Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun. Salatalık hem su oranı çok yüksek bir besindir hem de şekeri çok düşüktür. Su ihtiyacına karşı bire birdir.
Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Bunları sahurda tüketen vatandaşın sabah uyandıklarında dilleri kuru şekilde uyanıyorlar ve gün boyunca susuzlukla geçiriyorlar. Bir de vücuda su veren gıdalar var, bu gıdaların başında semizotu, salatalık, havuç gibi ürünler geliyor.
Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden birisi de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmak. Bunun için, sahurda salatalık, domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir" diye konuştu.
Su oranı yüksek meyveler tüketmelisiniz
Taze veya kuru meyve çeşitleri hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Üzüm, karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek meyveleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
- Vitamin ve mineral bakımından zengin olan; kiraz, kayısı, çilek ve erik gibi meyveler oruç saatlerinde yaşanan susuzluğa iyi gelir. Bu meyvelerden yapılan komposto soğuk tüketildiğinde vücudun günlük su ihtiyacını fazlasıyla karşılar.
Evde hazırlanacak olan mayalanmış tuzsuz yoğurt da susuzluğu gidererek yazın sıcak günlerinde oruç tutanlara kolaylık sağlıyor. Günde 3 kase yoğurt yemeye özen gösterin.
İlk olarak; aşırı tuz ve paketli yiyeceklerin tüketimi vücuttaki sodyum miktarını arttırır. Sodyumun su tutumu etkisi olduğu için ödeme yol açar. Ayrıca; çok fazla oturmak veya uzun süre ayakta kalmak kan akışının düzenli bir şekilde devam etmesini engeller. Bu yüzden dokuların su tutmasına neden olabilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİNE GÖTÜREBİLİYOR
Böbrekler vücudumuzda her gün oluşan zararlı atık maddeleri (üre, kreatinin, ürik asit gibi) su ile seyreltip atıyorlar. Günlük ihtiyacından daha az sıvı alan insanlarda idrar akımı yavaşlayacağı için kolayca idrar yolu iltihapları ve taşları oluşabiliyor.
Vücudun ihtiyacı olan su, suyun kendisinden ve tüketilen yiyecek ya da diğer içeceklerden sağlanabilmektedir8. Dolayısıyla taze sıkılmış meyve suyu, yeşil çay, ayran gibi içecekler sayesinde de su ihtiyacının bir kısmı karşılanabilir.
Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır.
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, sahurda vücutta fazla su tutan besinlerden, özellikle zeytin ve sucuktan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Bal, reçel, sürülebilen çikolata: Sahurda bal, reçel, sürülebilen çikolata gibi tatlı grubu yiyecekler hem kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürerek çabuk acıkmaya yol açıyor hem de susatıyor.
Ramazanda tost yenir mi? Gecenin bir vakti tost yapmak çok uğraştırıcı ve zahmetli gelebilir gözünüze. Fakat tok tutması nedeniyle tercih edebilirsiniz. Tostun içine eğer yemeyi seviyorsanız sucuğu çok koymayın çünkü gün içerisinde susatıyor.
Merhabalar. Şeker, kan ile birlikte vücudumuzda çok hızlı bir biçimde dolaşıma girdiğinden bir dengesizliğe sebep olur. Hücrelerimiz var olan bu dengesizliği gidermek amacıyla adeta kendilerini feda ederek ihtiyaç duydukları suyu dışarıya aktarırlar.
Hindistan'nın Ahmedabad kentindek iyaşayan Prahlad Jani adlı yaşlı bir adam, 2010 yılında yaptığı çıkış le 1940'tan beri hiçbir şey yiyip içmeden yaşadığını söyledi.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
Normal koşullar altında yani bulunulan ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmadığı ya da aşırı güç harcanmadığı durumlarda bir insan 3-5 gün susuz kalabilir. Kişinin sağlık durumuna da bağlı olarak bu süre birkaç gün uzayabilir. Mayo Klinik tarafından tavsiye edilen günlük su tüketimi 8 bardak.
FİZİKSEL AKTİVİTE: Düzenli yapılan egzersiz vücuttaki sıvı dengesininde korunmasına ve düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Gün içinde yapıcağınız 30-45 dk tempolu yürüyüş ödem probleminizi azaltacaktır.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Sabahları eğer tarçınlı ve maydanozlu limonlu su içerseniz kan şekerinizi dengeler ve ödem atarsınız. Özellikle kış aylarında önerilen bu karışım vücut direncinin de korunmasını sağlar. Limon ve tarçın birleştiğinde idrar söktürücü bir etkiye sahip olduğundan metabolizmayı hızlandırır ve ödem atılmasını sağlar.
Dehidrasyon belirtileri yaşa göre değişebilir.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Suyun içerisine eklenen nane, tarçın, karanfil gibi aromalı bitkiler veya meyve parçacıkları ile su içmeyi daha keyifli ve kolay hale getiriyor ve faydasını artırıyor. Ayran, sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen minerallerin de yerine koyulmasını kolaylaştırıyor. Yaz meyvelerinin sıvı içeriği yüksektir.
Hem kalsiyum, hem de protein dengesini sağlar, tokluk süresini uzatır. Ardından süt çok önemli. Eğer alerjileri yoksa içilecek 2 bardak süt hem susuzluğu dengeler, hem de tok tutar. Bundan dolayı sahurda süt ve ya yoğurt tüketimi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri