Akrilik kumaşlar ütülenebilir. Ancak buhar kullanmadan, düşük sıcaklıkta ve tersten ütülenmesi gerekir.
Akrilik giysileri, ters çevirerek, kuru halde ve düşük sıcaklıkta ütüleyin. Asla buhar kullanmayın ama gerekirse su spreyini kullanabilirsiniz.
Akrilik ve polyester gibi sentetik kumaş türüne sahip gömlekler, yüksek ısı karşısında çabuk deforme olduğundan 80°C gibi düşük sıcaklıklarda ütü yapılması yeterli olacaktır.
Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.
Viskoz kıyafetlerin 105-120 derece sıcaklıkta ütülenmesi gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Akrilik kumaş ütülenir mi? Akrilik kumaşlar ütülenebilir. Ancak buhar kullanmadan, düşük sıcaklıkta ve tersten ütülenmesi gerekir.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Polyester Kumaşlar
En yüksek lif direncine sahip olan kırışmayan kumaş türü, polyester kumaşlardır. Genel olarak tekstil ürünlerinin pek çoğu polyester kumaşlarla üretilir. Dış giyimde, eteklerde, elbiselerde ve hırka modellerinde polyester kumaş sıklıkla kullanılır.
Polyester giyim ürünlerinin ütülenmesi de önemlidir. Düşük sıcaklıkta ütüleyin ve bu işlemi ters çevirerek yapın. Ürünlerin üzerine su püskürtmek veya buharlı ütü kullanmak, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
%100 akrilik ip, tamamı sentetik olarak adlandırılır. Battaniyeler, döşeme kumaşlarında kullanılır. Giyim sektöründe de sıklıkla kullanılan akrilik ip, halı, eldiven ve çorap yapımında da kullanılmaktadır. Dokuma ve örme sektöründe de %100 akrilik tercih edilmektedir.
Akrilik kumaşlar sentetik polimer ismi verilen malzemeler kullanılarak üretilmektedir. Hem ısı tutma hem de kolay alevlenme özelliğine sahip bu madde özelliklerini akrilik kumaşa da vermektedir. Bu kumaş türü ev tekstili başta olmak üzere hazır giyime kadar birçok yerde tercih edilir durumdadır.
Bazı tekstil ürünlerinde zamanla kullanıma bağlı olarak elektriklenme, tüylenme ve topaklanma görülür. Bu liflenme doğal maddelerle oluşturulan ürünlerin yanı sıra Akrilik Ürünlerde de sıklıkla görülür. Bu liflenme doğal maddelerle oluşturulan ürünlerin yanı sıra Akrilik ürünlerde de sıklıkla görülür.
Akrilik Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Akrilik kumaş; hem sıcak hem de soğuk su içerisinde yıkandığı zaman çekmesi olası olmaktadır. Bu yüzden akrilik kumaş ürünleri her zaman ılık su ile yıkanmalıdır. Akrilik kumaş, soğukta yıkanır ise sertleşebilir.
Kurutma Makinesi
Saç kurutma makinesi ile uğraşmak istemiyorsan kıyafetini birazcık ıslatıp kurutma makinesine de atabilirsin. Islatmak yerine hafif nemli bir çorabı da kullanabilirsin aynı işi görecektir. 15 dakikalık düşük ısıda kurutma işlemi sonrası en önemlisi kıyafetini hemen çıkartıp asman.
Fön Makinesi Kullanın
Kırışık kıyafetinizi iyice gerdirdikten sonra fön makinesini en sıcak seviyede açın. Üflenen havayı direkt olarak kırışıklıklar üzerine tutun. Bu sayede ütü kullanmadan kırışıklıkların açılmasını sağlayın.
Terletmeyen kumaşlar denince akla gelen ilk seçeneklerden biri şile bezidir. Şile bezinin elbise, gömlek, bluz hatta pantolon seçenekleri ile rahat bir yaz geçirebilirsiniz.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Tesettür ve dış giyim ürünlerin sıkça kullanılan mira kumaş türü iç göstermez özelliğe sahiptir. Bu ve birkaç özelliğiyle de öne çıkan bir kumaştır. Yapısıyla atlas kumaş türüne benzetilebilmektedir.
Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.
Polyester: Polyester, yapısı gereği ısıya dayanıklı değildir. Kumaşın erimemesi için düşük ısıda ütülemenizi ve giysinin üzerindeki yönlendirmelere kesinlikle uymanızı tavsiye ederiz.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Kıyafetlerinizi ortadan dışarıya doğru ütüleyin. -Buhar kullanımına dikkat edin. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmayın. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysilerinizde ütü izi kalmasına, yakmasına veya yıpranmasına neden olur.
Su ısıtıcısını ocağa yerleştirerek ısıtın. İçindeki su kaynamaya başladığında, buruşuk giysiyi püsküren buhardan 20 santimetre uzakta tutun. Sıradan bir saç kurutma makinesi de giysi buharlayıcı görevi görebilir. Onu en yüksek ısı seviyesine getirin ve sıcak havayı doğrudan kırışıklıklara yöneltin.
Polyester kumaş özellikleri oldukça fazladır. Temizlemesi kolay olan bu materyal aynı zamanda yıkama esnasında renklerin solmasını da engeller. Pamuk ve yün gibi kumaş türlerinin aksine bu kumaş çok daha çabuk kurur. Hatta zor kırışan bu malzeme ütü gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri