Bakterilerin çoğu kalın bağırsakta yer alıyor. Emar taramalarında elde edilen bilgilere dayanarak ortalama bir insanın bağırsak hacmi hesaplanıyor. Bir gram dışkıda 90 milyar bakteri bulunduğundan yola çıkarak vücuttaki toplam bakteri sayısının 38 trilyon civarında olduğu tespit ediliyor.
Gün boyunca elden ele dolaşan kağıt ve bozuk paralar bir çok mikrobu üzerinde barındırır. Bundan dolayı paranızı koyduğunuz cüzdanlar da aynı mikropları taşımaktadır. Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir.
Yapılan çalışmalar, göbek deliğimizin içinde 2000'in üzerinde bakteri ve mikrop türünin barındığını göstermektedir.
En fazla organik atıkların fazla olduğu yerlerde ve sularda yaşarlar. Bununla birlikte, -90 derecelik buzullar içerisinde ve +80 derecelik kaplıcalarda yaşayabilen bakteri türleri de bulunur. Hava ve su damlacıkları aracılığıyla çok uzak mesafelere taşınabilirler.
Ortalama bir insan vücudunda 1014 hücre varken, sindirim sisteminin içindeki mikroorganizma sayısı bunun en az on katı kadardır. Bakteriler kalın bağırsaktaki floranın çoğunu, dışkının da %60'ını oluştururlar.
İlgili 21 soru bulundu
Dışkılama konusu günlük hayatta pek dillendirilmeyen bir konu olduğu için, insanlar kendilerinde kabızlık olup olmadığını net olarak değerlendiremeyebilirler. Dışkılama sayısı: Her insanın kendine göre bir düzeni vardır. Örneğin üç günde bir dışkılama ile günde üç kere dışkılama arası normal kabul edilir.
Probiyotik bakımından zengin, işlenmemiş, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durulmalıdır. D vitamini bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, ev turşusu, ev yoğurdu, kefir ve sirke düzenli tüketilmelidir.
BOULDER, COLORADO — İnsan vücudunda yaklaşık 10 trilyon hücre; insan sağlığına yararlı 100 trilyon kadar mikrop ve doğal bakteri bulunuyor. Bu mikroskobik organizmaların toplamı insan vücudunun mikrobik bahçesini oluşturuyor ve buna “mikrobiyom” deniyor.
Ağızda bulunan mikroorganizmaların çoğu, biyofilm olarak adlandırılan bir yüzeye yapışık halde bulunur ve çoğunlukla bakterilerden ve az sayıda mayalardan oluşur. Çok temiz olmayan bir ağızda, tek bir dişteki bakteri sayısının 100 milyon - 1 milyar arasında olduğu belirtiliyor.
Bazı dermatologlar vücudumuzun en kirli bölgesinin göbek deliği olduğunu söylüyor. Temizlemeyi unuttuğumuz göbek deliği, gün içerisinde bir çok bakterinin biriktiği yer olduğu ve bu bakterilerin bazıları ciddi rahatsızlıklara da neden olabileceği hakkında araştırmalar sonucu elde edildi.
Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir. Kirli yüzeylere sürtünen ve dokunan ellerin yıkanmadıkları sürece birer mikrop barınağı olmaya başladığı bilinmelidir. Bu nedenle ellerin düzenli olarak yıkanması gerekmektedir.
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Paralar ve para makineleri ile yapılan mikrobiyolojik çalışmalar para ve para sayma makinelerinin çok önemli rol oynadıkları gösterilmiştir. Buralarda üreyen mikroorganizmalar arasında halk sağlığını tehdit eden çeşitli hastalık etkenlerde bulunmuştur. Özellikle yıpranış kirlenmiş eski paralar çok sayıda mikrop taşır.
Kandaki savunma hücreleri olan akyuvarlar, mikropları yutarak parçalar ve antikor üreterek zararsız hale getirirler. Geçirdiğimiz bazı hastalıklar ve anne sütünden geçen antikorlar doğal bağışıklığı sağarlar.
Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi: Bir santimetre uzunluğunda. Yaklaşık bir cm uzunluğundaki Thiomargarita magnifica, bilinen tüm diğer dev bakterilerden kabaca 50 kat daha büyük. Üstelik ilgi çekici tek özelliği boyutu değil.
Yaşayan en küçük mikroorganizma Mycoplasma gallicepticum'da kaynaklara göre 600 milyar atom bulunmaktadır.
Yararlı bakteriler, vücutta bulunan mikroflorayı oluştururlar. Bu mikroflora, vücutta bulunan bakteri, maya ve mantarların bütünüdür. Yararlı bakteriler, genellikle vücudun doğuştan itibaren vücutta bulunur ve vücut sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlar.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Sarımsak: Yeryüzünde bilinen en güçlü antibiyotik etkili besin. Tarihte birçok salgın hastalığın önlenmesi için kullanılmış. Hatta meşhur bilim insanı Louis Pasteur, sarımsağın bakteriler üzerinde etkili olduğunu laboratuvar ortamında yaptığı çalışmalarla ortaya koymuş. Soğan: Sarımsaktan sonra en etkili antibiyotik.
Mide mikrobunun tedavisinde, doğal besinler ve baharatlar da faydalıdır. Kırmızı acı biber, Helicobacter Pylori'nin gelişimini engeller. Sarımsak bu mikrobu öldürmede son derece etkilidir. Antibiyotik gibi görev yaparak bakterileri yok eder.
Bakteriyel hastalıklarla mücadele etmek için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak aşırı antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur ve bu durum önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilir. Antibiyotik tedavisi bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürür.
Lif açısından zengin gıdalar tüketin
Aynı zamanda, lif bakımından zengin besinler de herhangi bir bağırsak probleminden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Ahududu, armut ve elma gibi taze meyvelerin yanı sıra enginar, bezelye ve brokoli gibi taze sebzeler yiyerek diyetinize çok miktarda lif ekleyebilirsiniz.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri