İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun olan kişiler hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkânına sahiptirler. Kamuda memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni olarak görev yapabileceği gibi bazı kurumların personel birimlerinde de görev alabilir.
Türkiye'de yeni mezun bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 17.000-23.000 TL arası bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 25.000-50.000 TL arası bir maaş alabilir. Büyük ölçekli ve uluslararası şirketlerde çalışan İnsan Kaynakları Uzmanları ise daha yüksek maaşlar alabilirler.
İnsan kaynakları yönetimi alanında çalışmak isteyen kişilerin, bu alana ilişkin bir eğitim almış olmaları ve bu alandaki deneyimlerini artırmış olmaları, iş pazarında daha fazla ilgi görebilmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, insan kaynakları yönetimi alanı önü açık bir alan olarak kabul edilebilir.
İnsan Kaynakları Yönetimi mezunları, genellikle özel sektördeki şirketlerin insan kaynakları departmanlarında, insan kaynakları asistanı, insan kaynakları uzmanı, işe alım uzmanı, eğitim ve geliştirme uzmanı, performans değerlendirme uzmanı gibi pozisyonlarda çalışma imkanına sahiptirler.
İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, işletmelerin insan kaynakları işlemlerini planlama, geliştirme ve uygulama konusunda bilgi ve beceri kazanırlar.İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları, insan kaynakları departmanlarında veya diğer işletmelerin insan kaynakları işlemlerinde çalışabilirler.
İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İnsan Kaynakları Müdürü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.400 TL civarındadır.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Öğrenciler stajlarını kamu sektörü veya özel sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelerin insan kaynakları departmanlarında veya personel işlerinde olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki işyerlerinde yapabilir.
Üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümünden mezun olan kişiler insan kaynakları uzmanı olarak çalışabilir. Ancak Sosyoloji, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezunları da bu mesleği icra edebilir.
Her ne kadar ''İnsan kaynakları nedir?'' sorusuna birçok kişi şirketlerde işe alım yapan birimdir gözüyle baksa da, aslında insan kaynakları yönetimi bu görevinin yanında şirket içinde insan kaynağının yönetilmesi, organize edilmesi, iş süreçlerinin yönetilmesi gibi görevleri de üstlenmektedir.
İşletmelerin insan kaynakları bölümünde, işe alım departmanlarında, bordrolama ve özlük işleri alanında çalışabilirler. Özel istihdam bürolarında çalışabilirler. Bazı bakanlıklarda çalışabilirler.
Özellikle üretim sektöründe görev yapan insan kaynakları çalışanları, çok sayıdaki personelin iş kanunu doğrultusunda işe devam takibini, ücret pusulalarını, disiplin süreçlerini, işe giriş çıkış işlemleri gibi önemli hususları takip ederek firmanın verimliliğini ve kâr oranını artırmasını sağlar.
Eğitimden söz etmek gerekirse lisans bölümünü tamamladıktan sonra, İK alanında yüksek lisans eğitimi alıp kariyerine bu alanda yön verebilirsin. Ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri'ni öğrenebileceğin uzmanlık programlarına katılarak sertifika sahibi olmak da önemli.
Dersler çoğunlukla sözel ağırlıklı.
İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, İktisat, Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri gibi bölümlerinden mezun olarak İK uzmanı olmak için önemli bir adım atabilirsiniz. Fakat eğitiminizi tamamladıysanız ve bu bölümlerden mezun değilseniz de önemli değil.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ KİMLER KATILABİLİR? İnsan Kaynakları Kursu sertifika programı için ön koşul mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri yerine getirebilecek düzeyde ve en az lise mezunu olmaktır.
İnsan kaynakları yönetiminde çalışan kişiler, işletme ve çalışanlar arasında köprü görevi görür. İnsan kaynakları, işe alım departmanında, özlük işleri ve bordrolama alanlarında çalışırlar. Bunun yanında pek çok özel istihdam bürolarında da rahatlıkla iş bulabilirler.
İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir.
İnsan kaynakları müdürleri genellikle genel müdüre bağlı çalışırlar. İnsan kaynakları müdürü olabilmek için insan kaynakları bölümünden mezun olmak ve bu alanda tecrübe kazanmak gerekir. İK konusunda uzmanlaşmak veya benzer bir alanda çalışmış olmak da insan kaynakları müdürü olabilmek için oldukça önemlidir.
Yönetim Kurulu Başkanı'nın paylaştığı bilgilere göre Türk Hava Yolları'da en düşük personel maaşı, 26 bin 700 TL seviyesinde. En yüksek ödenen maaşın ise 410 bin TL olduğuna dikkat çeken Bolat, 1 ay boyunca hafta sonu tatili yapmadan çalışan 26.694 çalışanın aylık ortalama 93 bin 972 TL ücret aldığını ifade etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri