Üretim sektörü, insan kaynakları süreçlerinin titizlikle yürütülmesini gerektiren sektörler arasında ilk sıralarda yer alır. Büyümek ve rekabet avantajı elde etmek için vasıflı iş gücünden oluşan bir ekibin oluşturulması ve sistemli şekilde yönetilmesi gerekir.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İnsan kaynakları yönetimi, bir şirketteki insanlarla ilgili tüm konuları yöneten organizasyonel fonksiyondur. Buna ücret, işe alım, performans yönetimi, şirket geliştirme, güvenlik, sağlık, sosyal haklar, çalışan motivasyonu, iletişim, politika yönetimi ve eğitim dahildir ancak bunlarla sınırlı değildir.
İşletmelerin insan kaynakları bölümünde, işe alım departmanlarında, bordrolama ve özlük işleri alanında çalışabilirler. Özel istihdam bürolarında çalışabilirler. Bazı bakanlıklarda çalışabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
İnsan Kaynakları departmanları, genellikle doğrudan tepe yöneticisine bağlı olarak ve alt fonksiyonları temel alınarak; işe alım, eğitim, performans, yetenek yönetimi, bordro ve özlük yönetimi şeklinde teşkilatlandırılırlar.
Türkiye'de yeni mezun bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 17.000-23.000 TL arası bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 25.000-50.000 TL arası bir maaş alabilir. Büyük ölçekli ve uluslararası şirketlerde çalışan İnsan Kaynakları Uzmanları ise daha yüksek maaşlar alabilirler.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KİMLER KATILABİLİR? İnsan Kaynakları Kursu sertifika programı için ön koşul mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri yerine getirebilecek düzeyde ve en az lise mezunu olmaktır.
Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, işletmelerin insan kaynakları işlemlerini planlama, geliştirme ve uygulama konusunda bilgi ve beceri kazanırlar.İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları, insan kaynakları departmanlarında veya diğer işletmelerin insan kaynakları işlemlerinde çalışabilirler.
Hazırladığınız projelerin personel sirkülasyonu, memnuniyeti ya da verimlilik üzerinde etkilerini tespit etmek de oldukça zor ve zaman alan bir süreçtir. Ayrıca yapacağınız çalışmanın getirilerini yönetime anlatmak ve ikna etmek de oldukça zor bir aşamadır. İnsan kaynakları departmanının sorumlulukları çok fazladır.
Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli.
Şirketlerin yönetim kadrolarında yer alacak olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları idari işlerden, planlama ve organizasyondan, ücret yönetiminden, işe alım süreçlerinden, performans sisteminden ve tahakkuk işlemlerinden sorumlu olur.
eleman.net verilerine göre, İnsan Kaynakları Uzmanı 2023 yılında ortalama 22.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnsan Kaynakları Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 22.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 17.600 TL maaş alıyordu.
Her komuta yöneticisi aynı zamanda bir İK yöneticisi sayılsa da aslında insan kaynakları yönetimi, tüm işletmelerde ayrı bir bölümün çatısı altında yerine getirilmesi gereken işlevsel bir sorumluluk alanıdır.
İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
İnsan kaynakları (İK) departmanı, çalışanların işe alınması ve işe yerleştirilmesi, çalışanlara sağlanan faydaların yönetilmesi ve çalışan ilişkileri konularının ele alınması gibi çeşitli görevlerden sorumludur. Daha büyük kuruluşlarda İK departmanı eğitim ve gelişim programlarından da sorumlu olabilir.
İnsan kaynakları yönetimi, genel olarak işletme bilimi için de farklı sektörlerdeki şirketler için de ayrı bir önem taşıyor. İşletme biliminin en etkili alt dallarından biri olan bu alan, şirketlerin kurumsallaşma yolculuklarından verimli ve kaliteli bir üretime kadar her aşamalarında etkin rol oynuyor.
Yönetim Kurulu Başkanı'nın paylaştığı bilgilere göre Türk Hava Yolları'da en düşük personel maaşı, 26 bin 700 TL seviyesinde. En yüksek ödenen maaşın ise 410 bin TL olduğuna dikkat çeken Bolat, 1 ay boyunca hafta sonu tatili yapmadan çalışan 26.694 çalışanın aylık ortalama 93 bin 972 TL ücret aldığını ifade etti.
İnsan kaynakları yönetimi alanında çalışmak isteyen kişilerin, bu alana ilişkin bir eğitim almış olmaları ve bu alandaki deneyimlerini artırmış olmaları, iş pazarında daha fazla ilgi görebilmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, insan kaynakları yönetimi alanı önü açık bir alan olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri