme (desteğini yitirme) ve yüksek ses (gürültü) korkusudur. Bu korkular öğrenilmemiş ve doğuştan gelen korkulardır.
Bazen kişilerin yaşadıkları bazı olaylar o kadar hayal gibi gelir ki onlara sanki bu kadarı gereçek olamaz, bu kadar mutlu olamazlarmış gibi hissedebilirler. Çünkü gerçek olamayacak kadar iyidir o yaşadıkları durum. Bu yüzden de korku hissederler, yaşadıkları durumdan dolayı mutlu olmaktan korkarlar.
Yüzdeki yaşlanma sürecinde hem yüz kemiklerinde hem de yumuşak dokularda izlenen hacim kayıplarının yanı sıra özellikle cilt altı yağ dokularında yer çekimi yönünde yer değişiklikleri olur. Aynı şekilde yıllar boyunca gözümüzdeki mimik kaslarının sürekli çalışması sonucu ciltte oluşan çizgilenmeler giderek derinleşir.
10 aylıkken yürüyen bebekler vardır. 11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir.
Yüzün ovalliği alında saçlı deri sınırından başlayarak her iki yanda şakaklar, yanaklar, kulak ön kısmı, mandibula köşesi, jawline boyunca devam ederek çenede sonlanmakta. Burada tanımlanan ovallik yüzün uzun, kısa, geniş yada dar olması ile ilgili değil. Yüze karşıdan bakıldığında geometrik olarak oval olmasıdır.
Olumlu değişme, gelişme sürecinde ilke, yöntem ve süreçlerde daha etkin duruma gelmeyi, olumsuz değişme ise gelişmenin kontrol edilemediği durumları ya da hiçbir müdahale olmaksızın bir durumun aslından uzaklaşması olarak ortaya çıkarak, dağılmaya ve etkinliğin azalmasına neden olan değişmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri