1) DOĞAL SES KAYNAKLARI: Doğa olaylarının ve canlıların sebep olduğu, kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklardır. Örnek: İnsan sesleri, kuş sesleri, yıldırım sesi, kıyıdaki dalga sesi.
Bu kapsamda televizyonlar, bilgisayarlar ve radyo gibi cihazların hoparlörlerinden duyduğumuz ses, insanlar tarafından üretilmiş cihazlardan üretilen sesler olduğundan bu sesler yapay ses kaynağından alınan sesler olacaktır.
Doğal dil, konuşma ve şarkı biçiminde ortaya çıkabilir. İnsanlar tarafından bilinçli olarak geliştirilen yapay ve biçimsel dillerden ayrılır. İngilizce ve Türkçe gibi insan dilleri doğal dil örnekleridir.
Tıpkı müzik aletleri gibi insanlar da birer ses kaynağıdır. İnsan sesi, ses tellerinin akciğerlerden gelen havanın etkisiyle titreşmesi sonucu oluşur.
Doğal ve yapay ses kaynakları olarak ikiye ayrılır. Doğal ses kaynakları: Bu sesleri çıkaran sesler doğal varlıklardır. Kuş, rüzgâr, Aslan, çocuk ve dalga sesleri örnek verilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
1) DOĞAL SES KAYNAKLARI: Doğa olaylarının ve canlıların sebep olduğu, kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklardır. Örnek: İnsan sesleri, kuş sesleri, yıldırım sesi, kıyıdaki dalga sesi.
Doğal seslere örnek olarak insan sesi, hayvan sesi, rüzgâr sesi, yağmur sesi ve su sesi verilebilir. Doğada kendiliğinden oluşmayan, insanlar tarafından oluşturulan seslere yapay sesler denmektedir. Yapay ses kaynaklarından çıkan seslere de yapay sesler denilmektedir.
Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.
Doğrulanmış Cevap. Çevremizde bir çok ses vardır ve her sesin bir kaynağı bulunmaktadır.Bunlar ; insanlar,hayvanlar ve makineler vs.ses çıkaran her şey sesin kaynağıdır. Sesin kaynakları tireşir ve dalgalar ile sesleri meydana getirir.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
Doğal ses kaynakları, doğada bulunan seslerdir. Yapay ses kaynakları insanlar tarafından oluşturulan seslerdir. 1) Doğal ses kaynakları: Doğal ses kaynakları, arılar veya sinekler, sivrisinek gıcırtıları, insan ve hayvanların ses tellerinin vızıltısıdır.
Buna göre ateş, insan eliyle ve uğraşları sonucunda ulaşılan bir kaynak olduğundan dolayı yapay ışık kaynağına örnektir.
Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır. Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir.
Yapay ses kaynakları örnekleri nelerdir? Maddelerin, titreşerek bulunduklara ortama yaydığı enerjiye 'ses' denir. Doğada meydana gelen olaylar ve çevremizdeki varlıklar ses çıkarırlar. Yağan yağmur, koşan atlet, öten kuş, çalan saat, hareket eden otomobil, ağlayan çocuk ses çıkarır.
İnsanlar, hayvanlar, taşıtlar, müzik aletleri, şelale, rüzgâr, yağmur ses çıkaran varlıklardandır. Kendiliğinden ses çıkaran varlıklara doğal ses kaynakları denir.
Sesin yayılması titreşim aracılığı ile gerçekleşir. Titreşim sonucu oluşan bu ses bir tür enerji çeşididir. Dalgalar halinde yayılır ve her yöne doğru hareket eder. Böylece biz de farklı canlı ve cansız varlıklardan çıkan sesleri dalga şeklinde yayılan titreşim vasıtasıyla duyarız.
Ses enerjisi, titreşim veya maddenin salınımı ile ilgili enerji biçimidir. Ses dalgalarının yayılması için bazı materyala ihtiyaç vardır.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Günümüzde kulakla duyulabilen çok fazla sayıda ses bulunuyor. Titreşimlerin oluşturduğu sesler bir madde olarak tanımlanmıyor. Enerji birimi olarak bilinen ses, bir madde değildir.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır.
Vücudumuzdaki diğer organlar ve dokular gibi, gırtlak (larinks) ve ses telleri de yaşlanır. Yaşlanan ses (presbifoni), yaşlanma ile ses tellerinin yapısı ve işlevinde olan iki ana değişiklik sonucunda ortaya çıkar. Birincisi, ses tellerini oluşturan kaslar vücuttaki diğer kaslarda olduğu gibi kütle kaybına uğrar.
Ağzımızın içinde de özellikle dilimizin ve dudaklarımızın farklı hareketleriyle değişime uğrar. Bu sayede farklı sesler çıkarabiliriz. Her ne kadar her insan ses telleri, akciğerleri, dili ve dudakları sayesinde ses çıkarsa da hepsinin sesi kendine özgüdür.
Ergenlik döneminde, erkek çocuklarda perde yaklaşık bir oktav düşer. Kızlarda temel frekanstaki düşüş daha az olmakla birlikte, ergenlik döneminde erişkin düzeyine iner. Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri