Ayrı ayrı birçok dalda faaliyetini gösteren işletmelere kuruluşlara denmektedir. Kuşkusuz sayılmayacak kadar dala ayrılmaktadır. Başlıca şu şekilde sıralayabiliriz turizm sektörü, gıda sektörü, giyim sektörü, üretim sektörü, sanayi sektörü gibi örnekler sektörel faaliyete örnek verilebilir.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir. Çünkü hizmet sektörü, tarım ve sanayi sektörüne oranla daha fazla gelir getiren bir sektör konumundadır.
Örneğin, işletme mezunları çalışma alanları arasında satış, pazarlama, müşteri hizmetleri, finansal yönetim, stratejik planlama, üretim yönetimi, risk yönetimi, satın alma, muhasebe, lojistik, toplam kalite yönetimi, operasyonlar, büro yönetimi ve insan kaynakları gibi konularda kariyer yapabilirler.
İstihdam edilenlerin %15,8'i tarım, %21,7'si sanayi, %6,0'ı inşaat, %56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı.
İlgili 34 soru bulundu
Yaptığımız araştırmaya göre, ticaret, turizm, ulaştırma ve haberleşme, finans, makine ve teçhizat, otomotiv, çimento-cam-seramik, metal eşya ve enerji sektörlerinin Türkiye ekonomisi açısından değerleri giderek artıyor.
Birincil (Tarım) Sektör: Üretilen mallar direkt olarak doğal kaynaklardan elde edilir. 2. İkincil (Sanayi) Sektör: Üretilen mallardan yeni ürünlerin üretilmesidir. 3. Üçüncül (Hizmet) Sektör: Üretilmeyen veya modifiye edilmeyen, birincil ve ikincil sektör dışında kalan faaliyetlerdir.
Esnaflar özel sektörün bir dalı olan serbest meslek teriminin içerisinde yer alır. Bu nedenle esnaf özel sektördür.
Bu yaklaşımın öne çıkan özelliği; Bir ülkenin ekonomik kalkınmasının hızlanmasının tarım (birincil), sanayi (ikincil) ve hizmetler (üçüncül) olmak üzere üç sektörde uzmanlaşma ve teknolojik gelişme sayesinde sermaye birikimi ile sağlanmasıdır.
Yapısal değişimi teorik bir temele oturtan Üç Sektör Kuramı ise ekonomiyi birincil (tarım, hayvancılık ve ormancılık) ikincil (imalat, madencilik ve inşaat) ve üçüncül (hizmetler, ticaret, ulaşım ve diğer ekonomik faaliyetler) sektörler olarak 3 ana sektör altında değerlendirmektedir (Clark, 1940).
Ticaret, genelde, üretim sektörüyle (zanaat) ya da hizmet sektörü ile (değerli kâğıt) bağlantılı olarak karşımıza çıkar. Genelde bir yerde az, başka yerde de çok olan mallar ile ticaret yapılır.
Birincil sektör, ekonomide doğrudan doğal kaynaklardan yararlanılan sektördür. Bu sektöre tarım, ormancılık, balıkçılık ve madenciliği içerir. Sektörde elde edilen ürünlerin çoğu diğer endüstriler için hammadde olarak kullanılmaktadır.
Kurumsal sektör hesapları, mali olmayan şirketler, mali şirketler, genel devlet, hanehalkı ve hanehalkına hizmet eden kâr amacı olmayan kuruluşlar (HHKOK) ve dış alem arasındaki ekonomik işlemleri kapsar.
Sektör, işletmenin aynı ürün ya da hizmetin paylaşıldığı ekonominin bir alanı olarak bilinir. Özel sektör, ekonominin özel kuruluş ya da kişilerin denetimi ya da himayesinde olan, bulunan bölümüne verilen ad olarak bilinir. Özel sektör aynı kamu sektöründe olduğu gibi ekonominin bir parçası olarak bilinir.
Kamu sektörü, çeşitli kamu hizmetlerinin sağlanması ile ilgili bir ekonomik sektördür. Kamu sektörünün yapısı birçok ülkeye göre değişir, ancak çoğu ülkede ordu, polis, altyapı, toplu taşıma, eğitim ve sağlık gibi hizmetleri içerir.
Turizm sektörü, bir hizmet sektörüdür. Üstelik özel sektörün egemen olduğu bir çalışma alanıdır.
*Kamu sektörünün amacı kar elde etmek değil iken özel sektörün amacı kar elde etmektir. *Kamu hizmetleri vergiler sayesinde finanse edilirken özel sektörün finansmanı mal ve hizmetlerin satılmasıyla elde elde edilir. *Kamu sektörü her zaman özel sektörden büyük bir sektördür.
Üçüncül sektör ya da hizmet sektörü üç sektör kuramının ana bileşenlerinden biridir. Bu sektörde ürünler yerine hizmet üretilir. Eğitim, hukuk, turizm ve bankacılık gibi dalları bulunmaktadır.
Dördüncül Ekonomik Faaliyetler: Bu ekonomik faaliyetler gelişen teknoloji ile birlikte bilgi toplama, bilgi yayma ve bilgi işleme sektörlerini kapsar. Web tasarım, online işlemler, reklam sektörü, bilişim sektörü bu ekonomik faaliyetlerin başında gelir.
Bütün dünyada ekonomik kalkınmaya gıda içecek sektörü kaynaklık etmiştir. Gıda ve içecek sanayi geriye ve ileriye bağlantısıyla ekonomik gelişmenin dinamizmini sağlayan bir sektördür. Gıda ve içecek sektörü imalat sanayinin bir alt sektörüdür.
Ekonominin fiziki varlığı olmayan, tüketiciler / sanayi tarafından üretildiği anda tüketilen iktisadi malların meydana getirildiği sektöre “hizmet sektörü” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri