Oda termostatını çalıştırmak ve kullanmak son derece kolaydır. Kombinizin sıcaklık ayarının 50° olduğunu varsayalım. Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır.
Sıcaklığı istenilen derecede tutmayı sağlayan termostatlar, hem ısıtma yapan cihazlarda hem de soğutma yapan cihazlarda bulunabilir. Isıtıcı sistemlerde sıcaklığın istenen derecenin üstüne çıkmasını engeller; soğutucularda kompresörü istenen soğukluğa ulaşıldığında devreden çıkarır.
Ancak temel kural olarak, kompresör odanız için 10-30°C ideal bir sıcaklık aralığıdır. Bu aralık, kompresörünüzün bileşenlerinin hem donma hem de aşırı ısınma tehlikesini önler.
Oda termostatını çalıştırmak ve kullanmak son derece kolaydır. Kombinizin sıcaklık ayarının 50° olduğunu varsayalım. Oda termostatından ayar 23° seçildiğinde kombi; termostatın yer aldığı odanın sıcaklığını 23° olana dek tesisat suyunu 50° de sabit tutacaktır.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır. Bu kombinin oda termostatı istediği ne kadar isterse o kadar devrede kalmasını sağlar. Bu durumun neden böyle olduğunu videoda size 2 örnek göstererek anlattım.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Hedeflenen soğutma evaporatörde yani soğutucu bölümde gerçekleşse de kompresör çıkış sıcaklığı gaz dolaşımının istenen şekilde olup olmadığını gösterir. Soğutma çevriminde kompresör gazı sıkıştıran elemandır. Isı atılmadığında bir gazın hacmini daraltmak (sıkıştırmak) sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
AŞIRI SOĞUTMA TANIMI
Kondenserden çıkan ve sıvı halinde bulunan soğutucu akışkanın sabit basınç altında daha da soğutularak, daha düşük sıcaklıkta genleşme valfına girmesini sağlayan işleme aşırı soğutma denir.
Kompresörün yüksek sıcaklığı, çoğunlukla aşırı yüklenme veya düşük hava akışı nedeniyle oluşur. Kompresör, gereksiz yere yüklenirse, hava akışı engellenir ve bu da ısı birikmesine neden olur. Bu sorunu önlemek için, kompresörün yüklenme kapasitesine uygun bir şekilde kullanılması gerekir.
Termostat, soğutucu ya da ısıtıcı aletlerde kullanılan ve ısının istenilen derecede sabit tutulması görevini üstlenen kontrol mekanizmasıdır. Termostatlar aracılığı ile olması gereken veya arzu edilen ısının üzerine çıkılmasının ya da altına düşülmesinin önüne geçilir.
Isıtma sistemlerinde kullanılan termostatlar sıcaklığın istenenden daha fazla yükselmesini de önleyebilen ürünlerdir. Örneğin bir tank içerisinde yer alan suyun sıcaklığı istenen seviyeden daha fazla yükseldiğinde enerjiyi keser. Bu sayede teknik açıdan da suyun sıcaklığının artmasına bağlı bir sorun oluşmasını önler.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Sürekli motor içerisinde bulunan su ısındığı zaman termostat adı verilen parça devreye girer ve suyu motor dışına yani radyatöre gönderir.
Kombiyle birlikle oda termostatı kullanıyorsanız, kombinizi 50°C-55°C nin aşağısında kullanmamanız önerilir.
Termostat kullanımı önemli mi? Oda termostatları ısı verimliliğini önemli derecede etkiler. Oda termostatları istenilen ısının sabitlenmesini ve kombinin gereksiz çalışmasını engeller. Böylece faturada %6 tasarruf yapılabilir.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Genel olarak 90 derece olması halinde çalışmaya başlar ve motoru soğutmaya başlar. Fan müşürünün 90 derece altında gözlemlendiği durum genel olarak iki kademeli sistemlerdir. Biri 80 derecede çalışarak motoru soğuturken diğeri ise 100-110 derece de çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri